Nieuws

De Hub als project tool in FuturA

Op 29 maart 2018 was het eindsymposium voor het onderzoeksproject FuturA naar toekomstige samenwerkings- en organisatiemodellen voor de levering van architectuurdiensten. De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd in het uniek vormgegeven boek 'De toekomstige rol van de architect - een wetenschappelijke ontwerpgids'. In tien hoofdstukken wordt in begrijpelijke taal antwoord gegeven op vragen als 'Hoe onderhandel je je rol in je project?' en 'Wat zijn de rollen van de toekomst?'. Alle bevindingen worden toegelicht door middel van tips en concrete voorbeelden. Een van de voorbeelden in de guide is De Hub ontworpen door David Hess. 

FuturA

FuturA is een initiatief van NWO in samenwerking met TU Delft, Radboud Universiteit Nijmegen en BNA. Het doel was veranderingen in het werkveld van een architect te ontdekken veroorzaakt door sociale verschuivingen en de financiële crisis, en om eventuele toekomstige mogelijkheden in kaart te brengen. De samenwerking tussen de onderzoekers en het werkveld van architectuur heeft geleid tot waardevolle en innovatieve inzichten in de creatieve industrie. 

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt tot een academische ontwerpguide ‘De toekomstige rol van de architect’. Ook is de opgedane kennis verwerkt in een tool, die is ingevoegd in het boek. De tool kan op verschillende manieren gebruikt worden om met elkaar na te denken over de aanpak van een project. Er zijn verschillende voorbeelden verzameld als toelichting, zoals De Hub. De limited edition van de guide is inclusief een bordspel en vraagkaarten. De publicatie is ook online beschikbaar in het Nederlands en Engels.

De Hub

In het thema van toekomstige mogelijkheden is De Hub een goed voorbeeld voor de guide. Het project was de winnende inzending van de prijsvraag ‘Wonen in de toekomst’ van woningcorporatie Havensteder. De Hub is een demontabel, modulair woonsysteem waarin alle voorzieningen zich bevinden onder een dak. Kraaijvanger architect David Hess gelooft dat het belangrijk is dat gebouwen tegenwoordig multifunctioneel en comfortabel zijn. Het woonsysteem is herbruikbaar, duurzaam, efficiënt en door de demontabele elementen toegankelijk voor updates. In het kader van comfortabel wonen biedt het project verschillende mogelijkheden in de toekomst. 

Alle presentaties, publicaties en andere informatie over FuturA is terug te vinden op de future website. Lees de publicatie van De Hub hieronder! 

Wamelink, H., Bos-de Vos, M., Lieftink, B., Volker, L., Kraaijveld, J., Lauche, K., . . . Tjoa Li Ling, L. (2018). De toekomstige rol van de architect: een wetenschappelijke ontwerpgids. TU Delft

Lees meer

Succesvol CIC Rotterdam opent uitbreiding

Fase 2 nóg innovatiever, gezonder en duurzamer

Op donderdag 15 maart j.l. opende het Cambridge Innovation Center (CIC), feestelijk de uitbreiding van maar liefst 3.500 m2 in het Groothandelsgebouw in het Central Business District van Rotterdam. Hiermee viert CIC het succes van de nog steeds groeiende community van inmiddels bijna 150 innovatieve startups, gevestigde bedrijven en investeerders. Het succes van de eerste fase leidde al snel tot de vraag naar nog meer vierkante meters creatief vormgegeven ruimte. Kraaijvanger Architects ontwierp ook voor deze tweede fase het interieur met een focus op duurzaamheid en innovatie, waardoor CIC al 8.300 m2 flexibele kantoorruimte verhuurt en nog steeds groeiende is.

In het ontwerp dat Kraaijvanger Architects maakte i.s.m. CIC's eigen design team, krijgen de meer dan 100 nieuwe kantoor-, vergader- en ontmoetingsruimtes een volledig nieuwe ‘Urban Jungle look en feel’ waarbij de focus op gezondheid, duurzaamheid en innovatie ligt.

Deze tweede fase is een aanvulling op fase 1 en fungeert als ‘een nieuwe buurt om te innoveren’ met een andere look en feel dan fase 1. Dit wordt onderstreept door de vele kleurrijke vergaderruimtes, de secret room en een grote diversiteit aan kantoorruimtes. Er is zelfs voorzien in een ruimte voor ‘maker & hacker’ activiteiten. Daarbij zijn er diverse aangename ontmoetingsplekken en een tweede ‘kitchen’ en ‘living room’. Het ontwerp sluit volledig aan op de doelgroep van CIC; jonge bedrijven die actief zijn in de ICT, techniek en creatieve sectoren. De combinatie van de organische ontwerpstructuur, het interieur en het toegepaste groen maken een rondje door deze tweede fase tot een waar avontuur.

Duurzaam en gezond

In de keuze voor materialen is maximaal ingezet op circulaire materialen. Planten spelen een belangrijke rol binnen de urban jungle bij CIC. Ze zuiveren, bevochtigen de lucht en maken de werkomgeving gezonder. Het groenconcept heeft Kraaijvanger Architects samen met Green Fortune ontwikkeld. In het hele kantoor zijn innovatieve groentoepassingen te vinden zoals de Tubegardens in de gangen, een plantenwand en de door Green Fortune nieuw ontwikkelde Plantchandeliers  met automatische bewatering in de keuken.

Kraaijvanger Architects werkte ook in deze fase samen met Arttenders die kunst van lokale kunstenaars heeft geïntegreerd en zijn er nog méér circulaire materialen gebruikt. Hiervoor werd Studio Spass betrokken om een unieke interpretatie te geven op de ‘Urban Jungle living room’.

Over CIC

CIC Rotterdam’s startups hebben in het afgelopen jaar meer dan 3 miljoen euro opgehaald en bovendien 100 banen gecreëerd. Het Cambridge Innovation Center (CIC), huisvester van één van ’s werelds grootste startup communities, begon vier jaar geleden met de reis naar Rotterdam, de eerste internationale locatie van CIC. Middels een sterke basis en met de hulp van fantastische partners, opende CIC in de zomer van 2015 de “Beta space” - met coworking bureau’s in een open ruimte. In september 2016 werd de officiële opening van de eerste 4.000m2 groots gevierd met klanten, partners en pers. CIC Rotterdam biedt flexibele kantoren, co-working, evenement ruimten en hoogwaardige voorzieningen en fungeert als toegangspoort tot Europa.

Voor Kraaijvanger Architects zijn transformaties als deze een belangrijke stap richting een duurzame toekomst voor bestaande gebouwen. Ons ideaal is een gebouw dat energie levert, lucht en water zuivert, ruimte biedt aan biodiversiteit en geen afval produceert. Wij proberen dit te bereiken door zo veel mogelijk gezonde en herbruikbare materialen toe te passen en alle cycli in het gebouw (water, materialen, voedsel, energie en lucht) zo veel mogelijk sluitend te maken. Onze ambitie is bij elk project helder: 100% cradle to cradle en energieleverend.

Nieuwsgiering naar de rest van het interieur? Klik dan hier!

Lees meer

Feestelijke opening voor Zwemcentrum Rotterdam

Vrijdag 23 februari 2018 is het Zwemcentrum Rotterdam feestelijk geopend door wethouder Adriaan Visser. Tijdens de spetterende opening stond er een speciale recorddag op de agenda waar Rotterdammers, van jong tot oud, klaar waren om uitdagende waterrecords te verbreken! 

Wethouder Visser sprak vol trots over het nieuwe Zwemcentrum op Rotterdam-Zuid. Het Zwemcentrum, dat naast het winkelcentrum Zuidplein is gebouw, beschikt over twee bassins. Een 25-meter doelgroepenbad, met beweegbare bodem, dat wordt gebruikt voor activiteiten zoals, FloatFit en zwemles.  En een 50-meter wedstrijdbad waar vereniging trainingen en wedstrijden kunnen organiseren. Afgelopen vrijdag was dit 50-meter bad het spektakel voor ruim 343 kinderen die zich waagden aan de recordpoging bommetje springen en watertrappelen.

Kraaijvanger architect  Vincent van der Meulen  sprak tijdens de spetterende opening over het project: 'We  zijn erg trots op het unieke, innovatieve en duurzame resultaat. We hopen dat Rotterdam in de toekomst veel plezier en gezondheid zal beleven aan het zwemcentrum.’ 

Het Zwemcentrum 

Het verouderde historische Zwembad Charlois heeft plaatsgemaakt voor Zwemcentrum Rotterdam. Naast de zwembaden biedt het karakteristieke gebouw ruimte voor allerlei functies zoals kleedkamers, kantoren en bergruimte. Maar ook komt er een stadswinkel, horeca met terrassen en sportwinkels. Het wordt een levendig centrum, waarbij het nieuwe zwemcentrum hoopt met de veelzijdige activiteiten en mogelijkheden meer en nieuwe bezoekers te trekken.

Lees hier het persbericht over het Zwemcentrum! 

Lees meer

Circulair bouwen op Building Holland 2018

Heb je vragen over circulair bouwen? Hoe regel je het grondwaterpeil? Hoe ga je om met de energiestromen? Op 18 april beantwoordt Hans Goverde je vragen op Building Holland 2018. Kom naar ‘Lessen over Venlo’ en leer alles over circulair design en de impact die dit heeft op de omgeving.

Building Holland is een innovatie event voor de bouw- en vastgoedsector.  Drie dagen lang komen mensen samen om kennis te delen, te netwerken, zaken te doen en innovatieve producten en concepten te beleven. Het terugkerende thema van de afgelopen jaren is duurzaamheid. Circulair bouwen maakt hier deel van uit met nadruk op het maken van gezonde gebouwen en nieuwe vormen van wonen.

Met het spraakmakende Cradle-to-Cradle Stadskantoor Venlo op zijn cv weet Hans als geen ander welke impact een gebouw heeft op de omgeving. Tijdens de opening van het Stadskantoor vertelde Hans: ‘We bouwen voor de gezondheid en het welzijn van de mens.’ Zijn architectuur wordt gekenmerkt door oog voor de menselijke schaal binnen een grootschalige - vaak binnenstedelijke - context. Als partner van Kraaijvanger Architects richt hij zich op complexe binnenstedelijke opgaven, multifunctionele gebouwen en geïntegreerde ontwerpprocessen.

Hans Goverde deelt zijn ervaring op het gebied van circulair bouwen op Building Holland 2018, woensdag 18 april in RAI Amsterdam om 14:35.

Op 6 maart 2018 gaf Hans Goverde praktische tips voor méér groen in de stedelijke omgeving op het Symposium Natuurinclusief Ontwerpen. Een onderwerp dat nauw aansluit op de impact van een gebouw op de omgeving.

Ben je geïnteresseerd? Schrijf je hier in voor gratis toegang tot Building Holland!

Lees meer

Symposium Natuurinclusief Ontwerpen

Praktische tips voor méér groen en natuur in de stedelijke omgeving? Op dinsdag 6 maart gaat Hans Goverde, in op de toenemende vraag hiernaar. Met inspirerende voorbeelden van zijn natuurinclusieve projecten, zowel gerealiseerde als in ontwerp zijnde, geeft hij ontwerptips en onderstreept hij het belang van vroegtijdige samenwerking tussen opdrachtgevers, ontwerpers en ecologen.

Met onder andere het award winnende Cradle2Cradle Stadskantoor Venlo op zijn naam weet Goverde als geen ander hoezeer intensieve uitwisseling en contact in een vroeg stadium van een opdracht ten goede komt aan de integraliteit van een ontwerp, en daarmee de kwaliteit, gebruiksmogelijkheden en kosteneffectiviteit. Hans Goverde laat zien hoe Kraaijvanger Architects die ervaring meeneemt in huidige en toekomstige groene en circulaire ontwerpprocessen en hoe deelnemers aan zijn parallelle sessie zijn tips kunnen toepassen binnen andere ontwerpprocessen.

Het symposium ‘Natuurinclusief stedenbouwkundig ontwerp als interdisciplinaire uitdaging’ vindt plaats in de Observant in Amersfoort en wordt georganiseerd door BNSP, Netwerk Groene Bureaus en NVTL.

Klik hier voor meer informatie over het programma en de sprekers.

Lees meer

StiB Award nominatie voor Zwemcentrum Rotterdam

Kraaijvanger doet mee aan de StiB Award 2018! Samen met drie andere projecten doet het Zwemcentrum Rotterdam mee aan de award. Het Zwemcentrum is genomineerd voor de prijs voor de meest succesvolle gebiedsversterking die bijdraagt aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van stad of dorp. Wij kijken vol verwachting uit naar de bekendmaking van de winnaar op 7 juni 2018!

StiB Award

De Steden in Beweging (StiB) Award startte in 2013 als initiatief van vastgoedmanager WPM Groep ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze onderneming. Vastgoedmarkt was vanaf het begin als mediapartner bij de prijs betrokken. Sinds 2016 draagt Syntrus Achmea de prijs. 

De vijfkoppige vakjury  van de award gaat begin april een aantal genomineerden projecten bezoeken om zo een oordeel te kunnen vormen over de kwaliteit van de projecten. Door een bezoek kan de jury zelf voelen hoe het project integreert in de omgeving. Na het oordeel van de vakjury kunnen bezoekers van Provada 2018 hun favoriet aangeven in de stand van Vastgoedmarkt. Het oordeel van beiden partijen is bepalend voor de winnaar die op 7 juni 2018 om 13.00 uur bekend wordt gemaakt. De bekendmaking komt in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Genomineerd project

Begin 2018 opende Zwemcentrum Rotterdam de deuren. Kraaijvanger Architects heeft het ontwerp gemaakt voor de transformatie van het voormalige deelgemeentekantoor van Rotterdam Zuid naar een multifunctioneel zwembad. Het deelgemeentekantoor is getransformeerd naar een echte publiekstrekker die contact zoekt met de omgeving dankzij winkels en horecavoorzieningen in de plint. 

Het zwemcentrum zal onder andere beoordeeld worden op hoe het voorziet in de behoeften van haar gebruikers, hoe het bijdraagt aan de versterking van het omringend stedelijk gebied, hoe de identiteit van de stad/wijk wordt versterkt en de innovatie van het gerealiseerde ontwerp. 

Op de hoogte blijven van onze projecten en activiteiten? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Lees meer

Museum Voorlinden uitgelicht in DBZ

In het themanummer 'Licht' in architectuur' (3/2018), van het gerenomeerd Deutsche BauZeitschrift worden de lichtaspecten van ​Museum Voorlinden goed onder de Duitse loep genomen. 

Museum Voorlinden in Wassenaar is de plek waar belangrijke particuliere verzamelingen in beeldende kunst samenkomen en wisselende exposities, vaste collecties en ruimtes een permanent onderkomen krijgen. DZB noemt het project een duidelijk concept voor de kunst. 

De echte blikvanger van het museum is het ontwerp van het dak. Door het dak kan daglicht door 115.000 onder een hoek afgesneden buisjes direct naar binnen. Een velum en transparant glazen dak in combinatie met indirect ledlicht zorgen ervoor dat de kunstwerken magisch belicht worden. Dit fenoneem gebeurd niet alleen op zonnige dagen, maar ook in de avond van ieder seizoen. De bezoekers ervaren de verschillen in intensiteit en kleur van het gedoseerde daglicht. 

Download de PDF of lees de publicatie hieronder! 

Museum voorlinden wassenaar from Kraaijvanger Architects 
Lees meer

YouTube serie nieuwbouw Van Gelder

Benieuwd naar het ontwerp en ontstaan van het hypermoderne Van Gelder hoofdkantoor? De YouTube serie Van Gelder Bouwt houdt je op de hoogte van het gehele bouwproces en de gerealiseerde plannen. In de eerste aflevering gaan ze op bezoek bij onze architect David Hess.

David geeft een voorproefje van onze bijdrage aan het project.  Hij vertelt ook waarom we zo enthousiast zijn over deze opdracht. Het pand bestaat uit drie afzonderlijke delen, een distributiehal, Experience center en kantoorgedeelte, die de aantrekking vormen voor het project. Op basis van een 3D BIM wordt duidelijk hoe de delen tot stand komen en wat het grootse pand haar gebruikers zal bieden. David benadrukt dat het Van Gelder hoofdkantoor extreme duurzaamheid vertegenwoordigt.

Van Gelder

Eén gebouw. Dit is het uitgangspunt voor het ontwerp voor de nieuwe huisvesting van Van Gelder. In tegenstelling tot de optelsom van verschillende dozen, die vaak op bedrijventerreinen zijn te zien, zijn alle functies voor Van Gelder samengevoegd in één duurzaam object met een BREEAM outstanding certificaat.

De hele aflevering van Van Gelder Bouwt kun je hier bekijken. En neem een kijkje op de bouwplaats in deze 360-graden video

Lees meer

Recorddag Zwemcentrum Rotterdam

23 februari is het eindelijk zo ver! Dan opent de wethouder de deuren van Zwemcentrum Rotterdam. Het eerste officiële 50-meter wedstrijdbad van de stad! Klaar om het ene record na het andere te laten sneuvelen. Want of je nu een pro bent, op jacht naar het wereldrecord, of een beginner die op het punt staat een eerste zwemles te nemen, Zwemcentrum Rotterdam biedt je alles zodat jij je persoonlijke record kunt verbreken. Welkom in jouw recordbad!

Kom ook naar recorddag in Zwemcentrum Rotterdam! Tijdens deze feestelijke opening van ons nieuwe zwemcentrum gaan we zoveel mogelijk waterrecords verbreken. En jij kunt meehelpen die dag. Door aan te moedigen vanaf de tribunes natuurlijk. Of duik ook het water in en zwem mee bij het verbreken van een record! Zien we je 23e februari? Tot dan! Meld je aan voor een recordpoging.

Duurzame transformatie
Kraaijvanger maakte het ontwerp om het bestaande voormalige deelgemeentekantoor Charlois om te bouwen tot het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam. Met deze transformatieis invulling gegeven aan het duurzame aspect van de gebiedsontwikkeling van Hart van Zuid Rotterdam. Binnen deze ontwikkeling is Kraaijvanger de supervisor. Het Zwemcentrum is de aanjager van deze ontwikkeling. Daarnaast ontwerpt Kraaijvanger ook aan de uitbreiding van Ahoy en het Ov-knooppunt Zuidplein.

Lees meer

Opening nieuwe politiepost in stadhuis Maassluis

Burgemeester Edo Haan en Gunther Tijdink, teamchef van de politie Eenheid Rotterdam, openen maandag 29 januari 2018 de nieuwe politiepost in het Maassluise stadhuis. De politiepost, ontworpen door Kraaijvanger Architects,  is de nieuwe werklocatie van de wijkagenten van Maassluis.

Maasluis vond het belangrijk dat er een politiepost zou komen zodat de afstand tussen de burgers en de politie niet groter wordt. Met de nieuwe post wordt hier gehoor aan gegeven. Een 3D-loket voorziet via live videoverbinding in de mogelijkheid om dag-en-nacht aangifte te kunnen doen. Ook het team Handhaving en Toezicht en de beleidsambtenaren van openbare orde en wijkbeheer zijn gehuisvest op deze locatie..

Hergebruik vormde een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp. Qua functionaliteit en akoestiek  heeft de nieuwe locatie een upgrade gehad. Een verbeterde uitstraling is terug te zien in het ontwerp voor het interieur.

Interieurarchitect Leendert Spreij van Kraaijvanger over het ontwerp: “Het beeldbepalende maatwerk tapijt met ‘lucky clouds & bamboe voorstelling’ verzacht en verlevendigt de ruimte en maakt deze informeler en toegankelijker. Bovendien is dit duurzame tapijt Cradle to Cradle gecertificeerd en dat is iets waar wij heel veel belang aan hechten. Wij proberen dit te bereiken door zo veel mogelijk gezonde en herbruikbare materialen toe te passen en alle cycli in het gebouw.”

Zo is er zorg gedragen voor minimale installatietechnische aanpassingen door de nieuwe indeling af te stemmen op de bestaande plattegrond. Het ‘24/7 gebied’ kent een hoog afwerkingsniveau met robuust en beeldbepalend maatwerk. Centraal in het ontwerp ligt de ‘ontmoetingsplek’ waar ruimte is voor lunch, koffie, informeel overleg, korter klantcontact en briefings met een minder besloten karakter. De traditionele balie heeft plaats gemaakt voor een strategisch geplaatste hoge tafel. Tegenover de ‘repro-wandmeubel’ ligt de gesloten verhoorruimte. Deze zal ook gebruikt worden voor geconcentreerd overleg met bezoekers.

In 2016 maakte Kraaijvanger het ontwerp voor deze politiepost.

Lees meer