Rotterdam Wederopbouw Stad

30.05.2022

Wie Rotterdam zegt, denkt aan bouwen. Na het vernietigende bombardement van 14 mei 1940 werd de stad letterlijk opnieuw opgebouwd. Dat bombardement wordt - pas sinds 2008! - officieel herdacht. De wederopbouw is al vier dagen na het bombardement in gang gezet, toen stadsarchitect Witteveen opdracht kreeg een wederopbouwplan te maken. Aan den slag! Daarom viert Rotterdam op 18 mei Opbouwdag. Op 18 mei 1947 was de eerste Opbouwdag, dus in 2022 viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw.

De broers Evert en Herman Kraaijvanger richtten in 1927 Kraaijvanger Architects op. In een timmermanswerkplaats met een ongelooflijk oog voor detail en materiaal. Tijdens de wederopbouw groeide het bureau hard, daarbij werd de oude stad niet teruggebouwd maar werd er hard gewerkt aan een nieuwe moderne stad. Met gebouwen als de beursgallery (voormalig V&D gebouw) De Doelen ,Stationspostgebouw, het Holbeinhuis maar ook Blaak 40 hebben we veel betekend voor de stad.

In deze gids zijn 100 projecten uit die wederopbouw opgenomen, grofweg van 1945 tot 1970. Vele zijn inmiddels rijksmonument of gemeentelijk monument, zijn gerestaureerd en hebben vaak een nieuwe functie gekregen. Elk project heeft zijn eigen bijzondere verhaal en is de moeite van het bekijken waard. Vergelijk de historische foto’s met de huidige situatie. Van Groothandelsgebouw tot Maastorenflat, van poffertjeskraam tot Euromast, van Pendrecht tot Ommoord.

Je koopt het boek hier

Dream it, Believe it, Build it!