Afbeelding

De resultaten van FuturA staan geschreven in een uniek ontworpen academische ontwerpguide ‘De toekomstige rol van de architect’. De limited edition van de guide is inclusief bordspel en vraagkaarten. Foto credit: FuturA TU Delft. 

De Hub als project tool in FuturA

17 april 2018

Op 29 maart bracht FuturA tijdens haar symposium het boek uit: 'De toekomstige rol van de architect - een wetenschappelijke ontwerpgids'. Dit als resultaat van het onderzoeksproject naar toekomstige samenwerkings- en organisatiemodellen voor de levering van architectuurdiensten. In tien hoofdstukken wordt in begrijpelijke taal antwoord gegeven op vragen als 'Hoe onderhandel je je rol in je project?' en 'Wat zijn de rollen van de toekomst?'. Een van de concrete voorbeelden was de Hub van Kraaijvanger architect David Hess. 

FuturA

FuturA is een initiatief van NWO in samenwerking met TU Delft, Radboud Universiteit Nijmegen en BNA. Het doel was veranderingen in het werkveld van een architect te ontdekken veroorzaakt door sociale verschuivingen en de financiële crisis, en om eventuele toekomstige mogelijkheden in kaart te brengen. De samenwerking tussen de onderzoekers en het werkveld van architectuur heeft geleid tot waardevolle en innovatieve inzichten in de creatieve industrie. 

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt tot een academische ontwerpguide ‘De toekomstige rol van de architect’. Ook is de opgedane kennis verwerkt in een tool, die is ingevoegd in het boek. De tool kan op verschillende manieren gebruikt worden om met elkaar na te denken over de aanpak van een project. Er zijn verschillende voorbeelden verzameld als toelichting, zoals De Hub. De limited edition van de guide is inclusief een bordspel en vraagkaarten. De publicatie is ook online beschikbaar in het Nederlands en Engels.

De Hub

In het thema van toekomstige mogelijkheden is De Hub een goed voorbeeld voor de guide. Het project was de winnende inzending van de prijsvraag ‘Wonen in de toekomst’ van woningcorporatie Havensteder. De Hub is een demontabel, modulair woonsysteem waarin alle voorzieningen zich bevinden onder een dak. Kraaijvanger architect David Hess gelooft dat het belangrijk is dat gebouwen tegenwoordig multifunctioneel en comfortabel zijn. Het woonsysteem is herbruikbaar, duurzaam, efficiënt en door de demontabele elementen toegankelijk voor updates. In het kader van comfortabel wonen biedt het project verschillende mogelijkheden in de toekomst. 

Alle presentaties, publicaties en andere informatie over FuturA is terug te vinden op de future website. Lees de publicatie van De Hub hieronder! 

Wamelink, H., Bos-de Vos, M., Lieftink, B., Volker, L., Kraaijveld, J., Lauche, K., . . . Tjoa Li Ling, L. (2018). De toekomstige rol van de architect: een wetenschappelijke ontwerpgids. TU Delft

Kraaijvanger op Transformatieplein PROVADA

Afbeelding

Van 5 t/m 7 juni is Kraaijvanger Architects aanwezig op Nederlands grootste vastgoedbeurs de PROVADA in de RAI Amsterdam. Heeft u vragen over transformaties, circulariteit of duurzaamheid? Of wilt u uw ambities op het gebied van stedenbouw, ontwerp, bouw of verbouw aan ons voorleggen? Onze architecten en vastgoedexperts ontvangen u graag op het Transformatieplein in Hal 11 Stand 11. Mis ook dit jaar onze design pitch niet. En vergeet niet om te stemmen op ons voor de StiB Award genomineerde Zwemcentrum Rotterdam in de stand van Vastgoedmarkt. Transformatieplein wordt georganiseerd door Vakmedianet, De Architect en Vastgoedmarkt. Bent u verhinderd voor de PROVADA 2018? Geen nood. Maak gerust een afspraak

Lees meer

Hans Goverde keynote spreker op Energiekongress 2018

Afbeelding

Hoe bouwen we de toekomst? Waarheen gaat de reis naar mobiliteit? Hoeveel digitalisering heeft de gemeenschap nodig? Op vrijdag 1 juni geeft Kraaijvanger architect Hans Goverde antwoord op deze vragen tijdens het Energiekongress 2018 in St. Gallen. Het congres is initiatief van Energieagentur St.Gallen en focust zich op de implementatie van energie strategieeën. Ze nodigen verschillende sprekers uit voor een keynote speech binnen dit thema. 

Lees meer

K SUPPORT ZOEKT ALGEMEEN DIRECTEUR

Afbeelding

K support ondersteunt met een ervaren team van ingenieurs opdrachtgevers bij het realiseren van gebouwen. Een uitgebreid pakket van diensten wordt aangeboden aan architecten, aannemers, gebouweigenaren. Dit bevat onder meer projectmanagement en bouwtechnische ondersteuning in alle facetten met als doel de opdrachtgever zo volledig mogelijk te ontlasten.

Lees meer

The Britisch School in Ingenieu(w)s

Afbeelding

Ingenieu(w)s is de nieuwsbrief van KVMC op het gebied van installatietechniek, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid. Met KVMC als installatie - en duurzaamheidsadviseur werkt Kraaijvanger Architects aan de uitbreiding van de Britisch School Netherlands in Leidschenveen. De uitbreiding speelt een belangrijke rol in de groeiende vraag naar internationaal onderwijs in Nederland. De school wordt met een extra 7.202 m2 aan ruimte uitgebreid. Lees de volledige publicatie hieronder! 

Lees meer