Stadskantoor Utrecht Kraaijvanger
Stadskantoor Utrecht Kraaijvanger
Stadskantoor Utrecht Kraaijvanger
Stadskantoor Utrecht Kraaijvanger
Stadskantoor Utrecht Kraaijvanger
Stadskantoor Utrecht Kraaijvanger

Stadskantoor Utrecht

Utrecht

Ontwerp2006

Bouwperiode2006/2014

OpdrachtgeverNS Poort

TeamDirk Jan Postel, Daniela Schelle, Wouter IJssel de Schepper, Dittie Bakker, Laurence Meulman, Joost Esschendael, Louise Jalilian, Martin van Kessel, Imco de Man, Richard Fung, Simone Pinkse, Jeremy de Hoop, Rob Appels, Cees Alberts, Dennis Wijsbroek, Merlijn Huijbers, Sander Hazevoet, Inês Trindade, Frederik Spilt i.s.m. Christian Müller Architects

GFA64000 m²

“Het gebouw bestaat uit veel open en transparante ruimtes. Het delen zorgt ervoor dat 2500 werkplekken genoeg zijn voor 3200 voltijdsmedewekers.” – Algemeen Dagblad, 4 oktober 2015


Het nieuwe Stadskantoor Utrecht staat op een veelbelovende, maar uiterst complexe locatie: deels naast en deels bovenop de nieuwe stationshal. Het toegankelijk maken van zowel stationshal als stadskantoor vanaf het plateau boven de sporen vormt één van de uitdagingen. De complexiteit van deze ontwerpopgave wordt nog vergroot door de geplande vervoersknoop van bus- en sneltramverbindingen op maaiveldniveau, en procedureel door het grote aantal deelnemende partijen met bijbehorende – tegengestelde – belangen.

De lagere verdiepingen van het stadskantoor zijn bestemd voor publieke functies. Niveau zes tot elf zijn rechthoekig en verbinden de twee kantoortorens. De stabiliteitsverbanden zijn in de gevel afleesbaar. De zuidelijke toren rust op slechts enkele steunpunten. De grote omvang vraagt om een ‘stedelijke ecologie’, waarbij elk type plattegrond zoekt naar daglicht en doorzicht.

Het interieur van Stadskantoor Utrecht is ontworpen voor een modern kantoorconcept met flexibele, persoonsongebonden werkplekken. Drie verdiepingen (niveau 6, 11 en 21) worden ingericht als plaza voor vergaderen, eten en ontmoeten. Deze niveaus hebben een grotere plafondhoogte.

Fotograaf Stijn Poelstra

Print