Nieuws

Eerste paal Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage

Op zondag 15 juli 2018 werd de Eerste Paal geslagen van Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage naar ontwerp van Kraaijvanger Architects. Wethouder Adriaan Visser, directeur Ahoy Peter van der Veer en directeur Heijmans Vastgoed Dick Laheij gaven hiervoor het startsein.

Precies 47,5 jaar geleden werd Rotterdam Ahoy op de huidige locatie door Prins Claus geopend. Op de slotdag van het NN North Sea Jazz Festival 2018, beleefde de evenementenaccommodatie een nieuwe mijlpaal in haar rijke geschiedenis; de eerste paal van het Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage werd symbolisch geslagen. In het vierde kwartaal van 2020 worden het nieuwe congrescentrum en de muziekzaal in gebruik genomen.

Peter van der Veer, Directeur Ahoy: “Ik ben ongelofelijk trots dat we na jaren van voorbereiding vandaag het officiële startsein hebben gegeven van de bouw. In januari 2021 zullen we ons 50-jarig jubileum op deze prachtige nieuwe plek vieren; ik kijk er enorm naar uit!”

Rotterdam Ahoy Convention Centre De populariteit van Rotterdam als (zakelijke) reisbestemming is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De Rotterdamse Wethouder Adriaan Visser voegt toe: “De komst van het Rotterdam Ahoy Convention Centre helpt de stad om door te groeien als zakelijke hotspot; steeds meer zakelijke gasten zullen naar Rotterdam afreizen. Dit zorgt voor een extra economische spin-off en werkgelegenheid voor de stad.”

Het gloednieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre opent in 2020 haar deuren en bevat het grootste auditorium van Nederland met 2.750 stoelen. Het congrescentrum met internationale allure telt vier verdiepingen en krijgt maar liefst 35 breakout rooms. Het is rechtstreeks verbonden met Ahoy Plaza en de Beurs- & Evenementenhallen.

Nieuwe concertzaal RTM Stage, de grootste zaal in de nieuwbouw is bijzonder veelzijdig. Het is niet alleen een auditorium én theaterzaal maar wordt, wanneer de stoelen compleet verwijderd zijn, een concertzaal voor concerten en events voor 7.000 personen. RTM Stage is daarmee zowel op congres-/theater- als op concertgebied uniek in Nederland en een prachtige toevoeging aan de huidige zalen van Ahoy. Het biedt tevens de mogelijkheid voor evenementen als North Sea Jazz, het ABN AMRO World Tennis Tournament en de vakbeurs Europort om verder te groeien.

Spanning en intuïtieve oriëntatie Het nieuwe gebouw is ontworpen door het Rotterdamse Kraaijvanger Architects. David Hess, die tekende voor het ontwerp zegt: “Enerzijds ondersteunt het gebouw de spanning van een evenementbezoek, anderzijds biedt het de rust waarin ruimte is voor een intuïtieve oriëntatie. Het plan draagt bij aan de zintuiglijke prikkeling die hoort bij evenementen. Daarnaast zorgt het ontwerp voor een perfecte logistieke afstemming van de verschillende bezoekersstromen.”

Hart van Zuid Rotterdam De renovatie en uitbreiding van de Beurs- & Evenementenhallen (vroegtijdig afgerond in mei 2018) en de komst van het congrescentrum en de muziekzaal maken onderdeel uit van de grootschalige gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. “Een unieke samenwerking in Nederland waar Gemeente, ondernemers, scholen en bewoners samen met Ballast Nedam en Heijmans het beste uit het gebied naar boven aan het halen zijn”, aldus Dick Laheij, directeur van de ontwikkelcombinatie. Met Hart van Zuid wordt een kwalitatieve impuls aan het Zuidpleingebied gegeven. Er wordt een prettige en gezonde leefomgeving gecreëerd met ruimte voor leisure, werk, wonen, winkelen en ontmoeten. Ook wordt geïnvesteerd in de bereikbaarheid per fiets en de begaanbaarheid te voet. Op die manier wordt een uitgaansgebied en leefomgeving met Rotterdamse allure verbonden met haar omgeving; een urban hotspot met wereldse vibe en een prettig leefklimaat waar 24/7 iets te beleven is; een plek die groen is met ruimte voor sport en beweging en kunst en cultuur. Met als doel een nieuw bruisend stadscentrum voor Rotterdam-Zuid.

Lees meer

'Het Lerende Architectenbureau'

Sinds 2015 zet Kraaijvanger Architects in op het 'lerende architectenbureau'. Het bureau stimuleert zijn medewerkers om van elkaar te leren, zodat iedereen zich blijft ontwikkelen. Maar hoe functioneert 'het lerende architectenbureau' in de realiteit en wat is de meerwaarde van een lerende organisatie?

In een interview met de Architect vertellen Kraaijvanger's managing partner Ries Meertens en architect/partner Vincent van der Meulen hoe zij binnen het bureau de omslag naar 'lerende organisatie' maakten. Meertens focust zich als managing partner op de strategie en organisatie. Volgens hem gaat het leren veel sneller en beter op het moment dat je er bewust naar gaat handelen. Dat betekent dat je intern een veilige cultuur creëert waarbij het niet erg is om fouten te maken. 

Van der Meulen sluit zich aan bij deze gedachtegoed. Hij is overtuigt dat een open bedrijfscultuur goed werkt. Door organische zelfreflectie filter je fouten weg voordat je met een project naar buiten treedt. Daarnaast wordt er binnen Kraaijvanger gewerkt met kleine, multidisciplinaire teams die zelf de verantwoordelijkheid hebben voor de projecten, budgetten, honoraria en innovaties. Dat stimuleert het idee van eigenaarschap en autonoom denken, waardoor creatieve mensen beter tot hun recht komen. Uiteindelijk is dit terug te zien in de kwaliteit van de projecten. 

Benieuwd hoe Kraaijvanger Architects in de toekomst zal voortgroeien als 'het lerende architectenbureau'? Lees het hele interview hier!

Lees meer

StiB Award voor Zwemcentrum Rotterdam!

Kraaijvanger wint de StiB Award 2018! Op 7 juni tijdens de Provada in de RAI Amsterdam werd het Zwemcentrum Rotterdam bekend gemaakt als winnaar. Het project ontvangt hiermee de award voor meest succesvolle gebiedsversterking die bijdraagt aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van stad of dorp. 

StiB Award

De Steden in Beweging (StiB) Award startte in 2013 als initiatief van vastgoedmanager WPM Groep ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze onderneming. Vastgoedmarkt was vanaf het begin als mediapartner bij de prijs betrokken. Sinds 2016 draagt Syntrus Achmea de prijs. 

De vijfkoppige vakjury van de award bezocht begin april een aantal genomineerden projecten om zo een oordeel te kunnen vormen over de kwaliteit van de projecten. Door het bezoek kon de jury zelf voelen hoe het project integreert in de omgeving. Na het oordeel van de vakjury konden bezoekers van de Provada 2018 hun favoriet aangeven in de stand van Vastgoedmarkt. Het oordeel van beiden partijen was bepalend voor de winnaar die op 7 juni 2018 om 13.00 uur bekend werd gemaakt. De vakjury en de bezoekers stemden unaniem op het project! 

Begin 2018 opende Zwemcentrum Rotterdam de deuren. Kraaijvanger Architects heeft het ontwerp gemaakt voor de transformatie van het voormalige deelgemeentekantoor van Rotterdam Zuid naar een multifunctioneel zwembad. Het deelgemeentekantoor is getransformeerd naar een echte publiekstrekker die contact zoekt met de omgeving dankzij winkels en horecavoorzieningen in de plint. 

Het zwemcentrum werd onder andere beoordeeld worden op hoe het voorziet in de behoeften van haar gebruikers, hoe het bijdraagt aan de versterking van het omringend stedelijk gebied, hoe de identiteit van de stad/wijk wordt versterkt en de innovatie van het gerealiseerde ontwerp. 

Op de hoogte blijven van onze projecten en activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Lees meer

Work at Kraaijvanger

#WORKATKRAAIJVANGER is altijd op zoek naar ambitie op verschillende niveaus! Na de zomervakantie hebben we op ons kantoor in hartje Rotterdam weer plekken beschikbaar voor leergierige studenten. 

Studeer je bouwkunde en heb je zin een leerzame stage bij een dynamisch architectenbureau met ruim 90 jaar ervaring? Als bouwkundig stagiair draai je mee in één van onze ontwerpteams. Je levert je bijdrage met ontwerponderzoek, conceptontwikkeling, ontwerpwerk, het maken van studiemaquettes en presentatietekeningen. Stuur dan je motivatie, CV en portfolio naar internship@kraaijvanger.nl (t.n.v. Wouter IJssel de Schepper).


Voor onze communicatieprofessional zijn we op zoek naar een communicatie ster in spe die helpt om de naamsbekendheid van Kraaijvanger Architects verder te vergroten. Je gaat nieuwsberichten schrijven voor de website, de sociale mediakanalen onderhouden en projecten indienen voor (inter-)nationale architectuurprijzen. Ben je een derdejaars HBO student en heb je affiniteit met architectuur? Stuur dan je cv + motivatiebrief naar Ronald Schlundt Bodien RonaldSchlundtBodien@kraaijvanger.nl.

Wil je alvast een voorproefje van je toekomstige stageplek in hartje Rotterdam? Volg onze Instagram pagina @werkenbijkraaijvanger en bekijk de hashtag #workatkraaijvanger

Lees meer

Architectuur voor een circulaire wereld

Kraaijvanger Architects mag zichzelf slimme veranderaar noemen!

Het architectenbureau krijgt een eervolle vermelding in het jaarboek Smart Change Maker van Swiss Green Economy Symposium. In 'Architecture for a circular world' haakt SGES in op de cradle-to-cralde filosofie van Stadskantoor Venlo. Architect Hans Goverde laat met zijn ontwerp voor het stadskantoor zien dat investeren in circulaire, gezonde gebouwen goed is voor people, planet en profit. Daarnaast heeft het gebouw een positieve impact op de omgeving en de mensen die er werken door onder andere de groene gevel met luchtzuiverende functies. Tenslotte wordt de ambitie van Kraaijvanger benadrukt waarin zij geloven dat circulaire constructie het antwoord is op de problemen in de wereld van vandaag en de toekomst. Hedendaags trekt Stadskantoor Venlo mensen uit de hele wereld aan die kennis willen maken met dit iconische circulaire ontwerp. 

Lees meer

Ries en Kraaijvanger nemen afscheid

Na bijna 4 jaar gaat Ries Meertens, onze managing partner, Kraaijvanger Architects verlaten.

Hans Goverde blikt terug: "Ries Meertens heeft de afgelopen jaren op inspirerende wijze als managing partner mede vorm gegeven aan Kraaijvanger Architects. Het bureau is uitgegroeid tot een talentvolle groep mensen die topprestaties kunnen leveren!"

In 2014 ging Ries de uitdaging aan als zakelijk directeur bij het - toen nog aan de Watertorenweg en later - aan het Kruisplein gevestigde bureau. Doel was de organisatiestructuur onder de loep te nemen en sturing te geven aan veranderingen waardoor het ontwerpende team sneller, kwalitatief hoogwaardiger en meer gestroomlijnd ging produceren.

Mede op initiatief van Ries werd een grondige wijziging in de manier van werken ingezet, de Lerende Organisatie. Kraaijvanger ging werken in projectteams en tenderteams, de ondersteuning werd efficiënter ingericht. Een hele cultuurverandering, die alle medewerkers stimuleert om scherp te blijven en zich continu te blijven ontwikkelen, wat bijdraagt aan hun motivatie en aan de de waarde die zij leveren. 

Dankzij een stabilisering in de orderportefeuille met onder andere projecten als Hart van Zuid, CIC, Rabobank Gouwestreek, Binck-Zuid en BSN, groeide het inmiddels 90-jarige bureau weer gestaag. In de eerste helft van 2018 is Kraaijvanger zelfs in omvang verdubbeld ten opzichte van 2014.

Eind juli neemt Ries Meertens definitief afscheid als partner van van Kraaijvanger Architects, op weg naar nieuwe uitdagingen.

Ries Meertens: “Na tijden van onzekerheid, verandering die leidden tot groei, ben ik enorm dankbaar en trots op alles dat we samen met dit team bereikt hebben.”

Per 1 september 2018 treedt er een nieuwe managing partner aan bij Kraaijvanger. Na komende vakantieperiode zullen wij u hierover nader informeren. 

Lees meer

Onthulling Architectuurplaquette voor Stadskantoor Utrecht

Op woensdag 13 juni 2018 onthulde Burgemeester Jan van Zanen de Architectuurplaquette van het Stadskantoor Utrecht. De plaquette werd geschonken door Kraaijvanger architect Dirk Jan Postel, die aanwezig was tijdens de plechtigheid. 

De Architectuurplaquette bevordert de belangstelling voor de ontstaansgeschiedenis en architectuur van de gebouwde omgeving. Voor de gemeente Utrecht is de plaquette een herinnering aan de ontstaansgeschiedenis van het iconische gebouw. In de centrale hal van het Stadskantoor Utrecht krijgt de gevelsteen een eigen plek, zodat bezoekers geïnformeerd worden over de naam, het bouwjaar en de makers van het gebouw. 

“Het Stadskantoor wordt dagelijks door veel mensen bezocht van binnen en buiten de stad. Met de komst van de plaquette zullen bezoekers nu en in de toekomst worden herinnerd aan de ontstaansgeschiedenis van het iconische gebouw”, aldus gemeente Utrecht. 

Wie de Architectuurplaquette in het Stadskantoor wil bekijken kan dat doen door een tour te boeken

Lees meer

Maak een VR-tour door het nieuwe Ahoy Rotterdam

Zwart Licht heeft een VR-tour gemaakt door de render van het vernieuwde Rotterdam AHOY. In de VR - tour is een virtuele omgeving gecreëerd die een voorproef geeft van de transformatie. Door de verschillende bewegingsfuncties kunnen gebruikers door de congreshallen wandelen en een kijkje nemen in de nieuwe congresruimte. Ook wordt duidelijk hoe de ruimtes zich vormgeven wanneer ze in gebruik gaan. 

Kraaijvanger Architects gaat Ahoy Rotterdam transformeren tot een transparante en toegankelijke publiekstrekker met internationale allure. De beurshallen worden gerenoveerd en het complex krijgt een uitbreiding met een Internationaal Congres Centrum, bestaand uit een Popzaal, nieuwe horecavoorzieningen, foyers en break out rooms voor congressen. In drie uur kan de zaal worden omgebouwd van concertzaal naar beurshal. Tijdens concerten is er in deze zaal ruimte voor 7000 mensen, tijdens een congres of een beurs is er ruimte voor 2750 mensen.

De transformatie van Ahoy Rotterdam maakt deel uit van het stedenbouwkundig plan Hart van Zuid. Kraaijvanger Architects is als supervisor van dit plan betrokken bij diversen  projecten in de omgeving Rotterdam-Zuid. Begin 2018 werd het eerste project van het plan opgeleverd: Zwemcentrum Rotterdam. 

Start de VR-tour door het nieuwe Ahoy Rotterdam hier!

Lees meer

Kraaijvanger op Transformatieplein PROVADA

Van 5 t/m 7 juni is Kraaijvanger Architects aanwezig op Nederlands grootste vastgoedbeurs de PROVADA in de RAI Amsterdam. Heeft u vragen over transformaties, circulariteit of duurzaamheid? Of wilt u uw ambities op het gebied van stedenbouw, ontwerp, bouw of verbouw aan ons voorleggen? Onze architecten en vastgoedexperts ontvangen u graag op het Transformatieplein in Hal 11 Stand 11. Mis ook dit jaar onze design pitch niet. En vergeet niet om te stemmen op ons voor de StiB Award genomineerde Zwemcentrum Rotterdam in de stand van Vastgoedmarkt. Transformatieplein wordt georganiseerd door Vakmedianet, De Architect en Vastgoedmarkt. Bent u verhinderd voor de PROVADA 2018? Geen nood. Maak gerust een afspraak

Lees meer

Dag van de Architectuur 2018

Bezoekers van de Dag van de Architectuur worden ook dit jaar verwelkomd door Kraaijvanger Architects. Op diverse lokaties zullen architecten van Kraaijvanger rondleidingen en presentaties geven.

Binck Eiland - Den Haag
Beleef live en virtueel de ontwikkelingen op Binck Eiland. De stedelijke werkomgeving van bedrijfshallen en kantoren wordt getransformeerd tot een levendig en hoogwaardig woongebied. Hier kun je Haags Hip Wonen. Kraaijvanger Architects en Local verwelkomen architectuurliefhebbers en geinteresseerden voor een uniek bezoek aan de Dag van de Architectuur Den Haag. Rondleidingen (45 min) om 12:00 en 13:00 uur, maximaal 25 personen per rondleiding. 
Binckhorstlaan 401 – 403, Den Haag. OV: bus 26, 28 en 46 halte Zonweg en bus 23 Binckhorstlaan Aanmelden via dvda-denhaag.nl/  Kosten: GRATIS

Rondleiding PWN - Velserbroek
Schrijf je in en krijg een toelichting van David Hess in het hoofdkantoor van drinkwaterbedrijf PWN in Velserbroek. Ervaar hoe het transparante en lichte atrium de verschillende gebouwdelen met elkaar verbindt en wat het ontwerp met water te maken heeft? Rondleidingen om 12:00 en 13:15 aan de Rijksweg 501 te Velserbroek. Max. 25 personen / Aanmelden bij ABC 023-534 05 84. Kosten: gratis

De Dag van de Architectuur is oorspronkelijk een initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). 
In Den Haag wordt het programma samengesteld door de Stichting Dag van de Architectuur Den Haag in samenwerking met BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café (HaAC), Den Haag ArchiGuides, Platform STAD en gemeente Den Haag. Organisatie: Merel Pit, Riëtte van der Werff en Paul de Vries.

In Haarlem heeft ABC Architectuurcentrum de activiteiten georganiseerd voor Haarlem en omgeving (regio Zuid-Kennemerland) onder het thema DE STAD VAN MORGEN.

Dag van de Architectuur Nederland
In het weekend van 1, 2 en 3 juni vindt in veel andere Nederlandse steden en dorpen de Dag van de Architectuur plaats. Kijk op de landelijke website waar in dat weekend architectuur in de schijnwerpers staat.

Lees meer