3143_03_N22_medium.jpg

Vergadercentrum Jaarbeurs

Vergadercentrum Jaarbeurs

Metamorfose om samenkomen en ontmoeten te faciliteren

“Leendert Spreij is een aangenaam persoon om mee samen te werken. Hij is enerzijds voldoende eigenwijs om zijn mening voor het voetlicht te brengen, maar luistert ook goed naar onze wensen en behoeften en weet deze telkens goed te vertalen naar een ontwerp.”

R. v.d. Heijden, directeur

Samenkomen en ontmoeten is de afgelopen jaren enorm veranderd. Bijeenkomsten worden informeler, kleiner, sneller en minder tijdgebonden. Techniek en digitalisatie spelen een steeds grotere rol. Dit vraagt om flexibiliteit en slimme oplossingen.

Jaarbeurs anticipeert hierop met het vergadercentrum op de 1e etage van het Beatrixgebouw, MeetUp. Verhuurbare meetingrooms die door hun sensitiviteit het doel van elke bijeenkomst ondersteunen. Een plek waar je gelijkgestemden treft in een high tech / high touch omgeving.

Kraaijvanger heeft deze opgave opgepakt door het bestaande concept Meetingmoods, waarbij de zintuigen worden geprikkeld door 6 verschillende moods, over te laten vloeien in MeetUp. De zes sferen zijn nader uitgewerkt. Sleutelbegrippen hierbij zijn flexibel, dynamisch, verrassend en eigenzinnig.

Concreet betekent dit dat elke meetingroom is voorzien van een intelligent wandontwerp dat als een huid reageert op zijn omgeving. Met een iPad in de wand kun je de sfeer regelen op het gebied van beeld, licht, geluid, temperatuur en zon- en lichtwering. Door de wanden open te schuiven, verschijnt onder het projectiescherm een magnetisch whiteboard.

Verder zijn in de wand opgenomen: een watervoorziening, een garderobe en papier, maar ook de schakelaars, slotjes en gadgets zoals een draaibare klok die afhankelijk van de behoefte wel of niet zichtbaar is. De wand is met een grote overmaakt ontworpen. De holle ruimte isoleert niet alleen geluid, maar verbergt tevens de zware kolommen en kan in de toekomst ook allerlei nieuwe voorzieningen opnemen.

Het centrale plein, MeetUp Plaza, staat garant voor ontmoeting dankzij haar uitnodigende sfeer. Gekleurde nissen bieden een fijne en herkenbare ontmoetingsplek en een 87 meter lang wit lichtdoorschijnend gordijn verzacht de ruimte en maakt opdelen gemakkelijk. Zo kunnen binnen een grote ruimte, ook meer intiemere bijeenkomsten plaatsvinden, bijvoorbeeld aan de in kleur aan te passen bar.

Naam

Vergadercentrum Jaarbeurs

Locatie

Utrecht

Ontwerp

2013

Bouwperiode

2014

Opdrachtgever

Jaarbeurs Utrecht

Team

Daniëla Schelle, Leendert Spreij, Patrick Keijzer, Remco Visser

BVO

5.526 m²

over the Mountains of the Ocean
what more miraculous thing may be whispered
that wave which all things melts should soften desires
(Ahmad Shiddiqi, "The Conference Of The Whales")