Afbeelding

Zes hoofdgebouwen en een zevende cultuurgebouw met een groot auditorium bieden straks ruimte aan twee onderwijsclusters: een vmbo gedeelte en een havo/vwo deel.

Ontwerp nieuwbouw campus Lelystad lovend ontvangen

10 januari 2018

Wethouder Ed Rentenaar en directeur Barry Lommen onthulden op 9 januari het ontwerp van de nieuwbouw voor de schoolcampus aan alle medewerkers van scholengemeenschap Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL). Architect Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects presenteerde zijn ontwerp aan de hand van 3d-beelden, tekeningen en een maquette. Aanwezigen reageerden lovend.

De gemeenteraad koos in april 2017 voor energie neutrale nieuwbouw als vervanging voor de drie bestaande scholen van Lelystad, SGL, Arcus en Rietlanden.  Deze worden samengevoegd op de nieuwe campus voor SVOL. Zes hoofdgebouwen en een zevende cultuurgebouw met een groot auditorium bieden straks ruimte aan twee onderwijsclusters: een vmbo gedeelte en een havo/vwo deel. Elk van de zes hoofdgebouwen bestaat uit een fietsenstalling op de begane grond met daarboven drie bouwlagen.

Naast energiebesparing en een efficiënte inrichting van het onderwijs, biedt de locatie Rietlanden/Campuszone Noord een belangrijk voordeel: Het onderwijs van de drie scholen kan gewoon doorgaan gedurende de bouw. Tussentijds verhuizen is niet nodig.

Wethouder Ed Rentenaar: ”Met het voorgestelde ontwerp wordt voldaan aan een aantal belangrijke randvoorwaarden. Zo biedt de toekomstige huisvesting een inspirerende en veilige leer- en werkomgeving. En door de verschillende gebouwen onderling te koppelen worden de leeromgevingen als kleinschalig ervaren en is er een goede doorstroming van leerlingen tussen en naar andere leerroutes mogelijk. De huisvesting is daarnaast toekomstgericht, omdat het duurzaam en flexibel aanpasbaar is en financieel gezond te exploiteren.”

Zowel SVOL als politici reageerden erg positief op het ontwerp. Docenten zijn vooral verheugd met de kleinschaligheid die Kraaijvanger Architects in zijn ontwerp heeft weten te brengen. Mieke Hoogstraten, werkzaam op De Rietlanden: "Het is helemaal geweldig. Het is open en de gebouwen geven structuur en rust. De natuur is er ook bij betrokken.”

De verwachting is dat de nieuwe schoolcampus in augustus 2020 in gebruik wordt genomen.

Op Zuid zwem je verder in het zwemcentrum

Afbeelding

Op 22 januari opende Zwemcentrum Rotterdam zijn deuren voor het publiek. De ingebruikname van het zwembad is een eerste mijlpaal in de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Gemeente Rotterdam, consortium Hart van Zuid (Ballast Nedam en Heijmans) en Kraaijvanger Architects werkten nauw samen bij de realisatie van het zwemcentrum. Het bad is er voor Rotterdammers, maar heeft ook grote internationale ambities. De officiële opening vindt plaats op 23 februari 2018.

Lees meer

KRAAIJVANGER ONDERTEKENT MANIFEST CIRCULAIRE ARCHITECTUUR

Afbeelding

Kraaijvanger heeft vandaag het ‘Manifest Circulaire Architectuur’ ondertekend en onderschrijft hiermee haar ideaal van cyclisch bouwen waarbij een gebouw energie levert, lucht en water zuivert, ruimte biedt aan biodiversiteit en geen afval produceert. “Kraaijvanger ontwerpt met veel plezier circulaire gebouwen die de toekomst mooier en beter maken en waarde toevoegen. Wie gaat met ons deze uitdaging aan?”

Lees meer

Warm afscheid directeur De Doelen Gabriël Oostvogel

Afbeelding

Op 8 januari nam Gabriël Oostvogel afscheid als directeur van De Doelen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak zijn waardering uit voor Oostvogel’s inzet en staat van dienst. Kraaijvanger is trots op de samenwerking gedurende de projecten die zij voor De Doelen mocht ontwerpen zoals de renovatie van de Grote Zaal en de reconstructie van de Plint.

Lees meer

LEZING ‘MAKING’ ARCHITECTURE

Afbeelding

Hoe kom je tot een gebouwontwerp? Tijdens de duo-lezing ‘Making’ Architecture op 11 januari a.s. laat Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects aan de hand van een aantal projecten zien hoe het maakproces van concept tot gebouw, zich ontvouwt. Ook Roberto Meyer van MVSA Architects geeft zijn visie op het maakproces.

Lees meer

KRAAIJVANGER ARCHITECTS BIEDT RUIMTE AAN JONG TALENT!

Afbeelding

Aangenaam kennis te maken met Eline, Erfan, Gulce, Iris, Janet, Jeroen, Jik en Quirijn. Met deze acht 'BEP-ers' in dienst wil Kraaijvanger Architects aanstormend afgestudeerd talent, beter voorbereiden op de beroepspraktijk. Frisse blikken en innovatie in ruil voor professionele begeleiding en praktijkervaring met spraakmakende projecten.

Lees meer