bicnk
SDU 2

De Binck: van werken naar wonen

Den Haag

Ontwerp2016/2017

Bouwperiode2016/2017

OpdrachtgeverLocal B.V., VORM, BPD

TeamHans Goverde, Joke Stolk, Hashmat Fagirzada, Bart van der Werf, Jeroen Ekama, Jaco van Som, Jan Oscar de Klerk, Ioana Ailincai, Sjoerd Poelman

GFA7.876 m²

Het gebouwencomplex van drukkerij SDU aan de Binckhorstlaan in Den Haag werd in 2003 ontworpen door Hans Goverde van Kraaijvanger Architects. Nu gaat transformatieontwikkelaar Binck Zuid met Kraaijvanger Architects dit gebied transformeren van een plek om te werken naar een plek om te wonen. Het ontwikkelingsprogramma gaat uit van duurzaam behoud van het markante kantoorgebouw, dat getransformeerd zal worden naar het appartementengebouw De Binck met 70 woningen. De bedrijfshal van 26.000 m² wordt herbruikbaar gedemonteerd om ruimte te bieden aan nog eens 150 nieuwbouwwoningen.

Hans Goverde gaat voor Kraaijvanger Architects ook de transformatie van werken naar wonen leiden. Hij ziet een fantastische gelegenheid om zo’n relatief jong gebouw om te vormen en te vergroenen: “Het kantoorgebouw laat een transformatie naar woningen goed toe en biedt een geweldige kans het gebouw zero-energy te maken. Aan het eind van de transformatie is de Binck een gebouw met zeventig bijzondere en duurzame woningen waarvan de bovenste appartementen straks natuurlijk een geweldig uitzicht over Den Haag hebben.”

Naast woningen komen er algemene voorzieningen, zoals pakketservice voor de bewoners, gemeenschappelijke dakterrassen en horeca voor de buurt. Het terrein op de grens van Den Haag, Voorburg en Rijswijk is door water omsloten, door de kades een openbaar karakter te geven vormt de nieuwe woonwijk straks een brug tussen Voorburg-West en de Bickhorst.

De ontwikkeling van de Bickhorst van pure werkomgeving naar een mengeling van wonen en werken krijgt met de 220 woningen op het Binckeiland een extra impuls. De nieuwe duurzame woonwijk is een welkome aanvulling op de woningvoorraad van de gemeente Den Haag.

Binck Zuid bestaat uit transformatieontwikkelaar Local en project- en gebiedsontwikkelaars VORM en BPD. Zij hebben de ambitie met Binckeiland een moderne en eigentijdse stadswijk neer te zetten die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van Den Haag als stad om te wonen en werken.

Print