kraaijvanger moskou school glazen gevel
kraaijvanger moskou school bovenaanzicht
kraaijvanger moskou school sneeuw
kraaijvanger moskou school dakraam
kraaijvanger moskou school gang klas
kraaijvanger moskou school detail gevel

School / wijkcentrum Moskou

Moskou

Ontwerp2015

OpdrachtgeverStorm Properties

TeamVincent van der Meulen, Joost Esschendal, Laura Iivarinen, Andrea Lomas

Een uitnodigende, ongebruikelijke en uitdagende school voor de kinderen, die tegelijkertijd dienst doet als multifunctioneel centrum voor de buurt. Dit had de opdrachtgever voor ogen bij het uitschrijven van een prijsvraag voor een kleuter- en basisschool voor de nieuwe wijk Levoberezhny District in Moskou.

Het programma vroeg daarom om een gebouw van vier lagen. Om een beter functionerende school te krijgen, is ervoor gekozen het programma in twee verdiepingen onder te brengen en een sportfaciliteit op het dak te plaatsen naast een schoolplein. Dit groene dak biedt de kinderen een plek om onderwijs over de natuur te krijgen en de omwonenden een mooi uitzicht. Op het dak worden verschillende duurzame maatregelen aangebracht, zoals zonnecellen en waterzuiverende planten.

De kern van het gebouw is een open ruimte die alle delen van de school met elkaar verbindt. De brede gangen zijn multifunctioneel en kunnen als extra ruimte voor de klassen en de kantoorruimtes dienen. Vanuit de centrale hal zijn ook het kunstatelier, de mediatheek, muzieklokalen en het restaurant te bereiken. 

De twee transparante verdiepingen nodigen uit om binnen te komen en deel te nemen aan de activiteiten. De entrees zijn benadrukt door de gevel subtiel naar achteren te plaatsen. De 'doos' op het dak maakt nieuwsgierig naar wat er binnen plaatsvindt.

Beelden: MdB3D

Print