RAP010 eervolle vermelding voor Zwemcentrum Rotterdam

20.12.2018

Het Zwemcentrum is een project dat zich bewijst op vele fronten. Techniek, logistiek, geschiedenis en een goed gekozen programma grijpen hier op voorbeeldige wijze in elkaar in een project dat al direct zijn waarde bewijst. (Jury Rotterdam Architectuur Prijs 2018)

De jury bekroont het met een eervolle vermelding voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. (Beeld © Frank Hanswijk)

De vakjury van de Rotterdamse Architectuurprijs werd geënthousiasmeerd door de knapheid van het ontwerp van Zwemcentrum Rotterdam.
"Dat 't zo midden in een centrum zit en niet zomaar aan een periferie. Dat 't een plint heeft die ertoe doet, waar mensen zaten te keuvelen. De rare formele gridgevel, die een indicatie geeft van wat daarachter gebeurt. Al die factoren samen maakte dat we steeds meer joie kregen in het ontwerp" , aldus vakjurylid Jacob Voorthuis tijdens de prijsuitreiking die plaatsvond op 19 december 2018 in het Stadhuis van Rotterdam.

Uit het Juryrapport: Alles is architectuur
Een opmerkelijk gebouw in de juryselectie van dit jaar is het Zwemcentrum Rotterdam in de omgeving van Zuidplein. Sinds enkele jaren wordt hier gewerkt aan Hart van Zuid, een nieuw stadshart voor Rotterdam Zuid waar maatschappelijke, culturele en commerciële voorzieningen samenkomen.

Supervisor Masterplan
Kraaijvanger Architects heeft in deze ontwikkeling een cruciale rol als supervisor van het masterplan en is daarnaast ook ontwerpen van onder meer het Zwemcentrum Rotterdam.

De grootste kracht van het Zwemcentrum schuilt misschien wel in de locatie die het architectenbureau in dit geval zelf heeft kunnen selecteren. Het voormalige deelgemeentekantoor naast station Zuidplein was een gebouw van bijzondere architectonische kwaliteit dat zowel in sociale als in ruimtelijke zin al geworteld was op deze plek. Met het incorporeren van een zwembad als nieuwe maatschappelijke functie kon deze plek programmatisch worden versterkt terwijl ook de geschiedenis ervan is omarmd. Het is niet de meest voor de hand liggende keuze om een zwembad in een bestaand gebouw onder te brengen. De extra ontwerpinspanningen die dit met zich meebrengt doordat de zwembaden met structuur, blijken hier echter meer dan gerechtvaardigd.

Het gebouw van het voormalige stadsdeelkantoor is gevat tussen twee nieuwbouwvolumes die uitademen. Een vondst zijn de vierkante uitsparingen in de gestucte gevel waarin naar gelang de achtergelegen functies kleine of grotere vierkante vensters werden aangebracht. De gevel is hoger opgetrokken zodat technische installaties aan het oog konden worden onttrokken. De belangrijkste ontwerpkeuze in het project was het plaatsen van de zwembaden op de verdieping- een contra-intuïtieve beslissingen die echter in programmatische zin een belangrijk voordeel oplevert. Op deze manier kon namelijk de plint worden vrijgespeeld voor kleinschalige winkels en horeca. Het effect op de omgeving van direct en overtuigend. De nieuwe voorzieningen verleiden het publiek om vanuit het tegenovergelegen station over te steken en op mooie dagen wachten mensen hier in de zon op de bus. Zo ontwikkelt zich een sfeerloze doorgangsroute tot een echte publieke ruimte. Tegenover de hoofdingang van het zwemcentrum zal de komende tijd een nieuw plein worden ingericht waaraan ook het toekomstige Kunstenpand gelegen is.

Het Zwemcentrum is een project dat zich bewijst op vele fronten. Techniek, logistiek, geschiedenis, en een goed gekozen programma grijpen hier op een voorbeeldige wijze in elkaar in een project dat al direct zijn waarde bewijst. De jury bekroont het met een eervolle vermelding voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018.

Epiloog

De jury is onder de indruk van de nieuwe architectuur in Rotterdam. Bouwen aan de stad is ene complexe aangelegenheid die vraagt om een open blik, aandacht en vakmanschap. Rotterdam krijgt dit steeds beter in de vingers. Kennis en krachten worden gebundeld, processen en nieuwe ideeën worden ontwikkeld en er is ruimte voor initiatieven vanuit de samenleving. Het leidt over de gehele linie tot intelligente, zorgvuldige en elegante gebouwen die in veel gevallen inspelen op de identiteit en de historie van de stad. En toch heeft de jury ook iets gemist. Want zou architectuur ons ook niet af en toe moeten verbazen of op het verkeerde been moeten zetten, ons moeten irriteren of aan het denken moeten zetten? Met andere woorden: is er nog ruimte voor radicaliteit in de architectuur van Rotterdam? Op naar een volgende editie.

De vakjury van de Rotterdam Architectuurprijs 2018:
Bart Schoonderbeek, Jacob Voorthuis, Eva Pfannes van der Stoep en Samir Bantal.

Kraaijvanger feliciteert het Erasmus MC met de eerste prijs en de publieksprijs.

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons op social media en ontvang onze nieuwsbrief.

Zwijgende snellende sporters druppen na, nat
Spetter, spetter, schaterende kinderen.
Zo klinkt de geboorte van de nieuwe zuiderstad.