Cradle 2 cradle tegellijm voor het eerst toegepast in BSN Leidschenveen

13.06.2019

Het nieuwbouwproject BSN Leidschenveen naar ontwerp van Kraaijvanger Architects beleefde op 3 juni een wereldprimeur. Voor het eerst in de geschiedenis werd C2C-tegellijm toegepast in de praktijk. Vanuit de ambitie om een volledig C2C-gerealiseerd ontwerp te realiseren, zette Bart van der Werf de producent van een plakkerige C2C-muurverf aan tot het ontwikkelen van C2C-tegellijm. Met de door Graphenstone ontwikkelde lijm worden nu C2C-tegels van Mosa door tegelzetter De Tombe & Karel van aannemer Sprangers gemonteerd.

“Door de plakkerigheid van de C2C-muurverf rees bij mij de vraag of de producent hiermee ook gecertificeerd tegels kon monteren. Met de toepassing van gecertificeerde C2C-lijm komt Kraaijvanger weer een stap dichterbij de ambitie om een volledig C2C-gecertificeerd ontwerp te realiseren.”

aldus Kraaijvanger project coördinator Bart van der Werf

Voor het eerst in de geschiedenis werd een cradle 2 cradle tegel gemonteerd met cradle 2 cradle tegellijm. Dit gebeurde op 3 juni 2019 op het ontwerp voor British School in the Netherlands.

Vanaf 2009 is Kraaijvanger actief in het toepassen van de C2C principes. Het eerste grote project is Stadskantoor Venlo, waarbij voor veel producten nog geen goede C2C oplossingen bestonden. Inmiddels, in 2019, zijn er voor een hoop producten, gecertificeerde oplossingen. Mede door de vraag vanuit Kraaijvanger zijn deze oplossingen op de markt gekomen en vragen steeds meer producenten certificering aan. De ambitie om de C2C tegels van Mosa ook C2C te lijmen stamt al uit 2009.

Na een lang traject met diverse testen is sinds 2011 nagenoeg het gehele Mosa assortiment C2C gecertificeerd. Pas in 2018 werd vanuit een geheel andere invalshoek een oplossing voor het C2C verlijmen gevonden.

Op aanwijzing van Relius werd de link gelegd met de importeur van Graphenstone. Naast de C2C-muurverf op basis van grafeen, bleek zij eveneens C2C-tegellijm te kunnen produceren. In samenwerking met Victor Franke van Relius is vervolgens de C2C-certificering van dit product tot stand gekomen.

Kraaijvanger onderstreept de noodzaak om circulair te ontwerpen met herbruikbare materialen. Het realiseren van volledig gecertificeerde C2C-ontwerpen is door de ontwikkeling van de C2C-tegellijm weer een stap vooruit.

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours