Koning Willem-Alexander onthult kunstwerk bij jubilerend Ahoy

09.09.2021

Donderdagochtend 9 september 2021 heeft koning Willem-Alexander het 50-jarig bestaan van Rotterdam Ahoy gevierd met de onthulling van een interactief kunstwerk op het voorplein van Ahoy. Daarbij ontving hij ook het eerste exemplaar van het boek 'Rotterdam Ahoy 50 - Mijn verhaal’. Hiermee treedt de koning in de voetsporen van zijn vader die 50 jaar geleden, de voormalige Ahoy Arena, Sportpaleis Ahoy' opende.

Wanneer in 1950 de Rotterdamse haven zo goed als af is, wordt er op deze plek een tentoonstellingshal gebouwd met de naam Ahoy’ Hal waar jarenlang de tentoonstelling Ahoy’ Rotterdam vertoont zal worden. Hoewel deze tentoonstellingshal in 1966 plaats moest maken voor de nieuwe medische faculteit van de Erasmus Universiteit, was dit toch het begin van het grote Ahoy dat we vandaag de dag kennen.

De bouw van het nieuwe sportpaleis Ahoy was in 1970 gereed en werd in 1971 officieel geopend door Prins Claus. Nu, precies 50 jaar later heeft zijn Zoon Koning Willem-Alexander op donderdag ochtend 9 september het 50 jarig bestaan van Rotterdam Ahoy gevierd met de onthulling van een interactief kunstwerk gemaakt door Arttenders X Jonas Vorwerk. Jolanda Jansen, algemeen directeur Rotterdam Ahoy: "Wij zijn zeer verheugd met het bezoek van de koning ter ere van ons jubileum. Na vijf decennia aan bijzondere momenten en een woelige periode, slaan wij een mijlpaal voor de komende 50 jaar. Een toekomst in een groter en veelzijdiger jasje, met ons gloednieuwe RACC en RTM Stage. En dat ook nog eens heel mooi samengevat in een prachtig boek geschreven door Armand Landman.”

Alles aan het nieuwe Ahoy is stevig en groot. De stijlvolle donkere gevel wordt op enkele plaatsen opengevouwen, zodat de energie en dynamiek van binnen mensen op straatniveau uitnodigt. Met name via de prominente glazen entree. Tevens is er een gigantisch venster waardoor bezoekers uitkijken over de skyline van de Rotterdamse binnenstad. De architectuur heeft als doel om op een rustige manier te verrassen. Een verrassing die het evenement moet ondersteunen en niet overstemmen.


Lees hier meer over het nieuwe Rotterdam Ahoy

Fotografie: Set Vexy

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours