Het Turfschip

Breda

Ontwerp2002

Bouwperiode2002-2008

OpdrachtgeverHeijmans IBC Vastgoed Ontwikkeling

TeamRob Ligtvoet, Martin van Kessel, Ruud Westra, Wim van der Torre

GFA51974 m²

De herontwikkeling van het Turfschip omvat de bouw van een megabioscoop, een fitness centrum, kantoren, appartementen en een ondergrondse parkeergarage. Het complex, gelegen aan de rand van de historische binnenstad, is uitstekend bereikbaar en ligt dichtbij de culturele, recreatieve en commerciële voorzieningen.

Het complex is met behulp van een meanderende plattegrond ontworpen en repareert met één  een gebaar het stedelijk weefsel. De bioscoop, de horeca en het fitness centrum worden omsloten door woningen en kantoren. De verschillende delen sluiten in een vloeiende lijn aan op de omgeving.

Het bioscoopcomplex kenmerkt zich door de ronde glazen foyer, die gebruikt kan worden als groot projectiescherm. De megabioscoop omvat zeven zalen die centraal bediend worden. De ‘hoogbouw’ waar de woningen en kantoren gesitueerd zijn, heeft een gevel met een zinken beplating. De lage woningbouw is uitgevoerd in een donkere metselwerkgevel, die als plint terugkomt in de hoogbouw. Het amusementsgedeelte heeft een glazen gevel gekregen. 

Print