Stadskantoor Westnieuwland Vlaarding Kraaijvanger
Stadskantoor Westnieuwland Vlaarding Kraaijvanger
Stadskantoor Westnieuwland Vlaarding Kraaijvanger
Stadskantoor Westnieuwland Vlaarding Kraaijvanger
Stadskantoor Westnieuwland Vlaarding Kraaijvanger
Stadskantoor Westnieuwland Vlaarding Kraaijvanger

Stadskantoor Vlaardingen

Vlaardingen

Ontwerp2011

Bouwperiode2011/2014

OpdrachtgeverMunicipality Vlaardingen

TeamDirk Jan Postel, Annemiek Bleumink, Bart van der Werf, Jan Hein Franken, Leendert Spreij, Eveline Withagen

GFA7600 m²

"Bij de opening heb ik gezegd dat ik ongeveer verliefd was op dit gebouw – en dat ik niet wist dat dat kon." - Cees Kruyt, Gemeentesecretaris gemeente Vlaardingen


Niet een totaal nieuw stadskantoor, maar een verrassende verbouwing die aanvoelt en eruitziet als nieuw. Dat is wat Kraaijvanger voor Vlaardingen heeft ontworpen. Met als context het historische, 17e eeuwse stadhuis dat zestig jaar geleden werd geïntegreerd in een groter complex. In de jaren zeventig kwam hier een stadskantoor naast.

Dit gebouw is volledig gestript en ontdaan van onnodige toevoegsels om te komen tot een samenhangend, stedelijk volume. Om het blok is een nieuwe gevel gewikkeld. De ‘slotgracht’ rondom het gebouw is gedempt. Een nieuwe dubbelhoge publiekshal is toegevoegd, omdat deze niet was in te passen in de bestaande structuur. Deze hal - volledig geconstrueerd uit Europees hout - functioneert als een openbaar, overdekt plein grenzend aan het oude stadhuis, nu het bestuurscentrum.

Duurzaamheid was voor de opdrachtgever van cruciaal belang. Er zijn zo veel mogelijk recyclebare materialen toegepast. En het gebouw wekt een groot deel van zijn eigen energie op met het zonnedak. Het dak van de publiekshal is bedekt met mossedum om de warmtelast te reduceren en regenwater op te vangen.

Gedurende het proces kwam de opdracht voor de renovatie en restauratie van het historische stadhuis erbij. Grotendeels is het pand in de oorspronkelijke staat teruggebracht, zoals de monumentale rondgang om de binnenplaats. Op de tweede verdieping is juist een moderne kantooromgeving gerealiseerd die qua uitstraling en stijl aansluit bij het naastgelegen stadskantoor.

Print