Nieuws

Rotterdam Ahoy gaat energie opwekken met dansende mensen en grootste zonnedak

De warmte die een swingende menigte produceert, verwarmt straks gebouwen in Hart van Zuid Rotterdam via een thermisch grid in project ‘RUGGEDISED’. Tevens krijgt Ahoy het grootste zonnedak van Rotterdam.

Het vernieuwde Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) dat door Kraaijvanger ontworpen is opent in 2020 haar deuren. Het RACC huisvest belevenissen in beurshallen, muziekzaal, internationaal congrescentrum en entreegebouw met break out rooms en RTM Stage.

Rotterdam Ahoy maakt met RUGGEDISED een enorme stap in het verduurzamen van het energieverbruik. De eerste maatregelen dragen bij aan een reductie van 1.422 ton CO2.

De aanleg van het slimme thermisch grid in en rondom Rotterdam Ahoy maakt onderdeel uit van het project RUGGEDISED dat wordt gesteund door de Europese Commissie. De deelnemers Eneco, Rotterdam Ahoy, gemeente Rotterdam en bouwcombinatie Ballast-Nedam/Heijmans committeerden zich aan dit project door het tekenen van een overeenkomst tijdens Rotterdam Vastgoed op 28 november 2018.

De 13 projecten binnen 'RUGGEDISED' worden allemaal toegepast binnen projectgebied Hart van Zuid Rotterdam.

Betrokkenheid Kraaijvanger bij Rotterdam Ahoy en Hart van Zuid
Kraaijvanger is als supervisor van het Masterplan en als architect betrokken bij de (ver)bouwing van dit bijzondere stuk stad en complexe gebiedsontwikkeling Hart van Zuid Rotterdam. Kraaijvanger is binnen Masterplan Hart van Zuid verantwoordelijk voor het ontwerp van onder andere het onlangs opgeleverde Zwemcentrum Rotterdam, het OV-Knooppunt en de verbouwing en de nieuwbouw van Rotterdam Ahoy. Rotterdam-Zuid krijgt de komende jaren een enorme positieve impuls. Door nieuwbouw en renovatie wordt het stadsdeel getransformeerd tot een vitaal stadsdeel waar mensen graag naartoe komen en verblijven.

Over RUGGEDISED
Het Smart City EU-programma RUGGEDISED is een samenwerkingsverband van zes Europese steden waarvan Rotterdam de coördinerende stad is. RUGGEDISED test en implementeert slimme oplossingen op het gebied van energie, transport en digitale technologie in grootschalige stedelijke proeftuinen om de weg te plaveien naar een slimmer en duurzamer Europa

Meer weten over Hart van Zuid Rotterdam of Rotterdam Ahoy? Blijf op de hoogte en abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer

BREEAM Excellent Rabobank Gouwestreek in gebruik

Op 29 oktober 2018 nam Rabobank haar nieuwe vestiging Gouwestreek aan de Burgemeester Jamessingel in Gouda in gebruik. Het nieuwe uiterst duurzame multifunctionele kantoor vervangt de bestaande Rabobank-vestigingen in de stad.

“Een mooi en duurzaam eigentijds gebouw waar ik trots op ben in hoe het erbij staat. Ik wens de collega’s van Rabobank Gouwestreek en de toekomstige huurders in dit multifunctionele gebouw veel werkplezier toe”, aldus Ron Dolmans, Manager Rabobank.

Duurzaam BREEAM Excellent ontwerp
Het ontwerp van Kraaijvanger, voldoet aan Energielabel A en ontvangt binnenkort officieel het BREEAM Excellent certificaat. Hans Goverde: “Het is een uiterst duurzaam en transparant gebouw dat de status van Rabobank belichaamt, stabiel als een rots en transparant naar de buitenwereld.” Letterlijk is het thema vertaald in het hart van het gebouw waar Rabobank haar klanten en gasten ontvangt en ontmoet. Kraaijvanger Architects werkte in dit project samen met Dura Vermeer, IOB en BOAG.

Rabobank wil met haar nieuwe kantoor een transparante, uitnodigende en duurzame ontmoetingsplek zijn, in het hart van de regio, de stad en de maatschappij. In dit nieuwe kantoor kunnen klanten van de Rabobank terecht voor al hun bankzaken. In het ‘werkcafé’ op het ontmoetingsplein op de begane grond plaats kunnen maatschappelijke organisaties bijvoorbeeld terecht voor afspraken of een bijeenkomst. Ook zal de bank activiteiten gaan organiseren in het pand zoals cursussen online bankieren en kennisbijeenkomsten.

Op zaterdag 8 december a.s. is er gelegenheid om een kijkje te nemen in één van de duurzaamste panden van Gouda tijdens het Festival Rabobank Open(t).

Kraaijvanger ontwerpt circulair en duurzaam. Zo bouwen we met een positieve impact op economie, geluk en milieu. Het is eigenlijk logisch om gewoon te doen wat goed is. Kraaijvanger jaagt deze droom al 25 jaar na. Wilt u meer weten over onze duurzame projecten?

Beeld: Rabobank

Lees meer

Zwemcentrum beste Rotterdamse architectuurproject?

Vakjury en publiek zullen de komende weken bepalen of Zwemcentrum Rotterdam definitief winnaar wordt van de Rotterdam Architectuur Prijs 2018. Stemt u mee?

Zwemcentrum Rotterdam werd als kandidaatproject door de vakjury van de Rotterdam Architectuur Prijs gekozen, omdat het de kwaliteit van de Rotterdamse architectuur in haar volle breedte laat zien. In totaal zijn er voor de shortlist tien projecten geselecteerd uit een totaal van 52 inzendingen.

Vakjuryprijs en publieksprijs
In de komende weken zullen de 10 projecten nader beoordeeld worden door de vakjury. Hieruit wordt de winnaar van de vakjuryprijs 2018 gekozen. Daarnaast bepaalt het publiek wie de publieksprijs 2018 gaat winnen. Van 5 november tot 5 december 2018 kan iedereen die hart heeft voor Rotterdam als architectuurstad, zijn stem uitbrengen via onderstaande link.

Over het Zwemcentrum
Vincent van der Meulen, partner van Kraaijvanger Architects, ontwierp de duurzame transformatie - van het voormalige deelgemeentekantoor Rotterdam Zuid naar het multifunctionele zwembad Zwemcentrum Rotterdam - als een bruisende publiekstrekker die contact maakt met de omgeving. Het bestaat uit twee zwemzalen, een 25m mixed-use bad met een badhuisachtige sfeer en een 50m Olympisch wedstrijdbad voor internationale competities. Hierdoor beschikt Rotterdam over een NOC*NSF gecertificeerd wedstrijdbad. De gebouwplint bestaat uit commerciële ruimtes voor kleinschalige lokale ondernemers. De ontwikkeling van Zwemcentrum Rotterdam is een ‘gewaagde en unieke’ gebiedsontwikkeling met impact die haar omgeving op sociale, economische en duurzame wijze vooruithelpt.

Over de RAP 2018
De Rotterdam Architectuurprijs brengt jaarlijks de beste nieuwe gebouwen van de stad voor het voetlicht. Deze onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, Architectuur Instituut Rotterdam. Jaarlijks worden de beste gebouwen bekroond met de RAP-juryprijs en de RAP-publieksprijs, bestemd voor de winnende teams van opdrachtgever, ontwerper en bouwer. 

Tijdens de feestelijke uitreiking op 19 december a.s. in het Stadhuis van Rotterdam , worden de winnaars bekend gemaakt.

Stem hier op Zwemcentrum Rotterdam

Lees meer

Kraaijvanger en Maxwan ontwerpen fietsenstalling en Stationsplein Zwolle

Boskalis en de Rotterdamse bureaus Kraaijvanger Architects en Maxwan A+U hebben de Design+Construct aanbesteding gewonnen voor een nieuw stationsplein en ondergrondse fietsenstalling in Zwolle. Op woensdagochtend 3 oktober onthulden de samenwerkende partijen het ontwerp.

Gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Ed Anker, Kees Rutten (regiodirecteur ProRail) en Pim Raaijmakers (waarnemend regiodirecteur NS) markeerden woensdagochtend 3 oktober de bouwgrenzen van de ondergrondse fietsenstalling. De Gemeente Zwolle gaat nu met financiële bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en provincie Overijssel het ontwerp van Kraaijvanger voor de ondergrondse fietsenstalling voor 5.475 fietsen onder het Stationsplein bouwen. Ook wordt de openbare ruimte naar ontwerp van Maxwan op het Stationsplein en de Stationsweg heringericht. De grootte van de ondergrondse fietsenstalling is te vergelijken met het oppervlak van een voetbalveld. De ontwerpen zijn gemaakt in opdracht van Boskalis. De bouw zal plaatsvinden van voorjaar 2019 tot eind 2020.

Het bouwproject maakt onderdeel uit van het Ontwikkelperspectief Stationsgebied Zwolle waarin de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel, ProRail en NS hun gezamenlijke ambitie voor het stationsgebied tot 2025 hebben beschreven. Samen met regionale overheden en NS verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. NS gaat de nieuwe rijwielstalling exploiteren.

Lichte, veilige en energiezuinige fietsenstalling
Kraaijvanger ontwierp de fietsenstalling als een stedelijk souterrain waarbij een ruime opzet, overzicht en overvloedig licht zorgen voor optimale functionaliteit, comfort en veiligheid. Daglicht en natuurlijke groenvlakken met beplanting reiken tot diep in het souterrain. Aanwezige lamp-armaturen gaan pas branden wanneer het buiten te donker is. Dat bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie. Het ontwerp is zo slim opgezet dat er geen doodlopende gangen of obstakels zijn. Ook zijn de kolommen zo gepositioneerd dat er geen donkere nissen ontstaan.

Dubbele parkeercapaciteit
Zwolle is fietsstad nummer 1 van Nederland. Het gebruik van de fiets wil Zwolle verder stimuleren. De bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling draagt hier aan bij. De nieuwe fietsenstalling verdubbelt de parkeercapaciteit voor de fiets aan de centrumzijde van het station.

Openbare ruimte

Het plan voor het Stationsplein is door Maxwan uitgewerkt op basis van een ontwerp van de gemeente Zwolle. Via het plein kunnen reizigers straks snel en veilig van en naar het station komen. De ruime opzet, korte routes en logische splitsing tussen voetgangers, fietsers en auto’s zorgen voor een optimale doorstroom van het verkeer. Het plein krijgt een volledig nieuwe inrichting: een spiegelvijver met daklicht, groenvakken met bomen en zitranden en sfeervolle verlichting transformeren deze entree tot de stad in een aangename plek om te verblijven. De drie ingangen naar de fietsenstalling gaan op in het ontwerp van het plein en zorgen zo voor een naadloze verbinding tussen de buitenruimte en de kelder. 

Snel groeiende OV-knoop 
De Zwolse OV-knoop, het tweede spoorknooppunt van Nederland, is een van de snelst groeiende OV-knopen van Nederland. Om de reizigersstromen in en rond het station vlot en veilig te verwerken, zijn goede overstapmogelijkheden van en naar de fiets, trein, bus en taxi/auto van groot belang. Daarom bouwt Zwolle een nieuw busstation en een busbrug, een passerelle die 24/7 – zonder OV-chipkaart – toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. Ook worden de entrees aan beide zijden van het station verbeterd.

Stationsplein 2020 gereed
Boskalis is hoofdaannemer van het gehele project en verantwoordelijk voor de uitvoering. Naar verwachting is het nieuwe stationsplein in 2020 gereed.

Lees meer

Duurzaam Stadskantoor voor Stad Gent (B)

Stad Gent heeft het ontwerp aan het publiek onthuld voor haar nieuwe duurzame Stadskantoor. Kraaijvanger Architecten maakte het ontwerp in samenwerking met SAR architecten (B).

“Hun ontwerp werd geselecteerd wegens de uitgesproken heldere en doordachte stedenbouwkundige en architecturale keuzes en de sterke visie op duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken”, zegt Martine De Regge (SP.A), schepen van Facility Management van Stad Gent. In het ontwerp komen stadsbibliotheek en administratief centrum bij elkaar in één gebouw.

Tegelijkertijd met de onthulling van het ontwerp op 13 september j.l. publiceerde Stad Gent (B) de openbare aanbesteding voor de bouw op Site Zuid. De bouwwerkzaamheden starten in maart 2019.

Duurzaam Stadskantoor
In 2016 kreeg de tijdelijke vereniging TV Kraaijvanger architecten (Rotterdam) en SAR architecten (Gent) de studieopdracht gegund. Vervolgens maakten zij het masterplan voor de duurzame renovatie en de ontsluiting van de site. Met de ambitie BREEAM Very Good voor het Stadskantoor, wil Stad Gent een toonbeeld van duurzaamheid zijn. Het definitieve ontwerp is bijna gereed. Het voorziet in meer groen en een verbeterd fietsnetwerk voor de omgeving van Site Zuid. De planning is om eind 2021 het gehele nieuwe Stadskantoor in gebruik te nemen.

Over het ontwerp
Omdat veel diensten nu verspreid over de stad liggen wilde Stad Gent deze efficiënt centraliseren in één administratief centrum onder de nieuwe naam Stadskantoor Gent. De oude bibliotheek en het huidig administratief centrum (AC Zuid) aan het Woodrow Wilsonplein vormen straks samen één ruim en transparant gebouw waar alle dienstverlening en loketten onder één dak samenkomen: het Stadskantoor. Het nieuwe complex is logisch ingedeeld, helder, kindvriendelijk en optimaal toegankelijk voor alle gebruikers. Onder een nieuw ontvangstpaviljoen komt een fietsenstalling voor 1100 fietsen.

Meer over onze visie op duurzaamheid.

Lees meer

Martin van Kessel geeft stokje K-Support door aan Erwin Spuybroek

K-support, onderdeel van Kraaijvanger Architects, krijgt per 17 november 2018 een wisseling in haar directie. K-support verwelkomt Erwin Spuybroek als nieuwe directeur voor het Rotterdamse bouwkundige bureau.

K-support biedt ondersteuning aan architecten, opdrachtgevers en aannemers voor diverse onderdelen van het bouwproces. Martin van Kessel beëindigt hiermee zijn 48-jarig dienstverband bij Kraaijvanger. Erwin Spuybroek gaat binnen het dienstenpakket van K-support de focus op BIM verder aanscherpen.

In 2014 richtte Kraaijvanger Architects het bedrijf K-support op. Martin die vanaf het begin de leiding had, kijkt met veel  plezier terug naar de afgelopen 4 jaar. Als directeur heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het succes van het K-supportteam. Martin van Kessel draagt zijn functie over aan Erwin Spuybroek en wenst hem alle succes met deze nieuwe uitdaging.

Over Martin van Kessel
In 1970 startte Martin van Kessel zijn 48-jarige dienstverband bij Kraaijvanger als aankomend bouwkundig tekenaar met het St. Franciscus Gasthuis als eerste project. Hij maakte in 1977 de switch naar bouwkundig opzichter. Het eerste project dat hij als verantwoordelijke toezichthouder onder zijn hoede had was de psychiatrisch geriatrische instelling Antonius Binnenweg. Van Kessel was projectleider van spraakmakende projecten zoals het over de Utrechtsebaan heen gebouwde kantoor van Nationale Nederlanden (ontwerp Rob Ligtvoet). Daarnaast leidde hij het Stadskantoor ’s-Hertogenbosch voor Dirk Jan Postel naar een goede realisatie. Zelf vindt Van Kessel Stadskantoor Utrecht het hoogtepunt in zijn carrière.

“Het is fascinerend om deel uitmakend van een team, een geheel uit composiet bestaand gevelelement te ontwikkelen. Het was het eerste project in Nederland waarbij een gevelelement met een gesloten mal werd vervaardigd”, aldus Martin van Kessel.

Over Erwin Spuybroek
Zijn carrière bij architectenbureaus begon Erwin Spuybroek 25 jaar geleden. En tien jaar geleden startte hij zijn eigen bedrijf. Als directeur van K-Support zet Spuybroek de stap naar een grotere organisatie die in de traditie staat van Kraaijvanger Architects.

Erwin Spuybroek: “De historie sinds 1927 maar vooral de kennis, brede dienstverlening en visie spreken me enorm aan. Martin heeft een prachtige basis gelegd voor K-Support waarop ik met BIM ‘lean and mean’ kan bouwen aan integrale oplossingen, innovatieve projecten, circulair bouwen en transformaties. Ik ga verder waar anderen stoppen: vasthoudend in het maken van kwaliteit en flexibel in het zoeken naar een oplossing.”

Over K-support
K-Support is een onafhankelijk expert op het gebied van BIM en bouwtechniek. Met een ervaren team van ingenieurs ondersteunen we opdrachtgevers bij het realiseren en exploiteren van gebouwen.

Lees meer

Epsilon - Videoserie CIC Rotterdam Fase 3

In maart 2019 opent CIC Rotterdam nog eens 2.000m2 ruimte voor startups, investeerders en innovatieve bedrijven.

Videoserie
CIC, op de derde verdieping van het Groot Handelsgebouw, is ontworpen voor interactie. Fase 3 onderscheidt zich van haar voorgangers door eenvoud en stilte. In aanloop naar de opening is er een driedelige videoserie gemaakt waarin het ontwerpproces uitvoerig wordt besproken.

Over het ontwerp
Het ontwerp voor Fase 3 richt zich op stilte en eenvoud met gebruik van warme en zeer natuurlijke textuur met materialen als kurk en vilt. Hierdoor wordt de orientatie duidelijker in de innovatieve ruimte die gecreeerd wordt. En is er een onderscheid ten opzichte van de concepten van de eerdere fasen. Fase 1 was vrij glanzend terwijl Fase 2 gericht was op groen. In Fase 3 dus een andere uitstraling.

Video door: Lorenzo van Galen, Bigguban

Lees meer

Museum Voorlinden wint Dutch Daylight Award 2018

Vernieuwend en van zeldzaam hoog niveau. Dat vond de jury van de manier waarop het daglicht in Museum Voorlinden wordt binnengebracht. Een betere manier om kunst te tonen, kan de jury zich bijna niet voorstellen. Museum Voorlinden is door de jury daarom aangewezen als winnaar van de Dutch Daylight Award 2018 in de categorie >1000 m2.

In tegenstelling tot het gebruikelijke noorderlicht waar musea zich enkel op richten, is Kraaijvanger Architects er in geslaagd om gereflecteerd zuider daglicht binnen te halen, dat vervolgens via een velum gefilterd wordt.

De winnaars van de tweejaarlijkse Dutch Daylight Award werden door de stichting Dutch Daylight bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Hoge Raad op donderdag 4 oktober j.l.

Uit het jury rapport:
Het dak van Museum Voorlinden is een technisch hoogstandje dat in stappen het daglicht filtert tot het maximaal 200 lux is. De bovenste laag bestaat uit aluminium sandwichpanelen die voorzien zijn van 115.000 schuin afgesneden buisjes die ervoor zorgen dat maximaal 20% van het daglicht er doorheen valt, maar ook dat dit nooit direct gebeurd, maar altijd gereflecteerd. Op het midden van de dag wordt zo het ’levende’ zuiderlicht gereflecteerd. Waar het noorderlicht zeer stabiel van kleur en intensiteit is over de dag, daar wisselt dat bij zuiderlicht veel meer, zodat het veel ‘levendiger’ is. Ook is met gereflecteerd zuiderlicht uiteindelijk veel beter te ervaren of er een wolk voor de zon trekt of niet, vertelde architect Dirk Jan Postel bij het bezoek van de jury aan het project. De opdrachtgever, een rijke particulier, was in eerste instantie huiverig om een daglichtmuseum te bouwen. Postel droomde er echter van en nam zijn opdrachtgever mee op reis door de Verenigde Staten langs een aantal daglichtmusea. Dat overtuigde hem.

In Museum Voorlinden is onder het geperforeerde aluminium dak een glazen dak geplaatst, met daaronder een velum dat het daglicht verder filtert. In de daklijsten is onzichtbaar ledverlichting ondergebracht, dat omhoog schijnt en via het aluminium dak weer terugkomt. Een cruciaal element in het geheel, benadrukt Postel, omdat er daardoor een onmerkbare verschuiving plaats kan vinden tussen daglicht en kunstlicht, op de momenten dat dat nodig is. Daglicht en kunstlicht vormen samen echt een geheel.

Op het YouTube-kanaal van de stichting Dutch Daylight zijn video-impressies van alle projecten die voor de daglichtprijs genomineerd waren.

Naast Museum Voorlinden werd Woonhuis met Bed & Breakfast van Vakwerk Architecten winnaar in de categorie <1000 m2.

Jury
De jury van de Dutch Daylight Award 2018 bestond uit Atto Harsta (Aldus Bouwinnovatie, voorzitter), Paul van Bergen (DGMR), Sylvia Pont (TU Delft), Vincent Panhuysen (KAAN Architecten), Tim de Graag (Reitsema & Partners), Michiel van Raaij (Architectenweb) en Jan Wurth (Lamilux).

Lees meer

Kraaijvanger ontwerpt ‘X’, de playground van TU Delft

Sinds kort kunnen studenten van de TU Delft gebruik maken van ‘X’, het gloednieuwe gebouw waar onderwijs, sport, ontspanning en cultuur samenkomen. Kraaijvanger Architects ontwierp deze nieuwe ‘hotspot’ op de campus, flexibel en multifunctioneel.

De missie van X is bij de entree al duidelijk: Xplore yourself, Xpand your playground. Studenten en medewerkers worden hier uitgedaagd hun horizon te verbreden en zo in hun studie en werk te komen tot maatschappelijk relevante innovaties. De voorzieningen werden uitgebreid vanwege de groei in aantal studenten. Tim van der Hagen - voorzitter van het College van bestuur van de TU Delft – opende X vlak voor de start van het nieuwe collegejaar.

Multifunctionele onderwijshub
Gebouw X bruist van activiteit en van mensen. Kraaijvanger kreeg de opdracht om twee bestaande gebouwen te upgraden en hiertussen nieuwbouw te plaatsen. X verbindt de bestaande cultuur- en sportfaciliteiten. TU Delft en Kraaijvanger hebben in een interactief proces gezamenlijk vorm gegeven aan samenhang tussen gebouw en de diverse programmering van X. Met een architectonisch eigenzinnig en krachtig gebaar versterkt Kraaijvanger de toegankelijkheid en zichtbaarheid van de faciliteiten voor studenten, onderzoekers en medewerkers. Aan de buitenkant geven grote zwarte kaders bovenop een lichte plint het gebouw een stoer en uitdagend karakter. De entree onderbreekt de plint en nodigt uit om naar binnen gaan in de centrale hal.

Playground

De grote centrale hal van X is de Playground. Een serie daklichten, direct zichtbaar bij binnenkomst, zorgt voor een zee van licht die de bruisende dynamiek en diversiteit voelbaar versterkt. De bezoeker wordt verleid om X te gaan ontdekken door de ontvangst en de vele doorkijkjes. Grote vensters bieden een inkijkje in de multifunctionele ruimtes op de verdieping. Aan het einde van de Playground ligt de toegang tot de buitensportaccomodaties. Een bijzonder detail is dat het grote venster in het kader boven de entree in zijn geheel kan worden geopend. De perfecte plek voor een bijzonder optreden of presentatie op het voorplein. Al tijdens de opening werd hier dankbaar gebruik van gemaakt.

Ontmoetingen en kruisbestuiving binnen ongekend divers programma aan sport, cultuur en onderwijs

Op de centrale hal komen twee hoofdroutes uit die bezoekers naar een ongekend divers programma leiden: onder andere een dojo, body en mind ruimte, onderwijslokalen, verschillende horeca punten, een conceptstore, NOC*NSF gecertificeerde sporthal, een creatief oplaadpunt, aerobics, kantoren, vergaderruimtes, praktijklokalen, fitness, praktijklokalen, danszalen, theater, fablab, een freetown en nog veel meer. Door de dichtheid en diversiteit van het programma en de ruimtelijke structuur van het gebouw vinden overal bijzondere ontmoetingen plaats in een inspirerende omgeving, de ideale setting voor ontdekking en kruisbestuiving tussen sport, cultuur en onderwijs.

Flexibel en multifunctioneel

Met de komst van X wordt invulling gegeven aan de ambitie van de TU Delft om een Living Campus te zijn. X is flexibel en multifunctioneel vormgegeven om het zich constant ontwikkelende programma te kunnen blijven huisvesten in de toekomst. Daardoor kunnen ruimtes afzonderlijk verhuurd worden aan bedrijven of andere onderwijsinstellingen. In het ontwerp is die flexibiliteit vertaald naar een tijdloze gebouwbasis. Het interieur en de inrichting zijn als een kleurrijk palet daar aan toegevoegd en kunnen blijven veranderen zonder dat het geheel aan identiteit en kracht verliest . Meer over  X

Lees meer

Lezing: Het ultieme daglichtmuseum

Dirk Jan Postel geeft tijdens ARCHITECT@WORK op 12 september a.s. een lezing over zijn zoektocht naar het ultieme daglichtmuseum. Aanmelden is kostenloos.

Zijn fascinatie voor de werking van licht en hoe licht kan bijdragen tot de functionaliteit en tot een bijzondere beleving van gebouw, interieur en kunst is nog steeds leidend in zijn ontwerpen. De liefde voor het licht en het streven naar een perfecte lichtval leidt soms via specifieke materiaalstudies tot maatoplossingen als 'lichtdaken' die in nauwe samenwerking met opdrachtgevers, adviseurs en fabrikanten tot stand komen. Persoonlijke visie en een praktische onderzoekende werkwijze voeren langs diverse ontwerpen gaandeweg naar het ultieme daglichtmuseum.

Dirk Jan geeft zijn lezing op woensdag 12 september om 17.30 uur. ARCHITECT@WORK vindt plaats op 12 en 13 september in Rotterdam Ahoy, beide dagen van 13:00u tot 20:00u.

De lezing en de beurs zijn gratis toegankelijk na voorregistratie via www.architectatwork.nl met code 445 

Lees meer