20210812 _light frame.jpg

Holbeinhuis

De huiskamer van ondernemend Rotterdam

Het iconische Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaar gemaakt voor de toekomst.

Kraaijvanger architects is opnieuw betrokken. Eerder ontwierp het Rotterdamse architectenbureau tussen 1951 en 1954 het Holbeinhuis voor de ‘Basler Transport Versicherungs Gesellschaft’. Nu creëert Kraaijvanger een onderscheidende, exclusieve signatuur waarin historische, klassieke elementen worden gecombineerd met een eigentijds, urban interieur met een stoere Rotterdamse touch. Samen met CBRE Development Services maken ze van het Holbeinhuis een toonaangevende werkplek voor professionele bedrijven in Rotterdam. Medio 2023 kunnen de gebruikers hun intrek nemen. CBRE Advisory & Transaction Services Office Rotterdam verzorgt de verhuur.

Het Holbeinhuis werd tussen 1951 en 1954 gebouwd voor de ‘Basler Transport Versicherungs Gesellschaft". Het ontwerp was in handen van de gebroeders Kraaijvanger. Het gebouw is vernoemd naar de Duitse kunstschilder Hans Holbein de Jongere, die Erasmus vier keer portretteerde. Het 34 meter hoge gebouw is voornamelijk vanuit de stedenbouwkundige opzet van de Coolsingel bepaald. Om de naoorlogse Coolsingel (nog) breder te maken, maar met behoud van het vooroorlogse hotel Atlanta, werd een dubbele rooilijn bedacht. Een aantal vooruitgeschoven hogere gebouwen volgde de rooilijn van Atlanta en daartussen kwam lagere bebouwing op de terugliggende rooilijn, waardoor brede trottoirs ontstonden. Het gebouw heeft een laagbouwdeel als overgang naar de lagere bebouwing van het Stadhuisplein en een terugliggende dakopbouw. Dit benadrukt de zichtas naar het stadhuis en markeert de doorgang van het stadhuisplein. De geometrische opzet van het Holbeinhuis benadrukt de verticaliteit van het ontwerp. Het gewassen grindbeton van de gevel verankerd het duidelijk in de 50er jaren. Op de gevel bestrijk over drie etages het door Louis van Roode vervaardigde mozaïek van 14 bij 6,80 meter. Het verbeeldt twee steden verbonden door de Rijn, bovenaan Erasmus' geboortestad "Roterodamum", onder zijn sterfplaats "Inclyta Basilea", waar hij lange tijd woonde en zijn belangrijkste werken uitgaf, en tussenin Erasmus te paard, zoals hij van Italië naar Engeland reisde toen het idee voor de Lof der Zotheid ontstond. De gehele benedenverdieping, de kelder en de eerste étage werden bij ingebruikname geprogrammeerd door een café-restaurant. De bekende Amsterdamse restaurateurs Dikker en Thijs, uit de Leidsestraat, namen hier met café-restaurant Belmont hun intrek. Er was een bierkelder, een café en, op de eerste étage, een restaurant en een flamingobar. Het gebouw werd in de loop der jaren door de combinatie van kantoren en horeca een trekpleister voor handel en uitgaand publiek genoemd.

Gaandeweg is het Holbeinhuis getransformeerd tot wat ze nu is, een kantoorgebouw met thans een erg gesloten karakter. De allure entrots van de 50er jaren is helaas verdwenen. Dit valt te wijten aan diverse kleine architectonische ingrepen die door de jaren heen zijn verwezenlijkt. Wij focussen ons op het open en toegankelijk maken van het gebouw. Ondanks dat het Holbeinhuis geen monumentale status heeft, heeft ze wel een monumentaal karakter. Dit karakter willen we niet alleen respecteren, maar ook benadrukken. We beogen de oorspronkelijke kwaliteit, de allure, van het gebouw terug te brengen.

Doelstelling

Het doel is om een gebouw te creëren dat aansluit bij gebruikerswensen van hedendaagse kantoorgebruikers en bij de duurzaamheidsambities van de eigenaar. Hiermee trachten we het gebouw te verduurzamen en toekomst bestendig te maken, en daarmee aantrekkelijker te laten zijn voor kantoorhuurders. De upgrade van de gebouwen en de publieke ruimte in directe omgeving benadrukken vormen een contrast met de verrommelde uitsraling van het Holbeinhuis. Het gebouw vraagt om een kwaliteitsimpuls waarmee het haar vroegere allure kan herwinnen. Bovenstaande doelstellingen zijn te bereiken door in het gebouw strategische, technische en architectonische ingrepen te doen zoals een substantiële verbetering van het casco opleverniveau van de kantoorruimtes, vernieuwing van het entreegebieden inclusief overige algemene ruimtes in het gebouw en een upgrade van de gevel.

Kwaliteit

De ambitie is de achterstallige en verouderde indruk die het gebouw opwekt aan te pakken en een hedendaags kantoorgebouw te realiseren welke tevens klaar staat voor de toekomst – met behoud van het ‘monumentale’ karakter van de gevel. Gedacht wordt aan het duurzaam verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van de algemene (multi-tenant) gebieden in het gebouw, een sterke verjongingskuur van de techniek.

Na de renovatie beschikt het Holbeinhuis over 9 hoogkwalitatieve kantoorvloeren van 450 tot 1.100 m² VVO. Daarnaast biedt het kantoor bij oplevering 2 dakterrassen waarvan één gemeenschappelijk, een entresol met koffievoorzieningen en aanlandplekken, flexibele vergaderfaciliteiten en ontmoetingsplekken in de basement en een gastvrije host. Het pand zal na de renovatie beschikken over energielabel A en BREAAM Very Good dankzij o.a. de installatie van LED-verlichting, warmteterugwinning en het gebruik van groene daken.

Naam

Holbeinhuis

Locatie

Rotterdam

Ontwerp

1951-1954

Bouwperiode

1954-2023

Opdrachtgever

Athora Netherlands N.V.

Team

David Hess, Chantal Vos, Jan-Hein Franken, Jason-Brouwer-Broekhuizen, Joon Hung Park

BVO

1100 m²

Het begin van wijsheid is dat je jezelf kent. - Erasmus