kraaijvanger gemeentehuis groene muur duurzaam
kraaijvanger gemeentehuis werkplek
kraaijvanger gemeentehuis groen duurzaam
kraaijvanger gemeentehuis exterieur

Gemeentehuis Haren

Haren

Ontwerp2008

Bouwperiode2008-2010

OpdrachtgeverGemeente Haren

TeamDirk Jan Postel, Vincent van der Meulen, Jan Dorsman

GFA4100 m²

De stedenbouwkundige opzet van het nieuwe gemeentehuis van Haren is bescheiden èn expressief: Het gebouw voegt zich in het bouwblok, maar vormt ook een markante hoek op het Raadhuisplein: het is in één keer duidelijk dat dit het gemeentehuis is.

Alle publieke en representatieve functies zijn op de begane grond gesitueerd, zichtbaar verbonden met het Raadhuisplein. Kantoorfuncties zijn op de eerste en tweede verdieping gegroepeerd: flexibel, gevarieerd en op meerdere manieren indeelbaar. Op de derde verdieping ligt het eet/werkcafé, en de vleugel van B&W. De kelder huisvest het archief, een fietsenstalling en opslag.

De plattegronden zijn georganiseerd rond een vide die per verdieping iets verspringt om een optimale indeelbaarheid en lichttoetreding te combineren. Daglicht dringt zo door tot in de publiekshal met de hoge direct in het oog springende groene muur. Direct achter de hoofdentree vindt de splitsing plaats tussen raadszaal/trouwzaal/vergadercentrum en de publiekshal met expositie- en wachtruimte. 

Het gemeentehuis is een groen gebouw. Dit komt onder andere tot uitdrukking door grote potten met kleine bomen in de verdiepingsoverstekken. Zo ontstaan groene balkons die een gunstig klimaateffect hebben, mede doordat zij als zonwering fungeren. ‘s Avonds blijken deze potten grote lampen te zijn, die het gebouw een bijzondere expressie geven. Per seizoen zal het beeld van de vegetatie steeds anders zijn.

Print