R_210803_M4H.jpg

Crossing Keileweg

Cultuur en innovatie fabriekscomplex M4H

Team Crossing Keileweg bestaande uit Kraaijvanger Architects, Miss Clark en conceptontwikkelaar De Mannen van Schuim, is door de Gemeente Rotterdam geselecteerd in de openbare verkoopprocedure voor de ontwikkeling van het voormalige fabrieksgebouw in M4H. Dit markante gebouw aan de Keileweg 26-28, beter bekend als Kunst & Complex wordt een broedplaats voor kunst, horeca en cultuur. Dit ontwerp is gekozen omdat dit het beste aansluit op de ontwikkeling van het M4H, een innovatief woon & werkgebied dat net zo groot is als de binnenstad van Rotterdam.

Het kloppend hart van nieuwe gebiedsontwikkeling M4H

Voor een grote gebiedsontwikkeling is het essentieel om een kloppend hart te hebben. Een ontmoetingsplek die direct de ziel vormt van het gebied. Dat is wat we met team Crossing Keileweg hebben ontworpen. De herontwikkeling van Kunst & Complex geeft een belangrijke impuls aan het M4H gebied waar de komende jaren veel gaat gebeuren. Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam willen het M4H gebied ontwikkelen tot innovatief woon-werkmilieu, ingericht voor de innovatieve maakindustrie. In het gebied komt een mix van werken, wonen, cultuur, horeca, sport en onderwijs.

Het complex aan gebouwen is in de afgelopen 100 jaar stukje bij beetje gegroeid. Vaak een toevoeging, soms sloop of aanpassing. Het resultaat na meer dan 100 jaar is een gebouw vol kwaliteit, verhalen en littekens. Een gebouwde collage. Met ons ontwerp respecteren en verrijken we deze collage en creeren we ruimte voor verschillende soorten ondernemers en makers op het gebied van kunst, muziek, techniek en horeca. Er komt een dak dat voor publiek toegankelijk is.

Een plek voor kunst & cultuur met sociaal aspect

Het hart van het complex wordt straks gevormd door de ‘Makerstage’ een flexibel programeerbare ruimte waar kunst, makers, cultuur en culinaire innovatie bij elkaar gaan komen. Een plek waar je altijd iets nieuws ontdekt. En we zetten in op een ‘hub voor social impact’ waarbij we rond de 40 mensen met een arbeidsbeperking structureel een werkplek bieden. Het kunstenaarscollectief van Kunst & Complex behoudt hun werkruimte en wordt zo onderdeel van dit nieuwe plan.

De voormalige fabriek bestaat uit twee monumentale panden uit 1916. Het complex huisvestte ooit de Hollandsche Maatschappij voor Gecondenseerde Melk en later de Hollandsche Kleefmachinefabriek. Het complex heeft een oppervlakte van totaal 6.650 m². De bestaande gebouwen worden gerenoveerd en uitgebreid. De uitstraling blijft industrieel. Het gebouw was ook de eerste fabriek van het vierhavengebied, daarmee is logisch dat dit het kloppende hart wordt voor de nieuwe gebiedsontwikkeling M4H.

Naam

Crossing Keileweg

Locatie

Rotterdam

Ontwerp

2020-2021

Opdrachtgever

Miss Clark & De Mannen van Schuim

Team

Rinske Wikkerink, Vincent van der Meulen, Jochen Aarts, Joon Hyung Park, Tom van Lint

Gebruiker

Social Capital, Happy Tosti Groep en Bank15 & de kunstenaars

Beeld

Plotvis

When you hear me singing, I'm working on the building. B.B.King