painstakingly renovated detail

Blokker Hoogstraat

Rotterdam

Ontwerp2007

Bouwperiode2007-2010

OpdrachtgeverBlokker Holding bv

TeamHans Goverde, Wouter IJssel de Schepper, Ton Ringeling

GFA2876 m²

Het naoorlogse historische winkelpand van Blokker aan de Hoogstraat in Rotterdam - voorheen de manufacturenwinkel van de firma Martens -  is grondig gerenoveerd en heeft de glans, allure en stoerheid teruggekregen, typerend voor de wederopbouw.

De oorspronkelijke indeling met entresolvloer voldeed niet meer aan de huidige manier van winkelen. Daarnaast maakte de slechte staat van de gevel een ingrijpende renovatie noodzakelijk. Grondig onderzoek naar het oorspronkelijke materiaalgebruik en de detaillering van het gemeentelijke monument diende als uitgangspunt bij de herontwikkeling.  

Er is voor gekozen om de grote puien op de begane grond en de eerste verdieping weer te openen om meer transparantie op de bovenste verdieping te creëeren, waardoor het pand de oorspronkelijke grandeur en openheid terugkrijgt. 

Om twee winkelvloeren te realiseren, is de entresolvloer gesloopt. In de kelder is een filiaal van Van Haren Schoenen gevestigd, waardoor er een verticale verdeling van de winkels ontstaat, wat de ruimtelijkheid van het pand ten goede komt. De begane grond heeft een open karakter, conform de oorspronkelijke winkel van Martens.

Print