Afbeelding

Met de ambitie BREEAM Very Good voor het Stadskantoor, wil Stad Gent een toonbeeld van duurzaamheid zijn. Het ontwerp voorziet in meer groen en een verbeterd fietsnetwerk voor de omgeving van Site Zuid. De planning is om eind 2021 het gehele nieuwe Stadskantoor in gebruik te nemen.

Duurzaam Stadskantoor voor Stad Gent (B)

26 september 2018

Stad Gent heeft het ontwerp aan het publiek onthuld voor haar nieuwe duurzame Stadskantoor. Kraaijvanger Architecten maakte het ontwerp in samenwerking met SAR architecten (B).

“Hun ontwerp werd geselecteerd wegens de uitgesproken heldere en doordachte stedenbouwkundige en architecturale keuzes en de sterke visie op duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken”, zegt Martine De Regge (SP.A), schepen van Facility Management van Stad Gent. In het ontwerp komen stadsbibliotheek en administratief centrum bij elkaar in één gebouw.

Tegelijkertijd met de onthulling van het ontwerp op 13 september j.l. publiceerde Stad Gent (B) de openbare aanbesteding voor de bouw op Site Zuid. De bouwwerkzaamheden starten in maart 2019.

Duurzaam Stadskantoor
In 2016 kreeg de tijdelijke vereniging TV Kraaijvanger architecten (Rotterdam) en SAR architecten (Gent) de studieopdracht gegund. Vervolgens maakten zij het masterplan voor de duurzame renovatie en de ontsluiting van de site. Met de ambitie BREEAM Very Good voor het Stadskantoor, wil Stad Gent een toonbeeld van duurzaamheid zijn. Het definitieve ontwerp is bijna gereed. Het voorziet in meer groen en een verbeterd fietsnetwerk voor de omgeving van Site Zuid. De planning is om eind 2021 het gehele nieuwe Stadskantoor in gebruik te nemen.

Over het ontwerp
Omdat veel diensten nu verspreid over de stad liggen wilde Stad Gent deze efficiënt centraliseren in één administratief centrum onder de nieuwe naam Stadskantoor Gent. De oude bibliotheek en het huidig administratief centrum (AC Zuid) aan het Woodrow Wilsonplein vormen straks samen één ruim en transparant gebouw waar alle dienstverlening en loketten onder één dak samenkomen: het Stadskantoor. Het nieuwe complex is logisch ingedeeld, helder, kindvriendelijk en optimaal toegankelijk voor alle gebruikers. Onder een nieuw ontvangstpaviljoen komt een fietsenstalling voor 1100 fietsen.

Meer over onze visie op duurzaamheid.

Museum Voorlinden wint Dutch Daylight Award 2018

Afbeelding

Vernieuwend en van zeldzaam hoog niveau. Dat vond de jury van de manier waarop het daglicht in Museum Voorlinden wordt binnengebracht. Een betere manier om kunst te tonen, kan de jury zich bijna niet voorstellen. Museum Voorlinden is door de jury daarom aangewezen als winnaar van de Dutch Daylight Award 2018 in de categorie >1000 m2.

Lees meer