British Senior School

Voorschoten

Ontwerp1999

Bouwperiode2001-2003

OpdrachtgeverThe British School in The Netherlands

TeamDirk Jan Postel, Dave van Klaveren, Nick Geerts, Bart van der Werf, Patrick Keijzer, Cees Alberts, Jan van der Padt, Jeroen Leemans, Filippus van Leeuwen

GFA13.33 m²

De renovatie en uitbreiding van de BSS hebben tot doel een einde te maken aan een reeks ad-hoc ingrepen in bestaande gebouwen, en een moderne voorziening te realiseren die de toenemende vraag naar internationaal onderwijs kan opvangen. De nieuwe hoofdopzet bestaat uit een nieuwbouw naast het bestaande hoofdgebouw. Dit laatste gebouw is grondig gerenoveerd zodat technische en uiterlijke kwaliteiten tussen bestaand en nieuw uiteindelijk gelijkwaardig zullen zijn. Beide bouwdelen worden met verbonden door een ‘greenhouse’ met een half geklimatiseerd karakter. Een energie efficiënte oplossing die met een minimum aan investeringen een prachtige extra ruimte oplevert die voor zeer divers gebruik inzetbaar is. Deze verbinding vormt de nieuwe centrale as van het complex en biedt tevens doorzicht op de groene zone langs het spoor en vormt de nieuwe centrale. De ‘greenhouse’ benadrukt de synergie tussen binnen-en buitenruimten versterkt de relatie met de omliggende sportterreinen. Het karakter van deze binnenstraat geeft de studenten een prettige zone waar een goede balans ontstaat tussen ( sociale ) controle en beschutting enerzijds en vrijheid, dynamiek en bewegen anderzijds. De nieuwbouw is duurzaam en energie efficiënt door de nieuwe gymzaal inpandig te maken. De wandafwerking van betonplex is stevig en duurzaam en geeft tegelijkertijd een prettige sfeer. Wel geven de smalle raamopeningen tussen de gymzaal en omliggende gangen de mogelijkheid tot doorkijkjes en wederzijdse zichtbaarheid.
Het gebouw vormt onderdeel van een grote groene campus met sportfaciliteiten een mogelijkheden voor studenten om te ontspannen. Gezien vanaf de trein vormt het gebouw een ‘landmark’ met een heldere, transparante opzet met het ‘Greenhouse’ als innovatieve eye-catcher.

Print