Musiskwartier

Arnhem

Ontwerp2003

Bouwperiode2003-2006

OpdrachtgeverMulti Vastgoed b.v.

TeamHans Goverde, Jan Dorsman, Stéphane Ganeff, Ton Ringeling, Joop van der Werf

GFA33900 m²

Het Musiskwartier omvat een warenhuis, horeca, woningen, winkels en parkeervoorziening op het dak van het gebouw. Het gebouw is gelegen aan de Velperbinnensingel, op de grens van de historische binnenstad. Het ontwerp is een schakel tussen de grote schaal van de singel en het schaalniveau van de binnenstad. Samen met de tegenoverliggende woontoren vormt de landmark op de hoek van het gebouw een stadspoort, die toegang geeft tot het Johnny van Doornplein. De entree van het warenhuis ligt aan het plein. De woningen zijn georiënteerd op het nieuw te vormen stadsplein, dat een onderdeel vormt van een nieuw winkelcircuit. Ook hier krijgt het warenhuis een entree. De gemetselde gevels worden voorzien van grote vensters, waardoor de gevel in schaal en plastiek aansluit bij de architectuur van de historische stad. Het warenhuis krijgt ‘s avonds allure door de uitstraling als een ‘lichtpaleis’.

Voor goede inpassing in het stadsweefsel is dit project opgebouwd als stedelijk systeem met meerdere openbare ruimtes. Nergens ontstaan achterkanten: ook in stille straten is gezorgd voor afzoming met winkels/bedrijfsruimtes voor kleinschalige ondernemers. Ook dit maakt het stegengebied levendig. Op de winkelgebouwen is rond hoogwaardige daktuinen een mix gerealiseerd van appartementen en stadswoningen. Dit leidt tot unieke woonmilieus in het hart van de binnenstad. Verder zijn diverse oude (historische) panden naadloos opgenomen. Door dit alles tezamen voelt dit stuk stad heel vertrouwd: of het altijd zo geweest is.

Print