OBS De Schalm
Mediatheek oude situatie
mediatheek
OBS De Schalm
Voorgevel oude situatie
plan gevel
OBS De Schalm

OBS De Schalm: crowdfunding

Rotterdam

Ontwerp2017

OpdrachtgeverKraaijvanger Architects


De crowdfunding voor OBS de Schalm is geslaagd! Met elkaar hebben we het geweldige bedrag van € 7.860,- ingezameld. 


Kraaijvanger Architects bestaat dit jaar 90 jaar en wie jarig is trakteert. We willen iets terugdoen voor de stad die al sinds 1927 ons thuis is, een investering in de toekomst. Op 7 september vieren wij ons jubileum en starten we met de crowdfunding voor de toekomst van OBS de Schalm. Het plan en alle hulp bij de uitvoering is ons cadeau aan de Schalm, een bijdrage in geld of materialen aan dit project is het enige cadeau dat wij vragen voor ons jubileum.

Goed onderwijs is in het belang van iedereen

Goed onderwijs is de basis voor een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt en alle mensen de kans krijgen het beste uit zichzelf te halen. Onderwijs is de beste garantie voor verdere ontwikkeling, persoonlijk, maatschappelijk en economisch. Echter is het zo dat scholen in het primair onderwijs jaarlijks zo’n 300 miljoen euro meer geld kwijt zijn aan onder meer onderhoud van schoolgebouwen en lesmaterialen dan dat zij hiervoor van de Rijksoverheid ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daardoor houden zij minder geld over voor bijvoorbeeld leraren, met hogere werkdruk en grotere klassen tot gevolg.  [Bron: PO Raad]

Onze expertise over onderwijsgebouwen omzetten naar daden

Een voorbeeld van zo'n school is basisschool OBS de Schalm. Een school die naast de gebruikelijke vakken ook de focus legt op podiumkunsten. Na ons bezoek aan de school in Katendrecht, kwamen we er al snel achter dat er veel talent rondloopt. Van kinderen met ambities in de wereld van biologie tot podiumkunsten en muziek. Echter werd ook snel duidelijk dat de school kampt met een probleem. Het gebouw is toe aan een transformatie, maar er is simpelweg niet genoeg geld om dit allemaal te kunnen waarmaken. Ook de kinderen zouden graag wat verandering willen. Zoals een werkplek waar je rustig een boek kan lezen, een professioneel en moderne theaterruimte met goede verlichting en een ingang zonder afschrikkende hekken. Dit zijn een aantal van de belangrijkste aanpassingen die de school graag wilt. We willen onze kennis op het gebied van onderwijs en duurzaamheid gebruiken en ontwikkelen en zetten ons netwerk in om deze transformatie met minimale middelen en kosten te kunnen realiseren. 

Omdat we transformeren voor de toekomst, zijn duurzaamheid en gezondheid heel belangrijk. Daarom zijn we naast financiële middelen ook opzoek naar mensen/bedrijven die (gebruikte) materialen kunnen leveren. 

Een Rotterdamse school met een visie verbeteren

Wij hebben een strategisch en integraal plan ontwikkeld dat OBS De Schalm helpt om weer de omgeving te bieden die de scholieren nodig hebben voor zo goed en prettig mogelijk onderwijs.

Wat willen we doen?

We gaan als eerste het hart van het gebouw aanpakken, de plek waar de hele school elkaar ontmoet. Hier worden de mediatheek en het podium verbetert en multifunctioneler gemaakt zodat er met meer kinderen, beter geleerd en opgetreden kan worden. We verbeteren de verlichting, de akoestiek en de luchtkwaliteit. Zo zorgen we met duurzame materialen ook voor een gezondere school!

Risks and challenges

Er is te weinig geld voor onderwijs in Nederland. Vaak gaat dat ten koste van investeringen in het gebouw. Een slecht functionerend gebouw heeft een negatieve invloed op de concentratie, gezondheid en leerprestaties van kinderen. 
Voor OBS De Schalm hebben we een gefaseerd plan gemaakt waarbij we afhankelijk van de hoeveelheid geld die we binnenhalen, meer kunnen doen. De school onderscheid zich met aandacht voor podiumkunsten. De podia en mediatheek veel functioneler en gezonder te maken als dé ontmoetingsplek in het gebouw is prioriteit nummer één. Daaropvolgend zijn de entree en lokalen aan de beurt om verbeterd te worden. Bij alles wat we doen willen we slim ontwerp en circulaire materialen zorgen dat de school gezonder wordt.

Doneren aan dit project is niet meer mogelijk via geefonderwijs.nl. U mag nog doneren via  NL83 RABO 0321 0718 59 t.n.v Kraaijvanger BV.  Voor een bijdrage in materialen kunt u contact opnemen met pr@kraaijvanger.nl.We waarderen iedere investering in de toekomst van De Schalm! 

Print