CIC Rotterdam
CIC Rotterdam
CIC Rotterdam
CIC Rotterdam

CIC Rotterdam

Rotterdam

Ontwerp2016

Bouwperiode2016

OpdrachtgeverCambridge Innovation Center

TeamVincent van der Meulen, Martin van Kessel, Hetty Mommersteeg, Mahdi al Sraiffe, Bart van der Werf, Eveline Withagen

GFA4000 m²

Op de vierde verdieping van het Groot Handelsgebouw, pal naast Rotterdam Centraal, lanceert het Cambridge Innovation Centre (CIC) hun eerste internationale locatie. Kraaijvanger architects ontwierp samen met CIC het innovatieve interieur in het monumentale Rotterdamse wederopbouwicoon.

CIC, opgericht in Cambridge, Massachusetts, creëert levendige, grootschalige gemeenschappen van startups, investeerders en innovatieve bedrijven in een gezamenlijk kantoor en (samen)werkomgeving. Van een enkel bureau tot kantoren voor meer dan dertig man: CIC een ruimte, gemeenschap en voedingsbodem om te groeien. Net als bij de zeven vestigingen in de VS biedt CIC meer dan alleen facilitaire diensten en staat kruisbestuiving tussen de ondernemingen staat centraal.

Dichtheid, diversiteit, flexibiliteit en nabijheid zijn de vier basisuitgangspunten voor dit ecosysteem voor startups. Ze zorgen voor ontmoetingen, coöperatie en alle mogelijke faciliteiten om door te ontwikkelen.

De gangen van CIC meanderen door de rigide structuur van het Groot Handelsgebouw, ze doen bijna vergeten dat je in een orthogonaal wederopbouw gebouw bent. Alle gangen lopen richting daglicht of bijzondere en kleurrijke ruimtes. Die ruimtes vormen daardoor zowel natuurlijke ontmoetingsplekken als oriëntatiepunten. Messing frames die de rechtlijnige draagconstructie van het gebouw volgen geven de circulatieruimte karakter. De unieke structuur, de diversiteit aan ruimtes en de bijzondere materialisering maken dat het geheel in niets lijkt op kantooromgevingen die we in Nederland kennen.

Naast een diversiteit aan kantoorruimtes zijn er vergaderkamers in alle denkbare groottes, open werkruimtes, belplekken, douches, een keuken, een bar, een massagekamer en is er zelfs een kamer waar de uitgeputte ondernemer een dutje kan doen. Iedere ruimte heeft unieke kwaliteiten en een eigen karakter.

Het ontwerp en de uitvoering van deze unieke duurzame opwaardering van 4.000m² kantoorruimte zijn in recordtijd van zeven maanden voltooid. Voor de transformatie zijn er op maat gemaakte licht-armaturen ontworpen, er is in samenwerking met Arttenders kunst van lokale kunstenaars geïntegreerd en er zijn grotendeels circulaire materialen gebruikt. Voor Kraaijvanger Architects zijn transformaties als deze een belangrijke stap richting een duurzame toekomst voor bestaande gebouwen. 

Print