Brede School Snijdelwijk Boskoop kraaijvanger
Brede School Snijdelwijk Boskoop kraaijvanger
Brede School Snijdelwijk Boskoop kraaijvanger
Brede School Snijdelwijk Boskoop kraaijvanger
Brede School Snijdelwijk Boskoop kraaijvanger

Brede School Snijdelwijk

Boskoop

Ontwerp2010

Bouwperiode2010-2013

OpdrachtgeverGemeente Boskoop

TeamHans Goverde, David Hess, Joost Smorenburg

GFA4100 m²

“Vriend en vijand zijn met elkaar eens: er is in Snijdelwijk naast de Plataan een geweldig en markant gebouw neergezet.” – Han de Jager, wethouder


Volgens wethouder Han de Jager is de Brede School Snijdelwijk "misschien wel de mooiste en ‘breedste’ school van Nederland". De school staat op een eilandje in het typische turflandschap van Boskoop. Middenin het gebouw bevindt zich een centrale ontmoetingsruimte die vrij zicht biedt over het waterrijke landschap.

In de centrale hal komt iedereen elkaar tegen: de leerlingen en de leraren van de twee basisscholen (Ichtus en Zevensprong), de baby's en peuters van de Kernkinderopvang en iedereen die in en uitloopt bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, de Speel-o-theek en de bibliotheek. Alle functies zijn ondergebracht in vier gebouwdelen met een eigen voor- en achterdeur aan de centrale hal. Hier kunnen de speellokalen worden samengevoegd tot een groot podium met tribunetrap.

De hal en de podiumtrap zijn concrete uitwerkingen van de belangrijkste peiler van het programma van eisen, namelijk samenwerking. Om samenwerking te bevorderen is samenkomst van groot belang. Hier komt dit op een vanzelfsprekende manier tot stad.

Markant aan het gebouw zijn grote glazen puien die lopen van vloer tot vloer en het v-vormige dak. Het ontwerp voldoet aan de eisen van frisse scholen klasse B. Een warmte koude opslag in de grond zorgt op een duurzame manier voor verwarming en koeling in het gebouw en lucht wordt automatisch ververst onder invloed van CO2 metingen. Op het dak wordt energie opgewekt door zonnepanelen.

Gouwe Koerier van dé Weekkrant schreef over de school: "De eerste Brede School in Boskoop is een plaatje. Ook al is de totstandkoming niet zonder slag of stoot gegaan, het resultaat verdient applaus. Het ontwerp van het architectenbureau kraaijvanger is bijzonder geslaagd."

Fotograaf: Ronald Tilleman

Print