Stoer wonen in De Binck

25.07.2019

Wat zijn de uitdagingen bij de transformatie van een prefab CD20-casco? Bij de verbouwing van het SDU -kantoor op de Binckhorst bleek dat vooral de doorbraken door wanden problemen opleverden. Ook complex waren de plaats en ophanging van de balkons. In de juni editie van tijdschrift Bouwwereld een artikel over hoe de transformatie van kantoorgebouw naar appartementencomplex De Binck technisch mogelijk is gemaakt.

Op de Haagse Binckhorst vindt de transformatie plaats van industrieterrein naar gemengd woon/werkgebied. Er komen in totaal 5000 woningen, onder andere in getransformeerde kantoren, zoals het SDU-complex op het Binckeiland. Dit tienlaagse kantoor met drukkerij is pas 17 jaar oud en nu al verbouwd tot 75 huur- en koopwoningen. De hal van de drukkerij is op initiatief van sloopbedrijf Vink geheel gedemonteerd om in Barneveld te worden herbouwd als museum voor transportmiddelen. Zo is niet alleen een passende herbestemming voor de hal gevonden, maar ook een echte circulaire oplossing.

Uitstraling van woongebouw
Architect Hans Goverde van Kraaijvanger Architects raakte bij het project betrokken omdat hij de architect was van het oorspronkelijke complex. De opdrachtgevers Local en VORM Transformatie en Renovatie, met later ook BPD erbij, vonden de architectuur van SDU waardevol genoeg om met de oorspronkelijke architect verder te gaan. Behalve de functionele verbouw tot woningen moest het complex ook een duidelijke woningbouwuitstraling krijgen. Een vraag die is opgepakt door Goverde met een beeldbepalende toevoeging, namelijk een glazen optoplaag, die als een duikplank uitkraagt en over het water hangt. Daarnaast zijn er patio’s en balkons toegevoegd, waardoor alle woningen over een prettige buitenruimte beschikken. De hoge kantoorentree is juist gebleven om het woongebouw een exclusieve binnenkomer te bieden. Er zijn diverse woningtypes gekomen. Van appartementen vanaf 62 m2 tot penthouses en maisonnettes in de top tot 170 m2.

Het gehele artikel is te lezen in Bouwwereld #6/2019

Het is een drukte in de rij
voor het eiland van de drukkerij