Koning Willem-Alexander opent insectenkwekerij Protix

11.06.2019

Op 11 juni 2019 bezocht Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander de nieuwbouw insectenkwekerij van Protix in Bergen op Zoom. De gekweekte insecten vormen een grondstof vol eiwitten en andere voedingsstoffen voor dierenvoer. Kraaijvanger Architects ontwierp een minimalistisch hightech gesloten gebouw omringd door een groene insectvriendelijke omgeving. Een enorm transparant venster nodigt uit een kijkje te komen nemen in de hygiënische en strak georganiseerde omgeving, via een speciale routing. Protix, dat tevens haar 10-jarig bestaan viert, gaf een rondleiding aan Koning Willem-Alexander en aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Ontwerpproces
Binnen 10 jaar is Protix gegroeid van een idee naar een bedrijf met 110 werknemers, opererend in 15 landen. Kraaijvanger ondersteunde Protix met het grip krijgen op een complexe situatie.

“Kraaijvanger heeft een belangrijke rol gespeeld in de hectiek van het ontwerpproces en wist met maximale flexibiliteit en aanpasbaarheid de optimale huisvesting van het hightech productieproces van ons groeiende bedrijf vorm te geven.”

Oprichter en ceo Kees Aarts

Tijdens geconcentreerde workshops werden prioriteiten gesteld en kreeg het gebouw stapsgewijs vorm. Het tot op het laatste moment kunnen aanpassen van het ontwerp stond daarbij centraal. Door BIM ontwerpmodellen te koppelen aan de gemodelleerde installaties van Protix ontstond een zeer goede integratie tussen gebouw en productietechniek. Met geavanceerde VR-installaties werden toekomstige operators betrokken in het ontwerpproces. Kraaijvanger ontwierp eveneens het interieur voor Protix. Klanten van Protix kunnen volgens een routing door het gebouw het proces volgen van eitje tot eindproduct.

“Wij zijn zeer vereerd dat we op 11 juni Koning Willem- Alexander mochten ontvangen tijdens de opening van onze state-of-the-art kwekerij in Bergen op Zoom. Hier worden insecten gekweekt die plantaardige reststromen omzetten in duurzaam eiwit voor een toekomstbestendige, circulaire voedselketen. Protix is een van de leidende Agritech scale-ups van de wereld. De opening van de nieuwe productiefaciliteit in Bergen op Zoom is niet alleen voor Protix maar voor de hele insectenindustrie een heuse transformatie. Deze kwekerij is uniek in Nederland, Europa en de wereld. Protix bestaan dit jaar 10 jaar en is een voorbeeld van innovatie in de Agrifood sector”.

Oprichter en ceo Kees Aarts

“Lead the ideas of your time and they will accompany and support you;
fall behind them and they drag you along with them;
oppose them and they will overwhelm you.” (Napoleon Bonaparte)