Maquette of Kunstobject

10.07.2019

In juli 2019 verscheen van de hand van Peter Snel, red. Paul Groenendijk, het boekwerk ‘Maquette of Kunstwerk’, een autobiografie over Kappers Maquettes. In de periode 1950-2009 realiseerde deze Rotterdamse studio maquettes voor diverse architectenbureaus waaronder Kraaijvanger Architects.

De publicatie biedt na een kort chronologisch overzicht van de ontwikkeling van de maquette vanaf de middeleeuwen vooral de geschiedenis van het maquette-atelier. Na WOII moet Nederland en met name Rotterdam, weer worden opgebouwd. De broers Herman en Evert Kraaijvanger, al voor de oorlog actief, hebben samen met Jo van den Broek en Jaap Bakema, Joost Boks, Hugh Maaskant, Herman Bakker en Harry Nefkens het uiterlijk van de wederopbouw van Rotterdam bepaald. Er is behoefte aan een maquettebouwer om al die plannen te visualiseren. In december 1951 maakt Harrie Kappers de eerste maquette in opdracht en dat markeert het ontstaan van Kappers Maquettes.

Kraaijvanger Architects
In opdracht van Kraaijvanger Architects maakte Kappers Maquettes diverse schaalmodellen waaronder die voor het Holbeinhuis, concertgebouw De Doelen, het Stationspostkantoor, Haagse Poort, Stadhuis ’s-Hertogenbosch, PWC Almere, hoofdkantoor Rabobank en hoofdkantoor SAP.

Maquette of Kunstobject
Uitgave/autobiografie: Peter Snel (Kappers Maquettes (1950-2009)
Redactie: Paul Groenendijk
Druk: Gewa
Datum: juli 2019
Aangeboden door: Kroonenberg Groep

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours