Nieuws

Onthulling van Architectuurplaquette voor Stadskantoor Utrecht

Op woensdag 13 juni 2018 onthulde Burgemeester Jan van Zanten de Architectuurplaquette van het Stadskantoor Utrecht. De plaquette werd geschonken door Kraaijvanger architect Dirk Jan Postel, die aanwezig was tijdens de plechtigheid. 

De Architectuurplaquette bevordert de belangstelling voor de ontstaansgeschiedenis en architectuur van de gebouwde omgeving. Voor de gemeente Utrecht is de plaquette een herinnering aan de ontstaansgeschiedenis van het iconische gebouw. In de centrale hal van het Stadskantoor Utrecht krijgt de gevelsteen een eigen plek, zodat bezoekers geïnformeerd worden over de naam, het bouwjaar en de makers van het gebouw. 

“Het Stadskantoor wordt dagelijks door veel mensen bezocht van binnen en buiten de stad. Met de komst van de plaquette zullen bezoekers nu en in de toekomst worden herinnerd aan de ontstaansgeschiedenis van het iconische gebouw”, aldus gemeente Utrecht. 

Wie de Architectuurplaquette in het Stadskantoor wil bekijken kan dat doen door een tour te boeken

Lees meer

Maak een VR-tour door het nieuwe Ahoy Rotterdam

Zwart Licht heeft een VR-tour gemaakt door de render van het vernieuwde Rotterdam AHOY. In de VR - tour is een virtuele omgeving gecreëerd die een voorproef geeft van de transformatie. Door de verschillende bewegingsfuncties kunnen gebruikers door de congreshallen wandelen en een kijkje nemen in de nieuwe congresruimte. Ook wordt duidelijk hoe de ruimtes zich vormgeven wanneer ze in gebruik gaan. 

Kraaijvanger Architects gaat Ahoy Rotterdam transformeren tot een transparante en toegankelijke publiekstrekker met internationale allure. De beurshallen worden gerenoveerd en het complex krijgt een uitbreiding met een Internationaal Congres Centrum, bestaand uit een Popzaal, nieuwe horecavoorzieningen, foyers en break out rooms voor congressen. In drie uur kan de zaal worden omgebouwd van concertzaal naar beurshal. Tijdens concerten is er in deze zaal ruimte voor 7000 mensen, tijdens een congres of een beurs is er ruimte voor 2750 mensen.

De transformatie van Ahoy Rotterdam maakt deel uit van het stedenbouwkundig plan Hart van Zuid. Kraaijvanger Architects is als supervisor van dit plan betrokken bij diversen  projecten in de omgeving Rotterdam-Zuid. Begin 2018 werd het eerste project van het plan opgeleverd: Zwemcentrum Rotterdam. 

Start de VR-tour door het nieuwe Ahoy Rotterdam hier!

Lees meer

Architectuur voor een circulaire wereld

Kraaijvanger Architects mag zichzelf slimme veranderaar noemen!

Het architectenbureau krijgt een eervolle vermelding in het jaarboek Smart Change Maker van Swiss Green Economy Symposium. In 'Architecture for a circular world' haakt SGES in op de cradle-to-cralde filosofie van Stadskantoor Venlo. Architect Hans Goverde laat met zijn ontwerp voor het stadskantoor zien dat investeren in circulaire, gezonde gebouwen goed is voor people, planet en profit. Daarnaast heeft het gebouw een positieve impact op de omgeving en de mensen die er werken door onder andere de groene gevel met luchtzuiverende functies. Tenslotte wordt de ambitie van Kraaijvanger benadrukt waarin zij geloven dat circulaire constructie het antwoord is op de problemen in de wereld van vandaag en de toekomst. Hedendaags trekt Stadskantoor Venlo mensen uit de hele wereld aan die kennis willen maken met dit iconische circulaire ontwerp. 

Lees meer

Eerste paal voor toekomstbestendig gemeentehuis Zuidplas

Woensdag 30 mei verrichten burgemeester Kats, kinderburgemeester Quinty Kalmeijer en wethouder Daan de Haas feestelijk in besloten gezelschap de officiële handeling ‘eerste paal nieuwbouw gemeentehuis Zuidplas’. De eerste nieuwe herinnering is daarmee symbolisch gemaakt aan Raadhuisplein te Nieuwerkerk a/d IJssel. Het huidige gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt duurzaam gedemonteerd en de ‘sloop’ wordt circulair aangepakt om verspilling van grondstoffen te beperken.  Kraaijvanger architect Dirk Jan Postel maakte het ontwerp voor een nieuw, toekomstigbestendig gemeentehuis met de focus op gezondheid, comfort en energieneutraal. Na realisatie is het gemeentehuis duurzaam BREAAM Excellent gecertificeerd.

Hiermee komt Zuidplas steeds dichter bij haar ambitie van een duurzaam, goedkoper en servicegericht gemeentehuis. Lees meer over dit project! 

Lees meer

Van stadsdeelkantoor naar Zwemcentrum Rotterdam in Gevelbouw

Vaktijdschrift Gevelbouw publiceert een artikel over de gevel van Zwemcentrum Rotterdam. De gevel is ontworpen door Kraaijvanger architect Vincent van der Meulen en gerealiseerd door gevelbouwer De Groot & Visser. 

Zwemcentrum Rotterdam is een unieke situatie waarin een voormalig stadsdeelkantoor een zwembad werd. De bestaande gevel van het kantoor is duurzaam gerenoveerd en zo veel mogelijk behouden. De gevel van de uitbreiding bestaat uit ramen met verschillende groottes. De Groot & Visser is verantwoordelijk voor realisatie van zowel de nieuwbouw als de renovatie van de oudbouw. Ze hebben de gevel verrijkt met innovatieve elementen die aansluiten bij het zwembadklimaat. Het eindresultaat is een gebouw dat de omgeving direct een ware metamorfose geeft. 

Architect Vincent van der Meulen spreekt  in het artikel kort over de rol van zijn project in de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. 'We maken een grote schoonmaak in het gebied en nemen daarbij afscheid van het gefragmenteerde karakter van de bestaande bebouwing. Daarvoor in de plaats komen heldere, stevige bouwblokken.' Als supervisor van het stedenbouwkundig plan Hart van Zuid is Kraaijvanger Architects betrokken bij diverse transformaties en nieuwbouwprojecten in Rotterdam-Zuid. Het Zwemcentrum is het eerst gerealiseerde project binnen dit plan. 

Lees het hele artikel over Zwemcentrum Rotterdam in Gevelbouw!

Lees meer

StiB Award voor Zwemcentrum Rotterdam!

Kraaijvanger wint de StiB Award 2018! Op 7 juni tijdens de Provada in de RAI Amsterdam werd het Zwemcentrum Rotterdam bekend gemaakt als winnaar. Het project ontvangt hiermee de award voor meest succesvolle gebiedsversterking die bijdraagt aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van stad of dorp. 

StiB Award

De Steden in Beweging (StiB) Award startte in 2013 als initiatief van vastgoedmanager WPM Groep ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze onderneming. Vastgoedmarkt was vanaf het begin als mediapartner bij de prijs betrokken. Sinds 2016 draagt Syntrus Achmea de prijs. 

De vijfkoppige vakjury van de award bezocht begin april een aantal genomineerden projecten om zo een oordeel te kunnen vormen over de kwaliteit van de projecten. Door het bezoek kon de jury zelf voelen hoe het project integreert in de omgeving. Na het oordeel van de vakjury konden bezoekers van de Provada 2018 hun favoriet aangeven in de stand van Vastgoedmarkt. Het oordeel van beiden partijen was bepalend voor de winnaar die op 7 juni 2018 om 13.00 uur bekend werd gemaakt. De vakjury en de bezoekers stemden unaniem op het project! 

Genomineerd project

Begin 2018 opende Zwemcentrum Rotterdam de deuren. Kraaijvanger Architects heeft het ontwerp gemaakt voor de transformatie van het voormalige deelgemeentekantoor van Rotterdam Zuid naar een multifunctioneel zwembad. Het deelgemeentekantoor is getransformeerd naar een echte publiekstrekker die contact zoekt met de omgeving dankzij winkels en horecavoorzieningen in de plint. 

Het zwemcentrum werd onder andere beoordeeld worden op hoe het voorziet in de behoeften van haar gebruikers, hoe het bijdraagt aan de versterking van het omringend stedelijk gebied, hoe de identiteit van de stad/wijk wordt versterkt en de innovatie van het gerealiseerde ontwerp. 

Op de hoogte blijven van onze projecten en activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Lees meer

Kraaijvanger op Transformatieplein PROVADA

Van 5 t/m 7 juni is Kraaijvanger Architects aanwezig op Nederlands grootste vastgoedbeurs de PROVADA in de RAI Amsterdam. Heeft u vragen over transformaties, circulariteit of duurzaamheid? Of wilt u uw ambities op het gebied van stedenbouw, ontwerp, bouw of verbouw aan ons voorleggen? Onze architecten en vastgoedexperts ontvangen u graag op het Transformatieplein in Hal 11 Stand 11. Mis ook dit jaar onze design pitch niet. En vergeet niet om te stemmen op ons voor de StiB Award genomineerde Zwemcentrum Rotterdam in de stand van Vastgoedmarkt. Transformatieplein wordt georganiseerd door Vakmedianet, De Architect en Vastgoedmarkt. Bent u verhinderd voor de PROVADA 2018? Geen nood. Maak gerust een afspraak

Lees meer

Dag van de Architectuur 2018

Bezoekers van de Dag van de Architectuur worden ook dit jaar verwelkomd door Kraaijvanger Architects. Op diverse lokaties zullen architecten van Kraaijvanger rondleidingen en presentaties geven.

Binck Eiland - Den Haag
Beleef live en virtueel de ontwikkelingen op Binck Eiland. De stedelijke werkomgeving van bedrijfshallen en kantoren wordt getransformeerd tot een levendig en hoogwaardig woongebied. Hier kun je Haags Hip Wonen. Kraaijvanger Architects en Local verwelkomen architectuurliefhebbers en geinteresseerden voor een uniek bezoek aan de Dag van de Architectuur Den Haag. Rondleidingen (45 min) om 12:00 en 13:00 uur, maximaal 25 personen per rondleiding. 
Binckhorstlaan 401 – 403, Den Haag. OV: bus 26, 28 en 46 halte Zonweg en bus 23 Binckhorstlaan Aanmelden via dvda-denhaag.nl/  Kosten: GRATIS

Rondleiding PWN - Velserbroek
Schrijf je in en krijg een toelichting van David Hess in het hoofdkantoor van drinkwaterbedrijf PWN in Velserbroek. Ervaar hoe het transparante en lichte atrium de verschillende gebouwdelen met elkaar verbindt en wat het ontwerp met water te maken heeft? Rondleidingen om 12:00 en 13:15 aan de Rijksweg 501 te Velserbroek. Max. 25 personen / Aanmelden bij ABC 023-534 05 84. Kosten: gratis

De Dag van de Architectuur is oorspronkelijk een initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). 
In Den Haag wordt het programma samengesteld door de Stichting Dag van de Architectuur Den Haag in samenwerking met BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café (HaAC), Den Haag ArchiGuides, Platform STAD en gemeente Den Haag. Organisatie: Merel Pit, Riëtte van der Werff en Paul de Vries.

In Haarlem heeft ABC Architectuurcentrum de activiteiten georganiseerd voor Haarlem en omgeving (regio Zuid-Kennemerland) onder het thema DE STAD VAN MORGEN.

Dag van de Architectuur Nederland
In het weekend van 1, 2 en 3 juni vindt in veel andere Nederlandse steden en dorpen de Dag van de Architectuur plaats. Kijk op de landelijke website waar in dat weekend architectuur in de schijnwerpers staat.

Lees meer

Hans Goverde keynote spreker op Energiekongress 2018

Hoe bouwen we de toekomst? Waarheen gaat de reis naar mobiliteit? Hoeveel digitalisering heeft de gemeenschap nodig? Op vrijdag 1 juni geeft Kraaijvanger architect Hans Goverde antwoord op deze vragen tijdens het Energiekongress 2018 in St. Gallen. Het congres is initiatief van Energieagentur St.Gallen en focust zich op de implementatie van energie strategieeën. Ze nodigen verschillende sprekers uit voor een keynote speech binnen dit thema. 

Hans Goverde spreekt op Forum 4 over gezonde gebouwen. Zijn werk aan het duurzame, cradle-to-cradle Stadskantoor Venlo is een goed voorbeeld van een gebouw waar de nadruk  ligt op een gezonde werkomgeving. Het project is een belangrijke stap in een ambitie om elk project 100% cradle-to-cradle en energieleverend te ontwerpen. Deze ambitie zal terugkeren in zijn speech waarin hij ook aandacht besteedt aan projecten als Museum Voorlinden, CIC Rotterdam en de 360-graden circulaire woontoren. 

Aanwezig bij het congres? Hans Goverde spreekt op 1 juni om 13:45 op Forum 4 in Olma-Messen, St. Gallen. 

Energiestrategie vor Ort umsetzen
Freitag, 1. Juni 2018 Olma Messen St.Gallen
www.energiekongress.ch

Forum 4: Nachhaltiges Bauen: Impulsreferat zum Thema cradle to cradle,  Venlo City Hall (NL) -Hans Goverde, Kraaijvanger architects, Rotterdam (NL)

Lees meer

Wil je ons nieuws blijven ontvangen?

In verband met de nieuwe privacywet (AVG) die ingaat op 25 mei, kunnen we jou onze nieuwsbrief niet zomaar blijven sturen. Als je op de hoogte wilt blijven van onze projecten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via onderstaande link.

Ja, ik wil het nieuws van Kraaijvanger Architects blijven volgen.

Europese wetgeving schrijft voor hoe bedrijven om moeten gaan met jouw persoonlijke gegevens en dus met jouw privacy. Wij gebruiken je gegevens uitsluitend voor het sturen van nieuwsbrieven (maximaal 12 per jaar). Je leest ons privacy beleid hier. Als je nog vragen hebt kunt u ons altijd bellen (010-4989292) of mailen.

Lees meer