Afbeelding

Museum Voorlinden is een project van Kraaijvanger Architects in samenwerking met Arup Dura Vermeer Pieters Bouwtechniek Kuijpers Cordeel Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. VDL Enabling Technologies Group (ETG) Proliad LED Lighting Viabizzuno srl Sunshine Nederland B.V. AGC Glass Nederland Poly-Ned Textielarchitectuur Glasimpex Schiedam B.V. 

Museum Voorlinden wint Dutch Daylight Award 2018

8 oktober 2018

Vernieuwend en van zeldzaam hoog niveau. Dat vond de jury van de manier waarop het daglicht in Museum Voorlinden wordt binnengebracht. Een betere manier om kunst te tonen, kan de jury zich bijna niet voorstellen. Museum Voorlinden is door de jury daarom aangewezen als winnaar van de Dutch Daylight Award 2018 in de categorie >1000 m2.

In tegenstelling tot het gebruikelijke noorderlicht waar musea zich enkel op richten, is Kraaijvanger Architects er in geslaagd om gereflecteerd zuider daglicht binnen te halen, dat vervolgens via een velum gefilterd wordt.

De winnaars van de tweejaarlijkse Dutch Daylight Award werden door de stichting Dutch Daylight bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Hoge Raad op donderdag 4 oktober j.l.

Uit het jury rapport:
Het dak van Museum Voorlinden is een technisch hoogstandje dat in stappen het daglicht filtert tot het maximaal 200 lux is. De bovenste laag bestaat uit aluminium sandwichpanelen die voorzien zijn van 115.000 schuin afgesneden buisjes die ervoor zorgen dat maximaal 20% van het daglicht er doorheen valt, maar ook dat dit nooit direct gebeurd, maar altijd gereflecteerd. Op het midden van de dag wordt zo het ’levende’ zuiderlicht gereflecteerd. Waar het noorderlicht zeer stabiel van kleur en intensiteit is over de dag, daar wisselt dat bij zuiderlicht veel meer, zodat het veel ‘levendiger’ is. Ook is met gereflecteerd zuiderlicht uiteindelijk veel beter te ervaren of er een wolk voor de zon trekt of niet, vertelde architect Dirk Jan Postel bij het bezoek van de jury aan het project. De opdrachtgever, een rijke particulier, was in eerste instantie huiverig om een daglichtmuseum te bouwen. Postel droomde er echter van en nam zijn opdrachtgever mee op reis door de Verenigde Staten langs een aantal daglichtmusea. Dat overtuigde hem.

In Museum Voorlinden is onder het geperforeerde aluminium dak een glazen dak geplaatst, met daaronder een velum dat het daglicht verder filtert. In de daklijsten is onzichtbaar ledverlichting ondergebracht, dat omhoog schijnt en via het aluminium dak weer terugkomt. Een cruciaal element in het geheel, benadrukt Postel, omdat er daardoor een onmerkbare verschuiving plaats kan vinden tussen daglicht en kunstlicht, op de momenten dat dat nodig is. Daglicht en kunstlicht vormen samen echt een geheel.

Op het YouTube-kanaal van de stichting Dutch Daylight zijn video-impressies van alle projecten die voor de daglichtprijs genomineerd waren.

Naast Museum Voorlinden werd Woonhuis met Bed & Breakfast van Vakwerk Architecten winnaar in de categorie <1000 m2.

Jury
De jury van de Dutch Daylight Award 2018 bestond uit Atto Harsta (Aldus Bouwinnovatie, voorzitter), Paul van Bergen (DGMR), Sylvia Pont (TU Delft), Vincent Panhuysen (KAAN Architecten), Tim de Graag (Reitsema & Partners), Michiel van Raaij (Architectenweb) en Jan Wurth (Lamilux).