De Doelen, Rotterdam, gebroeders Kraaijvanger, concert, concertgebouw, congres, congrescentrum, grote zaal, foyer, Eduard Flipse
De Doelen, Rotterdam, gebroeders Kraaijvanger, concert, concertgebouw, congres, congrescentrum, grote zaal, foyer, Eduard Flipse
De Doelen, Rotterdam, gebroeders Kraaijvanger, concert, concertgebouw, congres, congrescentrum, grote zaal, foyer, Eduard Flipse

Concertgebouw De Doelen

Rotterdam

Ontwerp1962

Bouwperiode1962 - 2012

OpdrachtgeverConcert en Congrescentrum De Doelen

TeamRob Ligtvoet, Hans Goverde, Daniela Schelle, Leendert Spreij, Dick Baggerman, Joost Smorenburg, Jan Dorsman, Joost Esschendal, Richard Fung, Laurence Meulman en Dennis Wijsbroek

GFA4760 m²

“De Doelen kent een grote geschiedenis, en mede dankzij Kraaijvanger Architects ook een grote toekomst!” – Gabriël Oostvogel, directeur-voorzitter & Anton Vliegenhart, directeur


Het concertgebouw de Doelen, in de jaren zestig gebouwd door de gebroeders Kraaijvanger, was na 40 jaar toe aan een grootschalige renovatie. Het gebouw is een gemeentelijk monument.  De ingrepen zijn zorgvuldig uitgevoerd zodat het oorspronkelijke ontwerp op een evenwichtige manier bewaard is gebleven. Naast aanpassingen van het interieur en meubilair vormde de installaties een groot onderdeel van de renovatie. Niet alleen de Grote Zaal (2.000 stoelen) is gerenoveerd ook het entree gebied en de foyers zijn aangepakt. Deze grote en diverse semi openbare ontmoetingsgebieden stralen nu de sfeer uit van een toegankelijk, uitnodigend en actueel Cultuurhuis. Er zijn voorzieningen ondergebracht als; café, ontvangstbalie, (flexibel) podium, winkel, garderobe, wijnbar, zalen foyers, zalen entrees, artiesten foyer, informatievoorzieningen, en (tijdelijke) exposities en wisselende evenementen.

Alle ingrepen hebben betrekking op de architectonische, functionele, akoestische en technische verbeteringen. Ongebruikte ruimten zijn interessante plekken geworden. Het gebouw maakt ontmoetingen mogelijk in een gepaste setting. Naast een verbetering van het binnenklimaat zorgt een nieuw uitgekiend verlichtingsplan (voor de gevels, entrees, foyers en de Grote Zaal) voor de mogelijkheid om voor verschillende orkest- en publieksbezettingen bijpassende sferen te creëren.
 

Print