Stadskantoor Venlo
Stadskantoor Venlo
Stadskantoor Venlo
Stadskantoor Venlo

Stadskantoor Venlo

Venlo

Ontwerp2009

Bouwperiode2009/2016

OpdrachtgeverGemeente Venlo

TeamHans Goverde, Vincent van der Meulen, Bart van der Werf, Edward Timmermans, Jan-Hein Franken, Annemiek Bleumink, Anja Mueller, Hiroko Kawakami

GFA27700 m²

Kraaijvanger Architects heeft de Cradle to Cradle filosofie (C2C) als startpunt genomen bij het ontwerp voor een comfortabele en gezonde werkomgeving en dit gecombineerd met duurzame innovatie. Stadskantoor Venlo is een tastbaar bewijs van deze circulaire toekomstvisie. Alle leveranciers zijn C2C-gecertificeerd, soms ook tijdens het proces. Dankzij materiaalpaspoorten van alle gebuikte materialen is het gebouw een reusachtige grondstoffenbank. Aan het einde van de levensduur van een dienst of product kunnen deze weer ingenomen worden voor hoogwaardig hergebruik, van ieder onderdeel zijn het productieproces en de gebruikte stoffen bekend. Ook de constructie is toekomstbestendig, de inrichting is onafhankelijk van het gebouw en staat een eventuele functieverandering in de toekomst niet in de weg. Op kleinere schaal is er ruimte voor onvoorziene ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid, alle gebouwgebonden systemen zijn zonder grote ingrepen te vervangen.

Het gebouw omvat onder andere kantoorruimte, een plaza, een publiekshal met expositieruimte, vergaderruimten, een parkeergarage en een fietsenstalling voor bezoekers en werknemers. Het stadskantoor voegt diensten die eerder over Venlo verspreid waren samen in een open en toegankelijk gebouw.
Het opvallendste element van het gebouw is de groene noordgevel, met 2000m² de grootste ter wereld. De meer dan 100 verschillende planten in de gevel dragen bij aan de biodiversiteit en een schonere omgeving. Naast het stadskantoor ligt de provinciale weg N271, een bron van fijnstof, SO3 en NOX, de gevel haalt 30% van de zwavel- en stikstofoxides uit de buitenlucht en compenseert de fijnstofuitstoot van 3000m² autoweg.

Ook de kas op de bovenste drie verdiepingen van de toren springt in het oog. De warmte die de kas opvangt zorgt voor natuurlijke verwarming van het gebouw. In combinatie met de groene gevel, de zonneschoorsteen op het dak en warmteopslag in de bodem zorgt de kas voor energiezuinige luchtbehandeling, -circulatie en klimaatbeheersing. Daarnaast is de kas een etalage voor regionaal geteelde producten en te gebruiken als unieke vergader- of werkplek.
De opzet van het stadskantoor is efficiënt en doelmatig. De publiekshal op de begane grond is overzichtelijke en biedt uitzicht over de Maas en uiterwaarden. In de bovengelegen toren zijn de werkplekken waarvan de nadruk op een gezonde werkomgeving ligt. Er is een grote diversiteit aan individuele en aanpasbare werkplekken. Daglicht wordt zo diep mogelijk het gebouw binnen gehaald om zodoende het energieverbruik te minimaliseren. De open kern van trappen en vides vormen de centrale verbinding tussen de verdiepingen. Ze zijn een plaats van ontmoeting en nodigen uit tot bewegen, maar de vides zijn ook zo vormgegeven dat een natuurlijke luchtstroom mechanische ventilatie grotendeels vervangt.

Alles in het gebouw is ingericht op duurzaam gebruik van grondstoffen. Waar daglicht niet toereikend is wordt Ledverlichting gebruikt en er is een watercyclus ingericht op minimale verspilling. Regenwater en water van wastafels en douches wordt opgevangen en gezuiverd voor de groene gevel en het sanitair. Daarnaast heeft de regio Venlo als eerste regio ter wereld de principes van cradle-to-cradle omarmd. Venlo werkt niet alleen zelf vanuit het principe dat grondstoffen 100% herbruikbaar moeten zijn, ze trekken ook actief bedrijven en partijen aan met deze ambities. Het is dan ook logisch dat Venlo dit stadskantoor liet bouwen.

Het circulaire en transparante stadskantoor aan de Eindhovenseweg is voor Venlo ook een belangrijke stap in de ontwikkeling van het stadsdeel Maaswaard. Maaswaard ligt aan de oostoever van de Maas en zal uiteindelijk bestaan uit een mix van wonen, werken, industrieel erfgoed (Nedinsco) en nieuwbouw. 

Print