Nieuws

Museum Voorlinden wint Dutch Daylight Award 2018

Vernieuwend en van zeldzaam hoog niveau. Dat vond de jury van de manier waarop het daglicht in Museum Voorlinden wordt binnengebracht. Een betere manier om kunst te tonen, kan de jury zich bijna niet voorstellen. Museum Voorlinden is door de jury daarom aangewezen als winnaar van de Dutch Daylight Award 2018 in de categorie >1000 m2.

In tegenstelling tot het gebruikelijke noorderlicht waar musea zich enkel op richten, is Kraaijvanger Architects er in geslaagd om gereflecteerd zuider daglicht binnen te halen, dat vervolgens via een velum gefilterd wordt.

De winnaars van de tweejaarlijkse Dutch Daylight Award werden door de stichting Dutch Daylight bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Hoge Raad op donderdag 4 oktober j.l.

Uit het jury rapport:
Het dak van Museum Voorlinden is een technisch hoogstandje dat in stappen het daglicht filtert tot het maximaal 200 lux is. De bovenste laag bestaat uit aluminium sandwichpanelen die voorzien zijn van 115.000 schuin afgesneden buisjes die ervoor zorgen dat maximaal 20% van het daglicht er doorheen valt, maar ook dat dit nooit direct gebeurd, maar altijd gereflecteerd. Op het midden van de dag wordt zo het ’levende’ zuiderlicht gereflecteerd. Waar het noorderlicht zeer stabiel van kleur en intensiteit is over de dag, daar wisselt dat bij zuiderlicht veel meer, zodat het veel ‘levendiger’ is. Ook is met gereflecteerd zuiderlicht uiteindelijk veel beter te ervaren of er een wolk voor de zon trekt of niet, vertelde architect Dirk Jan Postel bij het bezoek van de jury aan het project. De opdrachtgever, een rijke particulier, was in eerste instantie huiverig om een daglichtmuseum te bouwen. Postel droomde er echter van en nam zijn opdrachtgever mee op reis door de Verenigde Staten langs een aantal daglichtmusea. Dat overtuigde hem.

In Museum Voorlinden is onder het geperforeerde aluminium dak een glazen dak geplaatst, met daaronder een velum dat het daglicht verder filtert. In de daklijsten is onzichtbaar ledverlichting ondergebracht, dat omhoog schijnt en via het aluminium dak weer terugkomt. Een cruciaal element in het geheel, benadrukt Postel, omdat er daardoor een onmerkbare verschuiving plaats kan vinden tussen daglicht en kunstlicht, op de momenten dat dat nodig is. Daglicht en kunstlicht vormen samen echt een geheel.

Op het YouTube-kanaal van de stichting Dutch Daylight zijn video-impressies van alle projecten die voor de daglichtprijs genomineerd waren.

Naast Museum Voorlinden werd Woonhuis met Bed & Breakfast van Vakwerk Architecten winnaar in de categorie <1000 m2.

Jury
De jury van de Dutch Daylight Award 2018 bestond uit Atto Harsta (Aldus Bouwinnovatie, voorzitter), Paul van Bergen (DGMR), Sylvia Pont (TU Delft), Vincent Panhuysen (KAAN Architecten), Tim de Graag (Reitsema & Partners), Michiel van Raaij (Architectenweb) en Jan Wurth (Lamilux).

Lees meer

Kraaijvanger ontwerpt ‘X’, de playground van TU Delft

Sinds kort kunnen studenten van de TU Delft gebruik maken van ‘X’, het gloednieuwe gebouw waar onderwijs, sport, ontspanning en cultuur samenkomen. Kraaijvanger Architects ontwierp deze nieuwe ‘hotspot’ op de campus, flexibel en multifunctioneel.

De missie van X is bij de entree al duidelijk: Xplore yourself, Xpand your playground. Studenten en medewerkers worden hier uitgedaagd hun horizon te verbreden en zo in hun studie en werk te komen tot maatschappelijk relevante innovaties. De voorzieningen werden uitgebreid vanwege de groei in aantal studenten. Tim van der Hagen - voorzitter van het College van bestuur van de TU Delft – opende X vlak voor de start van het nieuwe collegejaar.

Multifunctionele onderwijshub
Gebouw X bruist van activiteit en van mensen. Kraaijvanger kreeg de opdracht om twee bestaande gebouwen te upgraden en hiertussen nieuwbouw te plaatsen. X verbindt de bestaande cultuur- en sportfaciliteiten. TU Delft en Kraaijvanger hebben in een interactief proces gezamenlijk vorm gegeven aan samenhang tussen gebouw en de diverse programmering van X. Met een architectonisch eigenzinnig en krachtig gebaar versterkt Kraaijvanger de toegankelijkheid en zichtbaarheid van de faciliteiten voor studenten, onderzoekers en medewerkers. Aan de buitenkant geven grote zwarte kaders bovenop een lichte plint het gebouw een stoer en uitdagend karakter. De entree onderbreekt de plint en nodigt uit om naar binnen gaan in de centrale hal.

Playground

De grote centrale hal van X is de Playground. Een serie daklichten, direct zichtbaar bij binnenkomst, zorgt voor een zee van licht die de bruisende dynamiek en diversiteit voelbaar versterkt. De bezoeker wordt verleid om X te gaan ontdekken door de ontvangst en de vele doorkijkjes. Grote vensters bieden een inkijkje in de multifunctionele ruimtes op de verdieping. Aan het einde van de Playground ligt de toegang tot de buitensportaccomodaties. Een bijzonder detail is dat het grote venster in het kader boven de entree in zijn geheel kan worden geopend. De perfecte plek voor een bijzonder optreden of presentatie op het voorplein. Al tijdens de opening werd hier dankbaar gebruik van gemaakt.

Ontmoetingen en kruisbestuiving binnen ongekend divers programma aan sport, cultuur en onderwijs

Op de centrale hal komen twee hoofdroutes uit die bezoekers naar een ongekend divers programma leiden: onder andere een dojo, body en mind ruimte, onderwijslokalen, verschillende horeca punten, een conceptstore, NOC*NSF gecertificeerde sporthal, een creatief oplaadpunt, aerobics, kantoren, vergaderruimtes, praktijklokalen, fitness, praktijklokalen, danszalen, theater, fablab, een freetown en nog veel meer. Door de dichtheid en diversiteit van het programma en de ruimtelijke structuur van het gebouw vinden overal bijzondere ontmoetingen plaats in een inspirerende omgeving, de ideale setting voor ontdekking en kruisbestuiving tussen sport, cultuur en onderwijs.

Flexibel en multifunctioneel

Met de komst van X wordt invulling gegeven aan de ambitie van de TU Delft om een Living Campus te zijn. X is flexibel en multifunctioneel vormgegeven om het zich constant ontwikkelende programma te kunnen blijven huisvesten in de toekomst. Daardoor kunnen ruimtes afzonderlijk verhuurd worden aan bedrijven of andere onderwijsinstellingen. In het ontwerp is die flexibiliteit vertaald naar een tijdloze gebouwbasis. Het interieur en de inrichting zijn als een kleurrijk palet daar aan toegevoegd en kunnen blijven veranderen zonder dat het geheel aan identiteit en kracht verliest . Meer over  X

Lees meer

Lezing: Het ultieme daglichtmuseum

Dirk Jan Postel geeft tijdens ARCHITECT@WORK op 12 september a.s. een lezing over zijn zoektocht naar het ultieme daglichtmuseum. Aanmelden is kostenloos.

Zijn fascinatie voor de werking van licht en hoe licht kan bijdragen tot de functionaliteit en tot een bijzondere beleving van gebouw, interieur en kunst is nog steeds leidend in zijn ontwerpen. De liefde voor het licht en het streven naar een perfecte lichtval leidt soms via specifieke materiaalstudies tot maatoplossingen als 'lichtdaken' die in nauwe samenwerking met opdrachtgevers, adviseurs en fabrikanten tot stand komen. Persoonlijke visie en een praktische onderzoekende werkwijze voeren langs diverse ontwerpen gaandeweg naar het ultieme daglichtmuseum.

Dirk Jan geeft zijn lezing op woensdag 12 september om 17.30 uur. ARCHITECT@WORK vindt plaats op 12 en 13 september in Rotterdam Ahoy, beide dagen van 13:00u tot 20:00u.

De lezing en de beurs zijn gratis toegankelijk na voorregistratie via www.architectatwork.nl met code 445 

Lees meer

Daylight Award nominatie voor Museum Voorlinden

Museum Voorlinden is genomineerd voor de Dutch Daylight Award 2018. De jury koos Voorlinden vanwege de bijzondere daglichtkwaliteit.

Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects ontwierp Voorlinden volgens baanbrekende principes die geresulteerd hebben in een gebouw van uitzonderlijke esthetiek en een vernieuwde kijk op techniek en daglichttoepassing in musea. Bezoekers beschrijven op lyrische wijze de werking van het licht die bewerkstelligd wordt door het speciaal ontworpen lichtdak.

Museum Voorlinden is een Nederlands particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden te Wassenaar in Zuid-Holland. De erin ondergebrachte kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland.

Naast Museum Voorlinden behoorden ook Musis Sacrum, Kipster, Hoofdkantoor a.s.r, Erasmus MC en Hotel Jakarta tot de genomineerden binnen de categorie > 1000 m2. In de andere categorie, < 1000m2 waren genomineerd: Villa IJsselzicht, LandgoedLAB, Woonhuis met Bed & Breakfast en Crematorium Zorgvlied.

Prijsuitreiking
Tijdens de feestelijke uitreiking op donderdag 4 oktober, worden de winnaars bekend gemaakt om 16:00u, in de Hoge Raad in Den Haag (één van de twee winnaars van de Dutch Daylight Award 2016). Aanmelden hiervoor kan via www.dutchdaylight.nl

Over de Dutch Daylight Award
De Dutch Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen met bijzondere daglichtkwaliteiten. De award is in 2008 in het leven geroepen om bijzondere daglichtarchitectuur te belonen en onder de aandacht te brengen onder een breed publiek, zodat dit als inspiratie kan werken voor toekomstige bouwprojecten.

Lees meer

Openbare basisschool De Schalm bijna gereed

Vandaag namen leerlingen van OBS De Schalm ‘hun’ basisschool in gebruik. De school ondergaat momenteel een grootscheepse transformatie die eind oktober voltooid wordt. De afgelopen zomervakantie vormde een mooie periode om buiten de lesperiodes om, zoveel mogelijk bouwwerkzaamheden te verrichten.

In 2017 startte Kraaijvanger een crowdfundingsactie ter ere van haar 90-jarig jubileum. Om niet alleen feest te vieren maar ook iets goeds te doen werd gekozen voor het Rotterdamse OBS De Schalm. Deze school had hulp nodig vanwege achterstallig onderhoud. De hulp bestaat uit een ontwerp en alle professionele hulp bij de uitvoering. Stichting BOOR, aannemer Groenendijk PGN Bouw en Kraaijvanger Architects brachten niet alleen expertise mee. Met hun financiële bijdragen hadden zij het grootste aandeel in de de realisatie van dit initiatief. Ook OWA, Edubib, Frans van Hooijdonk Lichtontwerp en Atelier 81 sponsorden het project. De vele giften van particulieren maakte het project compleet. Bekijk hier ons crowdfundingsfilmpje.

De visie van de school past bij Kraaijvanger. De school heeft grote ambities en onderscheidt zich door haar focus op podiumkunsten, wil haar leerlingen podiumvaardigheden aanleren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling in de huidige maatschappij: spreken voor een groep, verhalen bedenken en voordragen en groepsgewijs toewerken naar een gezamenlijk doel. Ook Kraaijvanger stimuleert jonge architecten door ze een praktijkplaats aan te bieden als BEP-er. Door gedurende dit traject begeleid te werken aan projecten als De Schalm, bereiden zij zich voor op de ‘echte’ beroepspraktijk.

De komende weken zullen aannemer en leveranciers de werkzaamheden af maken. OBS De Schalm kan zich dan in een vernieuwde omgeving volledig richten op het onderwijzen en het sterker en vaardig maken van de leerlingen.

Op de hoogte blijven van onze projecten? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Volg ons op LinkedIn, Instagram, FaceBook en Twitter

Lees meer

Kraaijvanger en Maxwan ontwerpen fietsenstalling en Stationsplein Zwolle

Boskalis en de Rotterdamse bureaus Kraaijvanger Architects en Maxwan A+U hebben de Design+Construct aanbesteding gewonnen voor een nieuw stationsplein en ondergrondse fietsenstalling in Zwolle. Op woensdagochtend 3 oktober onthulden de samenwerkende partijen het ontwerp.

Gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Ed Anker, Kees Rutten (regiodirecteur ProRail) en Pim Raaijmakers (waarnemend regiodirecteur NS) markeerden woensdagochtend 3 oktober de bouwgrenzen van de ondergrondse fietsenstalling. De Gemeente Zwolle gaat nu met financiële bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en provincie Overijssel het ontwerp van Kraaijvanger voor de ondergrondse fietsenstalling voor 5.475 fietsen onder het Stationsplein bouwen. Ook wordt de openbare ruimte naar ontwerp van Maxwan op het Stationsplein en de Stationsweg heringericht. De grootte van de ondergrondse fietsenstalling is te vergelijken met het oppervlak van een voetbalveld. De ontwerpen zijn gemaakt in opdracht van Boskalis. De bouw zal plaatsvinden van voorjaar 2019 tot eind 2020.

Het bouwproject maakt onderdeel uit van het Ontwikkelperspectief Stationsgebied Zwolle waarin de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel, ProRail en NS hun gezamenlijke ambitie voor het stationsgebied tot 2025 hebben beschreven. Samen met regionale overheden en NS verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. NS gaat de nieuwe rijwielstalling exploiteren.

Lichte, veilige en energiezuinige fietsenstalling
Kraaijvanger ontwierp de fietsenstalling als een stedelijk souterrain waarbij een ruime opzet, overzicht en overvloedig licht zorgen voor optimale functionaliteit, comfort en veiligheid. Daglicht en natuurlijke groenvlakken met beplanting reiken tot diep in het souterrain. Aanwezige lamp-armaturen gaan pas branden wanneer het buiten te donker is. Dat bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie. Het ontwerp is zo slim opgezet dat er geen doodlopende gangen of obstakels zijn. Ook zijn de kolommen zo gepositioneerd dat er geen donkere nissen ontstaan.

Dubbele parkeercapaciteit
Zwolle is fietsstad nummer 1 van Nederland. Het gebruik van de fiets wil Zwolle verder stimuleren. De bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling draagt hier aan bij. De nieuwe fietsenstalling verdubbelt de parkeercapaciteit voor de fiets aan de centrumzijde van het station.

Openbare ruimte

Het plan voor het Stationsplein is door Maxwan uitgewerkt op basis van een ontwerp van de gemeente Zwolle. Via het plein kunnen reizigers straks snel en veilig van en naar het station komen. De ruime opzet, korte routes en logische splitsing tussen voetgangers, fietsers en auto’s zorgen voor een optimale doorstroom van het verkeer. Het plein krijgt een volledig nieuwe inrichting: een spiegelvijver met daklicht, groenvakken met bomen en zitranden en sfeervolle verlichting transformeren deze entree tot de stad in een aangename plek om te verblijven. De drie ingangen naar de fietsenstalling gaan op in het ontwerp van het plein en zorgen zo voor een naadloze verbinding tussen de buitenruimte en de kelder. 

Snel groeiende OV-knoop 
De Zwolse OV-knoop, het tweede spoorknooppunt van Nederland, is een van de snelst groeiende OV-knopen van Nederland. Om de reizigersstromen in en rond het station vlot en veilig te verwerken, zijn goede overstapmogelijkheden van en naar de fiets, trein, bus en taxi/auto van groot belang. Daarom bouwt Zwolle een nieuw busstation en een busbrug, een passerelle die 24/7 – zonder OV-chipkaart – toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. Ook worden de entrees aan beide zijden van het station verbeterd.

Stationsplein 2020 gereed
Boskalis is hoofdaannemer van het gehele project en verantwoordelijk voor de uitvoering. Naar verwachting is het nieuwe stationsplein in 2020 gereed.

Lees meer

Duurzaam Stadskantoor voor Stad Gent (B)

Stad Gent heeft het ontwerp aan het publiek onthuld voor haar nieuwe duurzame Stadskantoor. Kraaijvanger Architecten maakte het ontwerp in samenwerking met SAR architecten (B).

“Hun ontwerp werd geselecteerd wegens de uitgesproken heldere en doordachte stedenbouwkundige en architecturale keuzes en de sterke visie op duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken”, zegt Martine De Regge (SP.A), schepen van Facility Management van Stad Gent. In het ontwerp komen stadsbibliotheek en administratief centrum bij elkaar in één gebouw.

Tegelijkertijd met de onthulling van het ontwerp op 13 september j.l. publiceerde Stad Gent (B) de openbare aanbesteding voor de bouw op Site Zuid. De bouwwerkzaamheden starten in maart 2019.

Duurzaam Stadskantoor
In 2016 kreeg de tijdelijke vereniging TV Kraaijvanger architecten (Rotterdam) en SAR architecten (Gent) de studieopdracht gegund. Vervolgens maakten zij het masterplan voor de duurzame renovatie en de ontsluiting van de site. Met de ambitie BREEAM Very Good voor het Stadskantoor, wil Stad Gent een toonbeeld van duurzaamheid zijn. Het definitieve ontwerp is bijna gereed. Het voorziet in meer groen en een verbeterd fietsnetwerk voor de omgeving van Site Zuid. De planning is om eind 2021 het gehele nieuwe Stadskantoor in gebruik te nemen.

Over het ontwerp
Omdat veel diensten nu verspreid over de stad liggen wilde Stad Gent deze efficiënt centraliseren in één administratief centrum onder de nieuwe naam Stadskantoor Gent. De oude bibliotheek en het huidig administratief centrum (AC Zuid) aan het Woodrow Wilsonplein vormen straks samen één ruim en transparant gebouw waar alle dienstverlening en loketten onder één dak samenkomen: het Stadskantoor. Het nieuwe complex is logisch ingedeeld, helder, kindvriendelijk en optimaal toegankelijk voor alle gebruikers. Onder een nieuw ontvangstpaviljoen komt een fietsenstalling voor 1100 fietsen.

Meer over onze visie op duurzaamheid.

Lees meer

Woonwijk Groenewoud van start

Kraaijvanger Architects is met Urbis en bureau Sant & Co verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe woonbuurt Groenewoud, Utrecht. Op maandag 3 september was er een druk bezochte participatie-avond.

Bezoekers gaven input op vragen over een gezonde- en groene buurt, het verbinden van de woonwijk met de kantorenlocatie en mogelijke tijdelijke invullingen voor de asfaltcentrales.

Groene wijk
Groenewoud wordt een buurt met veel groen en water en een openbare ruimte met volop aandacht voor bewegen en ontmoeten, ter grootte van ongeveer 22 hectare. Het programma bestaat uit 1.000 tot 1.500 duurzame huur- en koopwoningen met een basisschool. 

Ontwikkeling nieuwe woonwijk ‘Groenewoud’
Eerder tekenden de gemeente Utrecht, Loostad en KWS een intentieverklaring voor het verplaatsen van de Asfaltcentrale Utrecht zodat in het gebied ten noorden van de Prins Clausbrug woningbouw gerealiseerd kan worden. Woningbouw in het gebied tussen Prins Clausbrug en de Taatsendijk is al in 1995 in het Masterplan Leidsche Rijn opgenomen (voorheen Leeuwesteyn Zuid). De ligging aan het Amsterdam Rijnkanaal, de nabijheid van voorzieningen zoals Winkelcentrum Kanaleneiland en het in aanbouw zijnde Leidsche Rijn Centrum zijn belangrijke kenmerken.

Lees meer

Nieuwe partners Bas Niese en David Hess voor Kraaijvanger Architects

Bas Niese en David Hess zijn vanaf 1 september 2018 partner bij Kraaijvanger. Bas als managing partner en David als architect partner.

De benoeming sluit aan bij de toekomstvisie van Kraaijvanger: de architect als regisseur van duurzaamheid, schoonheid en menselijke waarden in deze snel veranderende wereld. Wij zien het als onze rol om nieuwe technieken en nieuwe manieren van samenwerkingen te onderzoeken en deze om te zetten in mooie, veerkrachtige steden en gebouwen. We investeren in deze toekomst en zien de uitbreiding van onze directie met Bas en David als een eerstvolgende stap.

Bas Niese

Bas kent innovatieve en duurzame samenwerkingen binnen de bouw als geen ander vanuit zijn achtergrond als directeur PPS bij Facilicom en ervaring bij Brink. Hij zal zich focussen als managing partner op Business Development, het samenbrengen van bureau, markt en partners, en zorgen dat Kraaijvanger adaptief en proactief blijft. Bas Niese: “Kraaijvanger heb ik leren kennen als een bureau met een rijke historie, een ongelofelijke potentie en drive. De focus ligt op het ontwerpen van duurzame innovatieve oplossingen die mensen gelukkig maken. Een bijzonder mooie ambitie!”.

David Hess

Na 10 jaar werken bij Kraaijvanger, startend als project architect, vervolgens als associate partner, zal David Hess zijn verbinding met het bedrijf verder versterken als partner. David heeft bewezen complexe binnenstedelijk opgaves in duurzame innovatieve aansprekende architectuur te kunnen omzetten. Bovendien heeft hij met initiatieven als o.a. 360˚, de Hub en Contrast nieuwe manieren van samenwerken en verdichten neergezet. Onder de supervisie van David zijn de ontwerpen voor AHOY Convention Centre en het Van Gelder hoofdkantoor en Experience Centre tot stand  gekomen. “Met veel plezier en trots verdiep ik mijn relatie met het bureau. Ik wil blijven bijdragen aan de combinatie van kwaliteit en diversiteit in zowel ons team, onze aanpak als onze projecten”, aldus David Hess.

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Lees meer

Bouw start Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage

Op zondag 15 juli 2018 werd de Eerste Paal geslagen van Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage naar ontwerp van Kraaijvanger Architects. Wethouder Adriaan Visser, directeur Ahoy Peter van der Veer en directeur Heijmans Vastgoed Dick Laheij gaven hiervoor het startsein.

Precies 47,5 jaar geleden werd Rotterdam Ahoy op de huidige locatie door Prins Claus geopend. Op de slotdag van het NN North Sea Jazz Festival 2018, beleefde de evenementenaccommodatie een nieuwe mijlpaal in haar rijke geschiedenis; de eerste paal van het Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage werd symbolisch geslagen. In het vierde kwartaal van 2020 worden het nieuwe congrescentrum en de muziekzaal in gebruik genomen.

Peter van der Veer, Directeur Ahoy: “Ik ben ongelofelijk trots dat we na jaren van voorbereiding vandaag het officiële startsein hebben gegeven van de bouw. In januari 2021 zullen we ons 50-jarig jubileum op deze prachtige nieuwe plek vieren; ik kijk er enorm naar uit!”

Rotterdam Ahoy Convention Centre De populariteit van Rotterdam als (zakelijke) reisbestemming is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De Rotterdamse Wethouder Adriaan Visser voegt toe: “De komst van het Rotterdam Ahoy Convention Centre helpt de stad om door te groeien als zakelijke hotspot; steeds meer zakelijke gasten zullen naar Rotterdam afreizen. Dit zorgt voor een extra economische spin-off en werkgelegenheid voor de stad.”

Het gloednieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre opent in 2020 haar deuren en bevat het grootste auditorium van Nederland met 2.750 stoelen. Het congrescentrum met internationale allure telt vier verdiepingen en krijgt maar liefst 35 breakout rooms. Het is rechtstreeks verbonden met Ahoy Plaza en de Beurs- & Evenementenhallen.

Nieuwe concertzaal RTM Stage, de grootste zaal in de nieuwbouw is bijzonder veelzijdig. Het is niet alleen een auditorium én theaterzaal maar wordt, wanneer de stoelen compleet verwijderd zijn, een concertzaal voor concerten en events voor 7.000 personen. RTM Stage is daarmee zowel op congres-/theater- als op concertgebied uniek in Nederland en een prachtige toevoeging aan de huidige zalen van Ahoy. Het biedt tevens de mogelijkheid voor evenementen als North Sea Jazz, het ABN AMRO World Tennis Tournament en de vakbeurs Europort om verder te groeien.

Spanning en intuïtieve oriëntatie Het nieuwe gebouw is ontworpen door het Rotterdamse Kraaijvanger Architects. David Hess, die tekende voor het ontwerp zegt: “Enerzijds ondersteunt het gebouw de spanning van een evenementbezoek, anderzijds biedt het de rust waarin ruimte is voor een intuïtieve oriëntatie. Het plan draagt bij aan de zintuiglijke prikkeling die hoort bij evenementen. Daarnaast zorgt het ontwerp voor een perfecte logistieke afstemming van de verschillende bezoekersstromen.”

Hart van Zuid Rotterdam De renovatie en uitbreiding van de Beurs- & Evenementenhallen (vroegtijdig afgerond in mei 2018) en de komst van het congrescentrum en de muziekzaal maken onderdeel uit van de grootschalige gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. “Een unieke samenwerking in Nederland waar Gemeente, ondernemers, scholen en bewoners samen met Ballast Nedam en Heijmans het beste uit het gebied naar boven aan het halen zijn”, aldus Dick Laheij, directeur van de ontwikkelcombinatie. Met Hart van Zuid wordt een kwalitatieve impuls aan het Zuidpleingebied gegeven. Er wordt een prettige en gezonde leefomgeving gecreëerd met ruimte voor leisure, werk, wonen, winkelen en ontmoeten. Ook wordt geïnvesteerd in de bereikbaarheid per fiets en de begaanbaarheid te voet. Op die manier wordt een uitgaansgebied en leefomgeving met Rotterdamse allure verbonden met haar omgeving; een urban hotspot met wereldse vibe en een prettig leefklimaat waar 24/7 iets te beleven is; een plek die groen is met ruimte voor sport en beweging en kunst en cultuur. Met als doel een nieuw bruisend stadscentrum voor Rotterdam-Zuid.

Lees meer