Zwemcentrum Rotterdam vergezeld door slapende reus

27.05.2019

Slapende reus op het dak van Zwemcentrum Rotterdam © Ossip van Duivenbode

Op de vijfde gevel, het dak, van Zwemcentrum Rotterdam is een slapende reus neergestreken. Het is er één uit een familie ‘Sleeping Giants’ van het Franse kunstenaarsduo Ella & Pitr. Over de hele wereld hebben zij de 60 reuzen uit de familie op daken geschilderd. Ook op het dak van de Maassilo. Kraaijvanger is er trots op de reus op het internationaal topsport Zwemcentrum te verwelkomen. De twee reuzen verbeelden het talent en potentieel van bewoners uit de omliggende wijken, dat niet altijd zichtbaar is in de stad. Hoe mooi is het dat de Rotterdamse reuzen samen met jongeren uit Rotterdam-Zuid ter gelegenheid van de Rotterdams Dakendagen geschilderd zijn?

Ontwikkelingen in Hart van Zuid Rotterdam met links het Zwemcentrum en het Kunstenpand, rechts het metrostation © Kraaijvanger Architects

Ontwikkelingen in Hart van Zuid Rotterdam

Voor Kraaijvanger is het symbolisch voor de ontwikkelingen in en van dit stadsdeel van Rotterdam. “Als architect en als supervisor van het Masterplan Hart van Zuid Rotterdam zijn we nauw verbonden met Rotterdam-Zuid met ontwerpen voor onder andere Rotterdam Ahoy, het metro station en het gebiedsversterkende Zwemcentrum. Supertof dat er nu reuzen over dit gebied waken.” Aldus Hans Goverde, David Hess en Vincent van der Meulen.

“De reus maakt zich klaar om uit te vliegen”

Kunstenaar Pitr

Sleeping Giants op Zwemcentrum foto © ELLA PITR

Eco

De met duurzame eco-verf geschilderde reuzen zijn alleen te zien vanuit de lucht. Kunstenaar Pitr vindt het belangrijk dat de reuzen slapen, “om een contrast te tonen tussen de chaos van de mensheid en deze figuren die dromen van betere tijden.”

De Sleeping Giants kwamen tot stand met ondersteuning van Gemeente Rotterdam, Rotterdams Weerwoord, Rotterdam Architectuur Maand, CBK Rotterdam, Hart van Zuid en Simonis Verf.

Belangstelling

De reuzen genieten grote belangstelling. NRC, AD Rotterdam, Havenloods en RTV Rijnmond berichtten er uitvoerig over. Daarnaast gaat Rotterdamse Dakendagen ansichtkaarten verspreiden van de Sleeping Giants en heeft het voornemen rondleidingen langs de reuzen te geven tijdens komende edities.

Olympisch wedstrijdbad

Op 23 februari 2018 opende wethouder Adriaan Visser het gloednieuwe Zwemcentrum Rotterdam. Kraaijvanger Architects ontwierp het als een gebied versterkende transformatie van kantoor naar zwembad voor verschillende doelgroepen met NOC*NSF Olympisch 50 meter wedstrijdbad. Dit eerste gerealiseerde project binnen de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid Rotterdam, draagt bij aan sociale, economische en sportieve eigenschappen op lokaal, regionaal en globaal niveau. Zo vergroot de horeca waaronder LISA de activiteit en levendigheid aan de Gooilandsingel, heeft de buurt een zwembad terug gekregen voor sportief zwemmen voor individuen, voor zwemverenigingen en voor gezondheidsdoeleinden, huisvest het gebouw diverse bedrijven en vinden er regelmatig internationale zwemwedstrijden en evenementen plaats.

Zwijgende snellende sporters druppen na, nat
Spetter, spetter, schaterende kinderen.
Zo klinkt de geboorte van de nieuwe zuiderstad.