cultuurgebouw, haarlemmermeer, hoofddorp, raadhuisplein, ronald,tilleman
cultuurgebouw, haarlemmermeer, hoofddorp, raadhuisplein, ronald,tilleman
cultuurgebouw, haarlemmermeer, hoofddorp, raadhuisplein, ronald,tilleman

Cultuurgebouw Haarlemmermeer

Hoofddorp

Ontwerp2006

Bouwperiode2006-2011

OpdrachtgeverGemeente Haarlemmermeer & Koninklijke BAM

TeamHans Goverde, Wouter Deen, Martin van Kessel, Edward Timmermans, Merlijn Huijbers, Katrien Joosten, Richard Fung, Laurens Schönberger

GFA20609 m²

Het Cultuurgebouw Haarlemmermeer bindt vier culturele instellingen samen onder één dak: Theater De Meerse, de openbare bibliotheek, Centrum voor Kunst & Cultuur Pier K en poppodium Duycker, waarmee één van de grootste culturele clusters in Nederland is gerealiseerd. Het Cultuurgebouw integreert nieuwbouw (de bibliotheek en podium Duycker) met oudbouw en uitbreidingen: theater De Meerse is geheel gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe theaterzaal en een grootse foyer; Pier K is uitgebreid met verschillende zalen en een intiem auditorium.

De verschillende functies binnen het complex worden verbonden door een grootstedelijke golvende dak: van de glazen serre aan het plein, de gepatineerde koperen trommel van de bibliotheek, het roodgemetselde theatercomplex, het abstracte zwarte stenen volume van Pier K tot de glinsterende aluminium muziekdoos van Duycker. Door de materiaalkeuze en het kleurgebruik in de gevels zijn de instellingen duidelijk als zelfstandige entiteiten te herkennen, terwijl het gehele complex op haar beurt een krachtige en herkenbare eenheid in de stad vormt.

Het complex is opgezet als passage-gebouw: straatjes, steegjes en pleinen verbinden de vier instellingen. Het gebouw is alzijdig van opzet en van alle kanten te betreden. In het gebouw openen de instellingen zich door foyers met vides en trappartijen naar het centrale binnengebied. Monumentale hoge passages met prachtig lichtinval geven de ruimten grandeur en levendigheid. Bruggen in het centrale binnengebied verbinden de verschillende instellingen en faciliteren flexibel en gedeeld ruimtegebruik. Door deze interactie is het mogelijk de bezoeker nog meer gebruiksmogelijkheden te bieden

 

Fotograaf: Ronald Tilleman / Jeroen Musch

Print