Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht
Capgemini Leidsche Rijn Utrecht

Kantoor Capgemini

Leidsche Rijn, Utrecht

Ontwerp2011

Bouwperiode2011 - 2013

OpdrachtgeverCapgemini Nederland

TeamLeendert Spreij, Eveline Withagen, Dittie Bakker, Bart van der Werf en Patrick Keijzer

GFA21000 m²

Capgemini ondersteunt organisaties met transformatieprocessen met het doel om resultaten en concurrentiepositie te verbeteren. Ook in de eigen organisatie was het bedrijf op zoek naar vernieuwing van het werkproces om de flexibele populatie van hoogopgeleide medewerkers te voorzien van optimale ondersteuning en comfort.

Het 'New Way of working' concept dat Capgemini wilde introduceren, vroeg om een passende locatie: een compact, energiezuinig gebouw met 1700 werkplekken op grote, overzichtelijke vloervelden waar flexibel kon worden gewerkt.

Het voorlopig ontwerp voor een nieuw kantoorgebouw door Ibelings van Tilburg architecten in Leidsche Rijn, voldeed aan alle criteria die Capgemini stelde, behalve dat de organisatie ervan geënt was op talrijke decentrale ontsluitingsmogelijkheden voor optimale opspiltsbaarheid. Kraaijvanger werd gevraagd opnieuw mee te denken over een nieuwe organisatie passend bij één gebruiker. De vruchtbare samenwerking heeft geleid tot een gebouw met meer ruimtelijk samenhang, goede interne zichtlijnen en duidelijke ontsluiting. Tevens heeft het totale gebouw het Breeam_NL ontwerpcertificaat Very good behaald.

De nieuwe huisvesting voor Capgemini is vooral een belangrijke ontmoetingsplek voor de mobiele medewerkers geworden. Van uit het idee 'ontsluiten is ontmoeten', is het mogelijk elkaar overal en toevallig tegen te komen, vooral in het ruime entreegebied. Dit gebied is open en beslaat twee verdiepingen. Hier bevinden zich meetingpoints, een auditorium, representatieve vergaderplekken, een restaurant en informele overleg- en comfortabele werkplekken.

Een duidelijke interne route verbindt de halfopen werkgebieden met elkaar. Hij gaat langs diverse atria, kleinschalige ontmoetingsgebieden, de snelweg en een de toegevoegde luchtbrug. De diversiteit van de routing en het programma doorbreekt de monumentaliteit van de grote vloervelden. Zo ontstaan overzichtelijke gebieden met verschillend karakter. De medewerkers kiezen hier niet alleen voor een type werkplek, maar vooral voor een werkomgeving, afhankelijk van hun behoefte aan concentratie of contact met anderen.

De vormgeving van het interieur is net als de routing gericht op samenhang en visuele rust. Variatie ontstaat door strategische zonering, waarbij gebruik is gemaakt van de verschillende oriëntaties van het gebouw en zijn relatie met de stedelijke omgeving. Zo heeft het interieur een ‘’snelwegkant’’ en een ‘’stadskant’’ die is geaccentueerd in de materialisatie. Kleurnuances die de natuurlijke daglichtverschillen uitbalanceren geven de werkvertrekken een eigen karakter.

Dit innovatieve en milieubewuste denken komt tevens terug in het vergaande hergebruik en revitalisatie van bestaande elementen die zijn meeverhuisd, zoals werkplekken en systeemwanden. Deze zijn op slimme wijze eenvoudig aangepast, waardoor het comfort is verhoogd en ze perfect passen in de beoogde beeldtaal. De beeldtaal representeert de houding van Capgemini: no nonsense, comfortabel en gemakkelijk, innovatief  en duurzaam

Fotograaf: Ewout Huibers

Print