Groenhorst Barneveld
Groenhorst Barneveld
Groenhorst Barneveld

Groenhorst Barneveld

Barneveld

Ontwerp2010

Bouwperiode2012-2013

OpdrachtgeverAeres groep, Ede

TeamAnnemiek Bleumink samen met David Hess, Wouter Deen, Hans Dopper, Laurens Meulman en Patrick Keijzer

GFA7864 m²

Een omgeving waar leerlingen hun opleiding 'beleven' en continu worden omgeven door dieren. Niet zomaar een school, maar een kennisinstituut dat ook zichtbaar is voor de buitenwereld. Dat was de opgave waar Annemiek Bleumink in samenwerking met Kraaijvanger mee aan de slag is gegaan voor Groenhorst in Barneveld.

Bijkomende randvoorwaarde was dat deze belevingsomgeving grotendeels moest worden gerealiseerd in het bestaande complex op het eigen terrein. Alleen een techniekloods is nieuw gebouwd. Renovatie komt in de scholenbouw echter relatief weinig voor, terwijl het een duurzame insteek die ook ruimtelijk veel kan opleveren.

Eén van de problemen voor de renovatie was het gebrek aan overzicht. Het complex was geen geheel, had drie verschillende entrees en was donker. kraaijvanger introduceerde daarom één hoofdentree, zodat je nu binnenkomt in het centrale hart dat alle onderdelen ontsluit.

Tevens is een deel van het gebouw doorbroken, waardoor over het terrein een centrale as voor voetgangers en fietsers ontstaat. Deze loopt vanaf de hoofdentree naar de studieruimtes en de personeelskamer. De as geeft het geherstructueerde onderwijsterrein een heldere opzet en verbindt de kleinere onderwijsgebouwen met het hoofdgebouw.

De 2000 aanwezige dieren spelen nu een grote rol in de beleving van het gebouw. Zo bevindt zich voor de hoofdentree een grote voliere, zijn in de docentenkamer en balie van de receptie reptiel- en visverblijven geingetreerd en heb je vanuit het restaurant en de lokalen zicht binnentuinen op papagaaien en watervogels.

Groenhorst Barneveld is een project van Annemiek Bleumink in samenwerking met Kraaijvanger.

Fotograaf: Ewout Huibers

Print