Afbeelding

De resultaten van FuturA staan geschreven in een uniek ontworpen academische ontwerpguide ‘De toekomstige rol van de architect’. De limited edition van de guide is inclusief bordspel en vraagkaarten. Foto credit: FuturA TU Delft. 

De Hub als project tool in FuturA

17 april 2018

Op 29 maart bracht FuturA tijdens haar symposium het boek uit: 'De toekomstige rol van de architect - een wetenschappelijke ontwerpgids'. Dit als resultaat van het onderzoeksproject naar toekomstige samenwerkings- en organisatiemodellen voor de levering van architectuurdiensten. In tien hoofdstukken wordt in begrijpelijke taal antwoord gegeven op vragen als 'Hoe onderhandel je je rol in je project?' en 'Wat zijn de rollen van de toekomst?'. Een van de concrete voorbeelden was de Hub van Kraaijvanger architect David Hess. 

FuturA

FuturA is een initiatief van NWO in samenwerking met TU Delft, Radboud Universiteit Nijmegen en BNA. Het doel was veranderingen in het werkveld van een architect te ontdekken veroorzaakt door sociale verschuivingen en de financiële crisis, en om eventuele toekomstige mogelijkheden in kaart te brengen. De samenwerking tussen de onderzoekers en het werkveld van architectuur heeft geleid tot waardevolle en innovatieve inzichten in de creatieve industrie. 

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt tot een academische ontwerpguide ‘De toekomstige rol van de architect’. Ook is de opgedane kennis verwerkt in een tool, die is ingevoegd in het boek. De tool kan op verschillende manieren gebruikt worden om met elkaar na te denken over de aanpak van een project. Er zijn verschillende voorbeelden verzameld als toelichting, zoals De Hub. De limited edition van de guide is inclusief een bordspel en vraagkaarten. De publicatie is ook online beschikbaar in het Nederlands en Engels.

De Hub

In het thema van toekomstige mogelijkheden is De Hub een goed voorbeeld voor de guide. Het project was de winnende inzending van de prijsvraag ‘Wonen in de toekomst’ van woningcorporatie Havensteder. De Hub is een demontabel, modulair woonsysteem waarin alle voorzieningen zich bevinden onder een dak. Kraaijvanger architect David Hess gelooft dat het belangrijk is dat gebouwen tegenwoordig multifunctioneel en comfortabel zijn. Het woonsysteem is herbruikbaar, duurzaam, efficiënt en door de demontabele elementen toegankelijk voor updates. In het kader van comfortabel wonen biedt het project verschillende mogelijkheden in de toekomst. 

Alle presentaties, publicaties en andere informatie over FuturA is terug te vinden op de future website. Lees de publicatie van De Hub hieronder! 

Wamelink, H., Bos-de Vos, M., Lieftink, B., Volker, L., Kraaijveld, J., Lauche, K., . . . Tjoa Li Ling, L. (2018). De toekomstige rol van de architect: een wetenschappelijke ontwerpgids. TU Delft

Museum Voorlinden wint Dutch Daylight Award 2018

Afbeelding

Vernieuwend en van zeldzaam hoog niveau. Dat vond de jury van de manier waarop het daglicht in Museum Voorlinden wordt binnengebracht. Een betere manier om kunst te tonen, kan de jury zich bijna niet voorstellen. Museum Voorlinden is door de jury daarom aangewezen als winnaar van de Dutch Daylight Award 2018 in de categorie >1000 m2.

Lees meer

Woonwijk Groenewoud van start

Afbeelding

Kraaijvanger Architects is met Urbis en bureau Sant & Co verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe woonbuurt Groenewoud, Utrecht. Op maandag 3 september was er een druk bezochte participatie-avond.

Lees meer