3145_01_N10_medium.jpg

Hoofdkantoor RDW

“Het is een geweldig proces om samen met Kraaijvanger te komen van idee / visie naar concrete plannen. Het eerste beeld uit de presentatie tijdens de aanbesteding staat nog steeds overeind.”

David Kema, opdrachtgever

Het hoofdkantoor van de RDW in Veendam heeft een passende identiteit, een nieuw hart en een open werkomgeving gekregen. Het bestaande complex werd op inventieve, kosteneffectieve en duurzame wijze gerenoveerd. Van een verzameling verschillende gebouwen met een gesloten uitstraling transformeerde Kraaijvanger het hoofdkantoor naar een gebouw met een gezicht dat past bij de organisatie: open, transparant en duurzaam. De ouderwetse werkomgeving werd vervangen door een omgeving die ontmoeting en samenwerking stimuleert.

Kraaijvanger heeft daglicht, zicht op groen en hoogte in het gebouw geintroduceerd. Tevens werd de structuur verbeterd door de toevoeging van een natuurlijke ontmoetingsplek. Deze bevindt zich tussen de verschillende bouwdelen in de vorm van een wintertuin met een eet-werk-café. Enerzijds verbindt het nieuwe hart alle onderdelen met elkaar; anderzijds voorziet het de werkomgeving van zicht, licht en lucht. Grote vensters in de gevels versterken de relatie tussen de werkomgeving, de tuin en het naastgelegen bos.

De renovatie is zo kosteneffectief mogelijk zowel wat betreft de investering als de exploitatie. Ingezet is op slimme investeringen met een zo groot mogelijk effect. Zo is bijvoorbeeld een warmte koude opslag toegepast voor een duurzame energiehuishouding en bevindt zich één geoptimaliseerd gevelprincipe rondom de verschillende gebouwen. Het gebouw is daarmee van energielabel G naar A++ gegaan. De entree, het vergadercentrum, de werkdomeinen en de patio zijn ruimtelijk en functioneel gecombineerd. Daarnaast zorgen slim geplaatste vides en daklichten voor meer daglicht, doorzicht en een grotere ruimtelijkheid.

RDW is overgegaan naar het nieuwe werken, het gebouw is verduurzaamd naar A++ en ook nog eens het eerste utiliteitsgebouw in Nederland welke aardbevingsbestendig versterkt is. Bekijk het in de film van DDTV.
Naam

Hoofdkantoor RDW

Locatie

Veendam

Ontwerp

2013 - 2014

Bouwperiode

2015 - 2016

Opdrachtgever

RDW

Team

David Hess, Vincent van der Meulen, Hashmat Fagirzada, Patrick Keijzer, Edward Timmermans, Remco Visser, Esther Vroegindeweij, Bart van der Werf, Rinske Wikkerink, Eveline Withagen

BVO

7.796 m²

“And so with the sunshine and the great bursts of leaves growing on the trees,
just as things grow in fast movies, I had that familiar conviction
that life was beginning over again with the summer.”
(F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby)