Boek: Evert en Herman Kraaijvanger | Architectonische Noblesse

07.12.2015

In 2015 was het precies 75 jaar geleden dat Rotterdam is gebombardeerd. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog begon de stad aan haar wederopbouw. Het verwoeste centrum kreeg een nieuw gezicht dankzij de inzet van verschillende architecten.

De broers Evert (1899-1978) en Herman (1903-1981) Kraaijvanger - de oprichters van ons bureau - speelden een belangrijke rol in de wederopbouw met de realisatie van meer dan dertig bouwwerken. Markante gebouwen als de Doelen, het Holbeinhuis, het Stationspostkantoor, Vroom & Dreesmann, Peek & Cloppenburg en Jungerhans markeren nog steeds het profiel het Rotterdamse centrum.

Kunst- en architectuurhistoricus Ida Jager was van meet af aan gefascineerd door de bouwende broers en hun wereld. Ze schreef daarom een boek over ze: 'Evert en Herman Kraaijvanger | Architectonische noblesse'. Het resultaat is een portret van het architectenduo, maar ook een sfeertekening van het naoorlogse Rotterdam.

Zelf zegt Ida erover: "Dit boek gaat, behalve over twee door de bouwkunst gegrepen broers, over hoe de wereld in één keer omver werd geblazen om vervolgens weer op te krabbelen. Die wereld heet Rotterdam. Exacter gesteld: Rotterdam na 14 mei 1940."

Bob Witman schreef voor de Volkskrant van 2 december een recensie: "De Kraaijvangers zijn als wederopbouwarchitecten minder bekend dan Hugh Maaskant (Groot Handelsgebouw) en Leen van der Vlugt (Van Nellefabriek). Maar niemand bouwde zoveel als de katholieke broers. In en om het centrum alleen al zetten ze dertig kloeke gebouwen neer, zoals de winkels van Vroom & Dreesman en Peek & Cloppenburg, de oude Incassobank, het Holbeinhuis, concertgebouw De Doelen en het voormalig Stationspostkantoor."

Bart van Hoek schreef tevens een recensie op zijn website architectuur.org: "'Herman en Evert Kraaijvanger - Architectonische noblesse' is een handzaam en informatief boek. Het boek is geïllustreerd met foto's van destijds, waaruit bijvoorbeeld mooi de sterk gewijzigde stedenbouwkundige context is te halen."

Het boek is te koop bij verschillende boekhandels en te bestellen bij nai010 uitgevers.

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours