40_cic_arttenders_-rossip-57ff526a32c7d.jpg

Cambridge Innovation Center

Opgave

Radicaal verbeteren van de startup community

Cambridge Innovation Center (CIC) zorgt ervoor dat startups kunnen floreren in een flexibele, innovatieve werkomgeving. Startende bedrijven focussen zich hier op het ondernemen, de rest wordt voor ze verzorgd. Na succesvolle vestigingen in de VS maakte CIC de stap naar Europa. Rotterdam was voor CIC een logische vervolgstap vanwege het ondernemersklimaat. En zo kwamen ze bij Kraaijvanger. Hun opgave aan ons was helder: “Wij willen de startup community in Nederland radicaal verbeteren, help ons daarbij!” CIC en Kraaijvanger werken al 3 jaar samen en hebben inmiddels de derde fase van dit snel groeiende startup ecosysteem gerealiseerd.

Concept

Een ruimtelijke balans zoeken die innovatie stimulerend werkt

In het ontwerp vinden we de balans tussen de drie grote krachten die innovatie stimuleren: dichtheid, diversiteit en nabijheid. De omgeving is zo ontworpen dat er een grote dichtheid van verschillende werkruimtes ontstaat die de ondernemers zelf van hun identiteit kunnen voorzien. Alle kantoren zijn zeer flexibel en van hoge kwaliteit. De startups zijn soms gebaat bij een grote mate van privacy terwijl op andere momenten ontspanning of intense ontmoetingen gewenst zijn. Dit allemaal wordt hier mogelijk gemaakt. Strategisch zeer sterk binnen dit concept is het feit dat op de vloeren de essentiële faciliteiten altijd binnen handbereik liggen: keukens, vergaderruimtes, ontspanningsruimtes en printers. Daar wordt nog een een scala aan bijzondere ruimtes aan toegevoegd die de startups bijzondere extra’s bieden: van een game-room, tot een massage room en van een secret room tot een volledig uitgeruste bar in het Venture Café.

De gangen van CIC meanderen als een catwalk door de rigide structuur van het Rotterdamse Groothandelsgebouw, ze doen je bijna vergeten dat je in een wederopbouwgebouw bent met een orthogonale structuur. De gangen dragen je door de ruimte: daglicht en kleurrijke ruimtes vormen de oriëntatiepunten en natuurlijke plekken voor ontmoeting. Ze brengen daglicht diep in het gebouw en zorgen dat je als bezoeker steeds verrassende plekken ontdekt. Elke nieuwe fase ontwerpen we met een nieuw eigen karakter. Zoals ook de wijken een in stad een eigen karakter hebben. ‘Camera Obscura’, ‘Urban Jungle’ en ‘Ma’ waren de vertrekpunten voor het ontwerp van de eerste drie fases en dat vertaalt zich steeds in een nieuw spel met kleur, licht, texturen, kunst, planten, patronen en faciliteiten.

The making of

Functionaliteit, flexibiliteit en sfeer (in die volgorde) zijn van levensbelang voor de snel groeiende bedrijven die bij CIC huren. We werken samen met Forreal, H2O en het designteam van CIC om de huurders elke fase nóg beter en duurzamer te bedienen. Ook gaan we elke fase nieuwe samenwerkingen aan - zoals met Greenfortune - voor luchtzuiverende planten of met lokale kunstenaars - zoals Studio Spass via Arttenders.

Betekenis

CIC is een begrip in Rotterdam en in de Nederlands startup community. Binnen het Central Business District in Rotterdam is het met meer dan 200 startups een van de meest dynamische plekken. Zeker op donderdagavonden wanneer het Venture Café dé ontmoetingsplek voor ondernemend en vernieuwend Rotterdam is. Dat is niet vreemd want CIC biedt echt iets nieuws ten opzichte van de vele andere co-work-concepten. Het trekt qua concept, werkwijze en sfeer zijn eigen plan, wil niet modieus zijn, wil alleen zichzelf zijn. Bezoekers van CIC voelen die houding. Het inspireert en enthousiasmeert.

Naam

Cambridge Innovation Center Rotterdam

Ontwerp

2016

Bouwperiode

2016, 2017, 2018

Opdrachtgever

Cambridge Innovation Center

Team

Vincent van der Meulen, Hanneke van der Heijden, Hetty Mommersteeg, Patrick Keijzer, Endo Roelofsma, Mahdi al Sraiffe, Bart van der Werf, Eveline Withagen

BVO (Totaal)

8.400 m²/10.000 m²

In Rotterdam at CIC,
Bustling, Busy, Brave, Bees.
Brainstorming, Believing,
Breeding, Brighter, Better Ideas