Rabobank avond
Rabobank ontvangsthal
Rabobank vergadergang
Rabobank toren zijkant
Rabobank kantoren zicht

Kantoorcampus Rabobank

Utrecht

Ontwerp2006

Bouwperiode2006-2011

OpdrachtgeverRabobank Nederland bv

TeamRob Ligtvoet, Dick Baggerman, Ad Dekkers, Altay Kasapoglu, Arjen Reas, Edward Timmermans, Hans Dopper, Joop van der Werf, Joost Esschendal, Joost van der Kooij, Michel Gerrets, Nouri Karroumi, Patrick Keijzer, Ramon OngAlok, Rutger Schouten, Ton Ringeling

GFA76000 m²

De meervoudige opdracht voor het bestuurscentrum van de Rabobank betrof twee geheel nieuwe torens en de gedeeltelijke renovatie van het bestaande gebouw aan de Croeselaan. Het gehele complex is als één campus vormgegeven. Een continue doorgaande luifel en een fragiele plint vormen de begrenzing van de campus. De plint verbindt alle gebouwen van het complex en herbergt een centrale plaza. Hier bovenop staan als losse volumes de bestaande bebouwing en de uitbreiding.

De nieuwe hoogbouw bestaat uit een tweetal 105 meter hoge torens met een glazen gepotdekselde dubbele huidfaçade, waardoor een maximale transparantie gerealiseerd wordt. De gevel slingert zich als een voile om de twee torens en heeft als innovatieve eigenschappen dat de gevelconstructie de fijne stofdeeltjes uit de lucht haalt en een automatische gevelbewassing mogelijk maakt. Eén van de torens is enigszins verdraaid, waardoor de torens niet parallel aan elkaar staan. Door een slim constructief ontwerp is een relatief groot vloeroppervlakte gerealiseerd, onder meer door de kernen van de torens - die nodig waren om de torens stijf te maken- te halveren. Dit was mogelijk doordat de twee torens met elkaar verbonden zijn. Door de kleinere kernen zijn grotere inpandige ruimten gecreëerd, waardoor het aantal werkplekken per verdieping is verhoogd.

Uitgangspunten van het gehele complex waren een zeer grote ambitie met betrekking tot duurzaam bouwen, een volledig modern kantoorconcept en een grote mate van transparantie. Met de voltooiing van het nieuwe bestuurscentrum is een van de duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland gerealiseerd. Het levendige plaza vormt de entree naar een veelzijdig complex dat aanvoelt als een stad met pleinen, straten en wijken. Het gebouw faciliteert een tijd- en plaatsonafhankelijke werkstijl die nog meer rekening houdt met de veranderende gebruikerswensen en die aansluit bij een nieuwe werkmentaliteit. Het biedt een ontmoetingsplek waar op veel manieren en locaties gewerkt kan worden. in kleine open of gesloten werkplekken, in een variëteit aan overleg- en vergaderruimtes.

Print