Duurzaam Drijvend Wonen

Amsterdam

Ontwerp2010

Bouwperiode2010/-

OpdrachtgeverDeelgemeente Oost, Amsterdam

TeamVincent van der Meulen, Roos Cornelissen, Hans Goverde, Anja Müller

GFA150 m²

Duurzaam Drijvend Wonen rekent af met het aura van zweverigheid en idealisme dat rond Cradle to Cradle en duurzaamheid hangt. Het toont aan dat toepassing van duurzame technieken en C2C concrete en aantoonbare resultaten geven.

De drijvende woning heeft 2 verschillende gevels: één die bescherming biedt tegen de zon, en een serre die zich naar de zon opent, waardoor warmte kan worden opgenomen, of juist kan worden buitengesloten. Door de woning met de seizoenen mee te laten draaien ontstaat er 40% minder warmte- en 90% minder koellast. Activiteiten die warmte behoeven zijn boven geplaatst; activiteiten die in koelte gedijen beneden. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de natuurlijk stijgende warme lucht. 

Alle functionele ruimtes en techniek zijn in de kern verzameld. De toegepaste duurzame technieken zijn no-nonsense en stimuleren een duurzame levensstijl. De bouwmaterialen bestaan voor 63% uit C2C-gecertificeerd materiaal - 28%  uit volledig recyclebaar materiaal. De woning is uitgerust met een waterstoftank en een brandstofcel. Door de toepassing
van (verticale) tuinen maakt de woning de omgeving schoner. De woning levert voldoende energie om een elektrische auto op te laden, staat open voor nieuwe ontwikkelingen en is 100% zelfvoorzienend.

De Duurzaam Drijvende Woning is ontworpen door een multidisciplinair ontwerpteam bestaand uit Kraaijvanger, Dura Vermeer, DGMR, Giesbers & Van Der Graaf b.v. en ITHO

Print