Afbeelding

Xplore yourself, Xpand your playground in een super flexibel en super multifunctioneel gebouw dat bruist van activiteit en mensen. Nieuwbouw en transformatie voor TU Delft Sports & Culture. 

Kraaijvanger ontwerpt ‘X’, de playground van TU Delft

27 september 2018

Sinds kort kunnen studenten van de TU Delft gebruik maken van ‘X’, het gloednieuwe gebouw waar onderwijs, sport, ontspanning en cultuur samenkomen. Kraaijvanger Architects ontwierp deze nieuwe ‘hotspot’ op de campus, flexibel en multifunctioneel.

De missie van X is bij de entree al duidelijk: Xplore yourself, Xpand your playground. Studenten en medewerkers worden hier uitgedaagd hun horizon te verbreden en zo in hun studie en werk te komen tot maatschappelijk relevante innovaties. De voorzieningen werden uitgebreid vanwege de groei in aantal studenten. Tim van der Hagen - voorzitter van het College van bestuur van de TU Delft – opende X vlak voor de start van het nieuwe collegejaar.

Multifunctionele onderwijshub
Gebouw X bruist van activiteit en van mensen. Kraaijvanger kreeg de opdracht om twee bestaande gebouwen te upgraden en hiertussen nieuwbouw te plaatsen. X verbindt de bestaande cultuur- en sportfaciliteiten. TU Delft en Kraaijvanger hebben in een interactief proces gezamenlijk vorm gegeven aan samenhang tussen gebouw en de diverse programmering van X. Met een architectonisch eigenzinnig en krachtig gebaar versterkt Kraaijvanger de toegankelijkheid en zichtbaarheid van de faciliteiten voor studenten, onderzoekers en medewerkers. Aan de buitenkant geven grote zwarte kaders bovenop een lichte plint het gebouw een stoer en uitdagend karakter. De entree onderbreekt de plint en nodigt uit om naar binnen gaan in de centrale hal.

Playground

De grote centrale hal van X is de Playground. Een serie daklichten, direct zichtbaar bij binnenkomst, zorgt voor een zee van licht die de bruisende dynamiek en diversiteit voelbaar versterkt. De bezoeker wordt verleid om X te gaan ontdekken door de ontvangst en de vele doorkijkjes. Grote vensters bieden een inkijkje in de multifunctionele ruimtes op de verdieping. Aan het einde van de Playground ligt de toegang tot de buitensportaccomodaties. Een bijzonder detail is dat het grote venster in het kader boven de entree in zijn geheel kan worden geopend. De perfecte plek voor een bijzonder optreden of presentatie op het voorplein. Al tijdens de opening werd hier dankbaar gebruik van gemaakt.

Ontmoetingen en kruisbestuiving binnen ongekend divers programma aan sport, cultuur en onderwijs

Op de centrale hal komen twee hoofdroutes uit die bezoekers naar een ongekend divers programma leiden: onder andere een dojo, body en mind ruimte, onderwijslokalen, verschillende horeca punten, een conceptstore, NOC*NSF gecertificeerde sporthal, een creatief oplaadpunt, aerobics, kantoren, vergaderruimtes, praktijklokalen, fitness, praktijklokalen, danszalen, theater, fablab, een freetown en nog veel meer. Door de dichtheid en diversiteit van het programma en de ruimtelijke structuur van het gebouw vinden overal bijzondere ontmoetingen plaats in een inspirerende omgeving, de ideale setting voor ontdekking en kruisbestuiving tussen sport, cultuur en onderwijs.

Flexibel en multifunctioneel

Met de komst van X wordt invulling gegeven aan de ambitie van de TU Delft om een Living Campus te zijn. X is flexibel en multifunctioneel vormgegeven om het zich constant ontwikkelende programma te kunnen blijven huisvesten in de toekomst. Daardoor kunnen ruimtes afzonderlijk verhuurd worden aan bedrijven of andere onderwijsinstellingen. In het ontwerp is die flexibiliteit vertaald naar een tijdloze gebouwbasis. Het interieur en de inrichting zijn als een kleurrijk palet daar aan toegevoegd en kunnen blijven veranderen zonder dat het geheel aan identiteit en kracht verliest . Meer over  X

Museum Voorlinden wint Dutch Daylight Award 2018

Afbeelding

Vernieuwend en van zeldzaam hoog niveau. Dat vond de jury van de manier waarop het daglicht in Museum Voorlinden wordt binnengebracht. Een betere manier om kunst te tonen, kan de jury zich bijna niet voorstellen. Museum Voorlinden is door de jury daarom aangewezen als winnaar van de Dutch Daylight Award 2018 in de categorie >1000 m2.

Lees meer