AhoyBuiten+vlaggen 3841x2563.jpg

Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC)

Kraaijvanger supervisor Masterplan Hart van Zuid
Kraaijvanger Architects is supervisor van masterplan Hart van Zuid Rotterdam. Binnen deze grootste stedelijke transformatie van Nederland van dit moment is Kraaijvanger eveneens verantwoordelijk voor het ontwerp van onder andere het onlangs opgeleverde Zwemcentrum Rotterdam, het OV-Knooppunt en Rotterdam Ahoy.

Kraaijvanger en Ahoy
Ahoy huisvest belevenissen in de vorm van meerdere evenementen die tegelijkertijd gehouden kunnen worden. Deze diversiteit en capaciteit wordt uitgebreid door het vergroten van de beurshallen, het toevoegen van een muziekzaal voor 7000 bezoekers en door een internationaal congrescentrum voor 3000 bezoekers. Rotterdam Ahoy beschikt nu over een prachtig nieuw entreegebouw, bestaande uit 35 break out rooms en RTM Stage. Gedurende de bouw bleef exploitatie gewoon mogelijk en werd overlast tot een minimum beperkt.

Maak hier een virtuele wandeling in het nieuwe AHOY.

Beter ontwerp voor evenementen
Het ontwerp maximaliseert de invulling van een behoefte; enerzijds ondersteunt het de spanning van een evenement-bezoek, anderzijds biedt het de rust waarin ruimte is voor een intuïtieve oriëntatie. Het plan draagt bij aan de zintuiglijke prikkeling die hoort bij evenementen. Het ontwerp van Kraaijvanger zorgt voor een perfecte logistieke afstemming van de verschillende bezoekersstromen voor bijvoorbeeld drie tegelijkertijd gehouden evenementen.

Exterieur
Alles aan het nieuwe Ahoy is stevig en groot. De stijlvolle donkere gevel wordt op enkele plaatsen opengevouwen, zodat de energie en dynamiek van binnen mensen op straatniveau uitnodigt. Met name via de prominente glazen entree. Tevens is er een gigantisch venster waardoor bezoekers uitkijken op de skyline van de Rotterdamse binnenstad.

RTM Stage
Nederlands grootste auditorium/ theater RTM Stage heeft een capaciteit van 2750 stoelen. Deze stoelen kunnen worden verwijderd waardoor de zaal tevens geschikt is voor concerten, events en beurzen. Met drie balkons van 50 meter breed kan de ruimte worden ingezet als zaal voor muziekevenementen voor 7000 bezoekers. Maar kan ook omgebouwd worden tot een auditorium of theaterzaal. Het ontwerp van Kraaijvanger biedt de mogelijkheid tot flexibele ruimtelijke oplossingen voor het scala aan evenementen. Met voorzieningen als grote schuifdeuren, vouwwanden, mobiele bars en schuiftribunes.

Alles kan, altijd
De gedaantewisselingen zijn illustratief voor het karakter van Ahoy; alles kan, altijd. Deze flexibiliteit gaat nooit ten koste van comfort. Integendeel, op het gebied van akoestiek, verlichting en theatertechniek is maximaal op kwaliteit ingezet.

Naam

Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC)

Ontwerp

2014 - 2018

Bouwperiode

2018 - 2021

Opdrachtgever

Consortium Ballast Nedam & Heijmans

Team

Hans Goverde, David Hess, Eline Degenaar, Erfan Zoakman, Endo Roelofsma, Hanneke van der Heijden, Jaco van Son, Kristine Skunjina Meijina, Marcel Sluis, Justin Oscar de Klerk Ioana Ailincai, Julie Bosch, Antonio Cannavacciuolo, Jan Dorsman, Jan Hein Franken, Hashmat Fagirzada, Quirijn Petersen, Ramon Ong Alok, Joke Stolk, Iris van der Weijde, Gulce Onganer

BVO

53.000 m²

Fotografie & Video

Stijn Poelstra

Your voice is my favorite sound