Zuid-Afrika en Taiwan kwamen al kijken naar stadskantoor

12.10.2016

Projectleider Michel Weijers gaf de afgelopen jaren op de bouwplaats van het ‘C2C-stadskantoor’ de ene na de andere rondleiding aan internationale delegaties. Van filmploegen uit onder meer België, Zuid-Afrika en Taiwan tot een internationale handelsmissie van circa 160 bestuurders uit 40 verschillende landen. Deze maand ontvangt Weijers een delegatie Bretonse architecten en ontwikkelaars.

De Zuid-Afrikaanse programmamaker/presentator Bertus Louw bezocht Venlo twee keer. Hij maakte er een documentaire over. „Beide keren was ik diep onder de indruk. Het meest van het feit dat C2C mensen in staat stelt om een positieve invloed op onze omgeving te hebben in plaats van een negatieve of minder slechte. En dat je juist ook in een stedelijke omgeving een verschil kunt maken. Het stadskantoor is daar een prachtig voorbeeld van, maar zeker niet het enige. Een mooi ander voorbeeld is de renovatie van sporthal Egerbos. Je kunt nu eenmaal niet alles nieuw bouwen, dus ik vond het inspirerend om te zien dat je ook renovatieprojecten op C2C kunt baseren.”

In de periode tussen zijn eerste en tweede bezoek aan Venlo overleed Louws broer aan kanker. „Dat maakte het laatste bezoek voor mij persoonlijk heel bijzonder. Ik werd me er des te meer van bewust dat kanker en veel andere gezondheidsproblemen waar wij mee kampen voort komen uit disrespect voor onze omgeving. Zuid-Afrika heeft een enorme biodiversiteit. Ik hoop dan ook dat mijn documentaire er toe bijdraagt dat Zuid-Afrika iets leert van de Venlose C2C-voorbeelden.”

Professor Lin Shen-Fong uit Taiwan bezocht recentelijk een aantal C2C-projecten in Venlo, waaronder het stadskantoor, voor een reportage die begin komend jaar in Taiwan en China wordt uitgezonden. De productieploeg reist de hele wereld af om verslag te doen van projecten op het gebied van duurzaamheid. Shen-Fong: „Daardoor weten wij wat er op dit terrein te koop is. Het stadskantoor van Venlo is een landmark op een weg die wij ongetwijfeld allemaal moeten nemen. En dan te bedenken dat wij aanvankelijk beducht waren of de C2C-ontwikkelingen in Venlo voldoende materiaal zouden opleveren voor een documentaire van een uur... Maar na een paar dagen waren we van het tegendeel overtuigd. De mensen die we interviewden en de verhalen die we hoorden, waren allemaal inspirerend en veelbelovend. De manier waarop Venlo als provinciestad het C2C-beleid omarmt en dit stap voor stap uitvoert, getuigt van balans tussen idealisme en pragmatisme.”

Michel Weijers is intussen gewend aan de lovende reacties die Venlo van over de hele wereld krijgt. „De inwoners van Venlo daarentegen hebben nog amper in de gaten wat we hier hebben neergezet. Het cradle-to-cradle-jaar willen we dan ook vooral gebruiken om de burgers te betrekken bij cradle-to-cradle. In het C2C-jaar wil de gemeente een brug slaan naar de burgers. Komend jaar zullen de cradle-to-cradle-principes centraal staan in diverse uitingen en zoeken we samenwerking met evenementen, het bedrijfsleven en het onderwijs.”

Heal yourself, first.
The rest will come later