3030_01_N111.jpg

Fietsenstalling Jaarbeursplein

Kom je op de fiets naar Utrecht Centraal? Een grote kans dat je dan je fiets stalt in de nieuwe fietsenstalling ontworpen door Kraaijvanger. Hij bevindt zich onder de gracieuze trappen van Stationsplein West die leiden naar de ov-terminal en het nieuwe stadskantoor. In de stalling is plek voor 4200 fietsen en hij is dag en nacht geopend. Bij iedere rij staat aangegeven hoeveel plaats er nog in de rekken is. Uitproberen? De eerste 24 uur stal je je fiets gratis.

De entree van de drieverdiepingen hoge fietsenstalling ligt aan het Jaarbeursplein. Deze leidt je naar beneden, naar wat Bart Lauret in het AD van 20 mei noemt het 'state of the art'-complex onder de trappen van het stadskantoor. "Zijn stallingen tot nu toe dompige met kunstlicht tot leven gebrachte kelders, Stalling Jaarbeursplein baadt in het daglicht."

Het daglicht valt diep binnen de tribunes op de trap en een groot daklicht dat uitkijkt op het stadskantoor. Grote vides verspreiden het licht over de hele ruimte. Het interieur wordt verder gekenmerkt door een strakke inrichting elke verdieping heeft zijn eigen kenmerkende felle kleur.

Bijzonder aan de stalling is dat je incheckt met je ov-chip of leenpas. Hierdoor wordt er niet meer gewerkt met bonnetjes. Daarnaast kun je door een geavanceerd systeem boven de gangpaden zien waar nog plek in een rek is. Het is een nog pilotproject, maar de eerste resultaten lijken goed.

Over een paar jaar opent de grootste fietsenstalling ter wereld haar deuren aan de andere kant van Utrecht Centraal. Dit is een ontwerp van Ector Hoogstad met een capaciteit van 12.500 fietsen.

Naam

Fietsenstalling Jaarbeursplein

Locatie

Utrecht

Ontwerp

2007 - 2011

Bouwperiode

2011 - 2014

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Team

Dirk Jan Postel, Dick Baggerman, Nol van den Boer, Joost Esschendal, Patrick Keijzer, Wouter IJssel de Schepper, Edward Timmerman, Bart van der Werf

BVO

4.834 m²

Life is like riding a bicycle:
you don't fall off unless you stop pedaling.
(Claude Pepper)