Exerieur RDW
Hal RDW
Hal bovenaanzicht  RDW
Binnentuin RDW
Werkplek RDW
aanlandplekken RDW

Hoofdkantoor RDW

Veendam

Ontwerp2013

Bouwperiode2015/-

OpdrachtgeverRDW

TeamVincent van der Meulen, David Hess, Rinske Wikkerink, Eveline Withagen, Remco Visser, Hashmat Fagirzada, Esther Vroegindeweij, Bart van der Werf, Edward Timmermans en Patrick Keijzer

GFA7800 m²

“Het is een geweldig proces om samen met Kraaijvanger te komen van idee/visie naar concrete plannen. Het eerste beeld uit de presentatie tijdens de aanbesteding staat nog steeds overeind.” – David Kema, opdrachtgever

"Hoe meer dagen verstrijken hoe meer het besef doordringt dat het werkelijk een grandioze metamorfose is ... het is werk, maar het voelt als thuis."


Het hoofdkantoor van de RDW in Veendam krijgt een passende identiteit, een nieuw hart en een open werkomgeving. Het bestaande complex wordt op inventieve, kosteneffectieve en duurzame wijze gerenoveerd. Van een verzameling verschillende gebouwen met een gesloten uitstraling transformeert Kraaijvanger het hoofdkantoor naar een gebouw met een gezicht die past bij de organisatie: open, transparant en duurzaam. De ouderwetse werkomgeving wordt vervangen door een omgeving die ontmoeting en samenwerking stimuleert.

Kraaijvanger introduceert daglicht, zicht op groen en hoogte in het gebouw. Tevens wordt de structuur verbeterd door de toevoeging van een natuurlijke ontmoetingsplek. Deze bevindt zich tussen de verschillende bouwdelen in de vorm van een wintertuin met een eet-werk-café. Enerzijds verbindt het nieuwe hart alle onderdelen met elkaar; anderzijds voorziet het de werkomgeving van zicht, licht en lucht. Grote vensters in de gevels versterken de relatie tussen de werkomgeving, de tuin en het naastgelegen bos.

De renovatie is zo kosteneffectief mogelijk zowel wat betreft de investering als de exploitatie. Ingezet is op slimme investeringen met een zo groot mogelijk effect. Zo wordt bijvoorbeeld een warmte koude opslag toegepast voor een duurzame energiehuishouding en bevindt zich één geoptimaliseerd gevelprincipe rondom de verschillende gebouwen. Het gebouw gaat daarmee van energielabel G naar A++. De entree, het vergadercentrum, de werkdomeinen en de patio zijn ruimtelijk en functioneel gecombineerd. Daarnaast zorgen slim geplaatste vides en daklichten voor meer daglicht, doorzicht en een grotere ruimtelijkheid.

Print