Theater Castellum

Alphen aan den Rijn

Ontwerp1999

Bouwperiode1999-2005

OpdrachtgeverGemeente Alphen aan den Rijn

TeamDirk Jan Postel, Cees Alberts, Laurens Meulman, Daniela Schelle, Nick Marks, Wim van der Torre, Patrick Keijzer

GFA8919 m²

Theater Castellum vormt de hoeksteen van een groter ontwikkelingsproject in het nieuwe stadshart van Alphen aan de Rijn. Het gebouw bevat een grote theaterzaal met 750 plaatsen, een flexibele theaterzaal (vlakke vloer) met 240 plaatsen en een filmtheater met drie bioscoopzalen. Omdat deze opzet vanwege een grote kubieke inhoud (hoge ruimten zoals de theaterzalen en het toneel) te groot leek voor de locatie van ongeveer 2.100 m2, had het ontwerpen veel weg van het oplossen van een Japanse puzzel. Het vloerbeslag en de toegestane hoogte lagen vast, dus de enige mogelijkheid was de diepte in: de bioscoopzalen en kleedkamers zijn ondergronds gehuisvest.

De kleine theaterzaal bevindt zich op de eerste verdieping boven de inpandige expeditieruimte. De grote zaal en de foyers rondom zijn ontworpen als één geheel, dat het toneel en de klimaatkamer omvat. De ruimte is op innovatieve wijze bekleed met aluminium golfplaten. De in een mal gevormde aluminium platen zorgen ervoor dat het licht telkens weer anders weerkaatst wordt. De bekleding is rondom de ruimte gevouwen als een gordijn rond het toneel.

Op de begane grond vormen entree, café en bars een transparante zone. Aan de kant van het plein bevindt zich een grote publieke glazen ruimte met trappen, die tevens ruimte biedt voor berichten, aankondigingen en multimedia. Ook de foyer langs de rivier wordt gekenmerkt door één enkel groot raam met uitzicht op de overkant.

Het project ontving de Stimuleringsprijs Stichting Intensief Grondgebruik 2000.

Print