Almelo 01
Almelo 02
Almelo 03
Almelo 04
Almelo 05
Almelo 06

Stadhuis Almelo

Almelo

Ontwerp2011

Bouwperiode2011 - 2015

OpdrachtgeverGemeente Almelo

TeamVincent van der Meulen, David Hess, Ramon Ong Alok, Jacco Selles, Joost Esschendal, Edward Timmermans, Laurence Meulman, Jan Dorsman, Patrick van Kessel, Niels Mulder en Willem Jan van Gugten

GFA17500 m²

Het nieuwe stadhuis van Almelo staat in het groen aan een plein aan het water. De representatieve functies bevinden zich in de laagbouw. Een uitnodigende publiekshal begeleidt de route van binnenstad naar station. Een monumentale trap leidt in één beweging naar de raadszaal op de eerste verdieping, vanwaar grote ramen een wijds uitzicht bieden op de stad, het water en het groen. Hier bevinden zich ook de bestuurlijke ruimtes en het vergadercentrum.

De kantoorruimtes zijn verdeeld over twee torens, die teruggelegd zijn ten opzichte van de plint. Hierdoor voegt het gebouw zich goed in de schaal van Almelo. De flexibel indeelbare werkruimtes zijn rond een centraal vide gesitueerd, die als ontmoetingsgebied fungeert. De vloeren zijn split level geschakeld en worden via uitnodigende trappen verbonden. Parkeren gebeurt bovenop het dak van de plint. Hier bevindt zich een parkeerdek dat ruimte biedt aan circa 100 auto’s. De plint heeft een grotendeels groen dak, dat de omwonenden een aangenaam uitzicht biedt.

In het nieuwe stadhuis worden verschillende duurzame technieken geïntegreerd. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van natuurlijke zonwering, daglichtoptimalisatie. Betonkernactivering en lake sourcing of warmte- en koudeopslag zorgen voor duurzame verwarming en koeling.

Fotograaf: Stijn Poelstra

Print