Sustainable housing project The Binck boosts urban transformation

10.04.2019

Van drukkerij naar markant en hip woongebouw
Het industriële schiereiland met daarop de voormalige Staatsdrukkerij Sdu heeft nu een woonbestemming met een meerwaarde door de ligging aan het water en stedelijke voorzieningen binnen handbereik. Het wordt een aantrekkelijke woonwijk midden in de stad door woningen te mengen met stedelijke functies zoals een uitspanning waar je wat kunt drinken, groene speelplekken, publieke kades waar je kunt flaneren.

De oude drukkerijhallen zijn ontmanteld. De onderdelen worden circulair hergebruikt tot museum elders in het land. De hallen maken nu plaats voor nieuwe woningen rondom een groene binnentuin. Hieronder verscholen ligt de parkeergarage. De woningen worden op de bestaande dikke vloer van de hallen gebouwd. Het hergebruik van de vloer als fundering voor de woningen voorkomt onnodige sloop en het bespaart kostbare grondstoffen. Circulariteit is een hoofdthema in het creëren van deze woonbuurt. Een thema dat aansluit bij markante gebouwen zoals de nabij gelegen Caballero fabriek: een ‘hotspot’ met bedrijfjes en horeca.

Architectonisch statement
Het stoere woongebouw De Binck is de blikvanger van de wijk. Letterlijk een hoofdentree en landmark aan het water. Door de plint van het gebouw van publieke functies te voorzien ontstaat een soort generator die levendigheid en comfort als energie levert. Met bovenop het gebouw een spectaculaire uitkragende witte uitkijkpost als een nieuw architectonisch statement. Hier bevindt zich “de Binck”.

It's busy for a while
In the line in front of the printing office's isle