Afbeelding

Zes hoofdgebouwen en een zevende cultuurgebouw met een groot auditorium bieden straks ruimte aan twee onderwijsclusters: een vmbo gedeelte en een havo/vwo deel.

Ontwerp nieuwbouw campus Lelystad lovend ontvangen

10 januari 2018

Wethouder Ed Rentenaar en directeur Barry Lommen onthulden op 9 januari het ontwerp van de nieuwbouw voor de schoolcampus aan alle medewerkers van scholengemeenschap Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL). Architect Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects presenteerde zijn ontwerp aan de hand van 3d-beelden, tekeningen en een maquette. Aanwezigen reageerden lovend.

De gemeenteraad koos in april 2017 voor energie neutrale nieuwbouw als vervanging voor de drie bestaande scholen van Lelystad, SGL, Arcus en Rietlanden.  Deze worden samengevoegd op de nieuwe campus voor SVOL. Zes hoofdgebouwen en een zevende cultuurgebouw met een groot auditorium bieden straks ruimte aan twee onderwijsclusters: een vmbo gedeelte en een havo/vwo deel. Elk van de zes hoofdgebouwen bestaat uit een fietsenstalling op de begane grond met daarboven drie bouwlagen.

Naast energiebesparing en een efficiënte inrichting van het onderwijs, biedt de locatie Rietlanden/Campuszone Noord een belangrijk voordeel: Het onderwijs van de drie scholen kan gewoon doorgaan gedurende de bouw. Tussentijds verhuizen is niet nodig.

Wethouder Ed Rentenaar: ”Met het voorgestelde ontwerp wordt voldaan aan een aantal belangrijke randvoorwaarden. Zo biedt de toekomstige huisvesting een inspirerende en veilige leer- en werkomgeving. En door de verschillende gebouwen onderling te koppelen worden de leeromgevingen als kleinschalig ervaren en is er een goede doorstroming van leerlingen tussen en naar andere leerroutes mogelijk. De huisvesting is daarnaast toekomstgericht, omdat het duurzaam en flexibel aanpasbaar is en financieel gezond te exploiteren.”

Zowel SVOL als politici reageerden erg positief op het ontwerp. Docenten zijn vooral verheugd met de kleinschaligheid die Kraaijvanger Architects in zijn ontwerp heeft weten te brengen. Mieke Hoogstraten, werkzaam op De Rietlanden: "Het is helemaal geweldig. Het is open en de gebouwen geven structuur en rust. De natuur is er ook bij betrokken.”

De verwachting is dat de nieuwe schoolcampus in augustus 2020 in gebruik wordt genomen.

De Hub als project tool in FuturA

Afbeelding

Op 29 maart 2018 was het eindsymposium voor het onderzoeksproject FuturA naar toekomstige samenwerkings- en organisatiemodellen voor de levering van architectuurdiensten. De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd in het uniek vormgegeven boek 'De toekomstige rol van de architect - een wetenschappelijke ontwerpgids'. In tien hoofdstukken wordt in begrijpelijke taal antwoord gegeven op vragen als 'Hoe onderhandel je je rol in je project?' en 'Wat zijn de rollen van de toekomst?'. Alle bevindingen worden toegelicht door middel van tips en concrete voorbeelden. Een van de voorbeelden in de guide is De Hub ontworpen door David Hess. 

Lees meer

StiB Award nominatie voor Zwemcentrum Rotterdam

Afbeelding

Kraaijvanger doet mee aan de StiB Award 2018! Samen met drie andere projecten doet het Zwemcentrum Rotterdam mee aan de award. Het Zwemcentrum is genomineerd voor de prijs voor de meest succesvolle gebiedsversterking die bijdraagt aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van stad of dorp. Wij kijken vol verwachting uit naar de bekendmaking van de winnaar op 7 juni 2018!

Lees meer

Succesvol CIC Rotterdam opent uitbreiding

Afbeelding

Op donderdag 15 maart j.l. opende het Cambridge Innovation Center (CIC), feestelijk de uitbreiding van maar liefst 3.500 m2 in het Groothandelsgebouw in het Central Business District van Rotterdam. Hiermee viert CIC het succes van de nog steeds groeiende community van inmiddels bijna 150 innovatieve startups, gevestigde bedrijven en investeerders. Het succes van de eerste fase leidde al snel tot de vraag naar nog meer vierkante meters creatief vormgegeven ruimte. Kraaijvanger Architects ontwierp ook voor deze tweede fase het interieur met een focus op duurzaamheid en innovatie, waardoor CIC al 8.300 m2 flexibele kantoorruimte verhuurt en nog steeds groeiende is.

Lees meer