Ruud van Leeuwen verkozen tot Meester 2019

05.11.2019

Ruud van Leeuwen (derde van rechts) samen met de juryleden, waaronder Dirk Jan Postel (tweede van links), partner bij Kraaijvanger Architects.

Tijdens een zinderende avond op 30 oktober in Het Nieuwe Instituut is Ruud van Leeuwen verkozen tot Meester 2019. Zijn project “Van Hammerbrook naar Hammerstadt” is een voorstel voor een transformatiestrategie waarbij een binnenstedelijke industriewijk in Hamburg word omgetoverd tot een levendige en diverse stadswijk.

"Een wijk waar wonen en werken hand in hand gaan, duurzame mobiliteitssystemen worden ingezet en die symbool staat voor decentrale afvalverwerking als integraal onderdeel van het stedelijk leven", zo beschrijft van Leeuwen zijn project. Naast de transformatie van het bouwblok worden er tevens twee grote stadsprojecten geïntroduceerd die ontwikkelingen in de wijk aanjagen en Hammerstadt sterk verbinden met de omliggende stadsdelen.

De jury beschrijft het project onder andere als "Een omvangrijke, verfrissend geïllustreerde studie waarin alle denkbare actuele vragen, van duurzame mobiliteit tot decentrale afvalverwerking, ecologie, water en klimaatbestendig wonen op ambitieuze wijze worden beantwoord."

De prijs werd voor de vijfde maal uitgereikt aan de persoon met het beste afstudeerproject aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Uit 11 gegadigden waren 3 presentaties genomineerd. Naast het winnende project (stedenbouw) waren ook de Shakespeare Terminal door Dirk Hovens (architectuur) en de verticale buurtstraat door Mikolai Brus (architectuur) genomineerd.

Kraaijvanger Architects draagt jonge architecten een warm hart toe, onder andere door ondersteuning van het BEP-programma waarbij praktijkervaring wordt opgedaan, het geven van masterclasses op diverse opleidingen en het jureren van vakprijzen. Daarnaast deelt Kraaijvanger graag haar expertise tijdens lezingen, debatten en symposia.

Voor meer informatie over het winnende project, klikt u hier.

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours