Hoofdkantoor SAP

's-Hertogenbosch

Ontwerp2006

Bouwperiode2006-2008

OpdrachtgeverBAM Utiliteitsbouw, regio Eindhoven

TeamHans Goverde, Daniela Schelle, Martin van Kessel, Hercília Borges, Ruud Westra, Laurence Meulman

GFA18960 m²

Het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van softwarebedrijf SAP ligt als een opvallende sculptuur van Chinees basaltsteen pal aan de A2 bij Den Bosch. Achter het grote glazen venster ligt het gebouwhoge atrium, waarin twee als object vormgegeven paviljoens de blikvangers zijn. De paviljoens dienen als ontvangst- en demonstratieruimtes voor bezoekers en studenten.

Vanuit het gebouw is vanaf iedere vloer contact met de buitenwereld. Lange zichtassen en daglicht bepalen de sfeer. Het open en lichte karakter wordt nog versterkt door het toepassen van glazen wanden. De werkplekken in het hoofdkantoor van SAP zijn ingericht volgens een flexibel kantoor- en onderwijsconcept. Er zijn dynamische ontmoetingsgebieden met pantry’s, lees- en werktafels, maar ook loungewerkplekken met een huiselijke sfeer.

Op de relatief kleine kavel is het parkeerprobleem opgelost door het gebouw op een natuurstenen plint te plaatsen. Hierdoor ontstaat een halfverdiepte parkeerlaag voor 375 auto’s.

Print