Kraaijvanger ondertekent Manifest Circulaire Architectuur

16.01.2018

Kraaijvanger heeft vandaag het ‘Manifest Circulaire Architectuur’ ondertekend en onderschrijft hiermee haar ideaal van cyclisch bouwen waarbij een gebouw energie levert, lucht en water zuivert, ruimte biedt aan biodiversiteit en geen afval produceert. “Kraaijvanger ontwerpt met veel plezier circulaire gebouwen die de toekomst mooier en beter maken en waarde toevoegen. Wie gaat met ons deze uitdaging aan?”

Circulaire gebouwen ontwerpen wij door toepassing van zo veel mogelijk gezonde en herbruikbare materialen. Daarbij maken wij cycli in het gebouw (water, materialen, voedsel, energie en lucht) zo veel mogelijk sluitend. Onze ambitie is bij elk project helder: 100% cradle to cradle en energieleverend.

De eerste belangrijke stap in energie neutraal bouwen zette Kraaijvanger in 1994 met het ontwerp van Ecotopia. De verwezenlijking van ons ontwerp voor Stadhuis Venlo betekende een enorme sprong voorwaarts in ons ideaal van cyclisch bouwen. Als eerste regio wereldwijd omarmde Venlo het Cradle to Cradle principe. In april 2017 won het circulair stadskantoor Venlo de Amerikaanse Architectuurprijs ‘Architzer A+Awards’.

Het ‘Manifest Circulaire Architectuur’ – opgesteld in samenwerking met leden door de BNA -beschrijft vijf ontwerpprincipes die bijdragen aan een circulaire economie als uitgangspunten voor zowel ontwerp als voor gesprekken met opdrachtgevers, uitvoerende bouw en toeleverende industrie. Want circulair bouwen doe je samen.

De vijf ontwerpprincipes:
1. het startpunt voor circulaire architectuur is een circulair business model;
2. de natuur is is een inspiratiebron en schoolvoorbeeld van circulariteit;
3. een bouwwerk is aanpasbaar en flexibel gedurende zijn leven;
4. een bouwwerk inclusief zijn componenten is eenvoudig te (de)monteren en te construeren;
5. bouwmaterialen zijn kwalitatief hoogwaardig, niet toxisch en eenvoudig herbruikbaar.

De ondertekening van het Manifest Wij Gaan Circulair vond plaats bij aanvang van de Week van de circulaire economie 2018 (15 t/m 19 januari 2018).

Wilt u met ons circulaire gebouwen realiseren? Ga de uitdaging aan en neem vandaag nog contact op.

Clouds come floating
around my home, not
longer to carry rain, but to
add colours