Gemeentehuis Boxmeer

Boxmeer

Ontwerp2005

Bouwperiode2005-2010

OpdrachtgeverGemeente Boxmeer

GFA8.519 m²

De locatie voor het nieuwe gemeentehuis, gelegen op de plek waar het huidige gemeentehuis staat, heeft een aantal bijzondere kwaliteiten. De locatie grenst aan de historische kern, is een zichtlocatie en is onderdeel van een bijzondere context. De omgeving wordt namelijk gekenmerkt door kleinschalige bebouwing en monumentale gebouwen in de directe nabijheid.

Het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp was dat het karakter van het centrum van Boxmeer behouden moet blijven. Dat vraagt om een contextuele ingreep. Het concept is gebaseerd op een analyse van de situatie en de historische verbindingsweg waar de Zeestraat deel van uit maakte. Tevens zijn de zichtlijnen vanuit de omgeving naar de locatie en vice versa bestudeerd.

Het gebouwconcept laat zich lezen als een boek. De “geopende” voorkant richt zich op het historische centrum, en de overwegend glazen gevels aan deze zijde verbeelden de transparantie van de democratie. De gevel is opgedeeld in elf “segmenten” die als bladzijden verwijzen naar de elf deelgemeenten. Voor deze zijde van het gebouw ligt een zonnig plein waar geen autoverkeer mogelijk is. Het gebouw is opgetild van de grond en heeft door de overdekte arcade en zijn transparantie, een openbaar en uitnodigend karakter. Aan deze arcade is de hoofdentree gelegen en achter de glaswand is de publiekshal reeds vanaf het plein zichtbaar. Vanaf het plein is een zichtlijn naar het naastgelegen park tot stand gebracht door de toekomstige uitbreiding uit te laten kragen.

Aan deze entreezijde is de raadszaal op de begane grond gesitueerd. Mooi gematerialiseerd met een groot venster en daardoor herkenbaar als hart van de democratie.Aan de andere zijde van het gebouw vindt de verkeersafwikkeling plaats. Deze zijde van het gebouw symboliseert de kaft van het boek en heeft een ander karakter. Hier denken wij aan een wat meer gesloten stenen gevel met raampartijen in een grafisch patroon.De kantoren zijn georganiseerd rondom een binnenhof met een daktuin. In deze daktuin bevind zich een glaskap waardoor daglicht in de publiekshal kan doordringen.

Op het snijpunt van de verschillende zichtlijnen, en op de kop van het gebouw aan de Steenstraat is een eigentijdse toren gesitueerd. In de toren zijn lift en trappenhuis ondergebracht waardoor het een dynamisch element in de architectuur van het gebouw kan worden. Ook zou de toren plaats kunnen bieden aan het carillon. Doordat de toren strategisch geplaatst is in de perspectieven van de Steenstraat en zichtbaar is vanaf de rotonde aan de Beugenseweg, wordt het gebouw sterk verankerd in de stad.

Print